Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami ocena invalidnosti

ocena invalidnosti

Pozdravljeni.Mene pa zanima ali si lahko pridobim oceno invalidnosti,glede na to da imam 85% izgubo sluha po Fowlerju? Kaj menite ali je dobro da jo pridobim ali ne?

Spoštovani,

oceno lahko dobi vsak, ki zaprosi zanjo. Kakšna je ta ocena, presodi komisija na podlagi dokazil, ki jih predložite. V vašem primeru bo verjetno malo nižja stopnja, kot če bi jo dobili gluhi. Prav tako vam tudi ne pripadajo pravice, ki pripadajo tistim s 100% izgubo sluha.
Vaš osebni zdravnik bo na vašo pobudo poslal predlog komisiji, in bodo vas osebno poklicali tja na krajši razgovor.
Če me vprašate, ali se splača, menim, da v vsakem primeru, pa naj bo to ali tako, potem je DA, izgubiti ni kaj.

Lepo vas pozdravljam v teh vročih dnevih.

mag. Petra Rezar

jast imam sina starega 19 let ,in je isto tako naglušan, a nevem ali za sploh kaj pripade iz zpiza ? nekateri pravijo da brez delovne dobe je nemogoće prit do kakšne ivalidnine:( ali je komu znano kako potekajo te zadeve ?i kje najprej začet? hvala !!

Pozdravljeni!
Invalidnina ne pripada gluhim niti od rojstva.

V vašem primeru naj osebni zdravnik napiše napotnico za usmeritev v komisijo za ugotavljanje invalidnosti. Na podlagi izvidov bodo določili stopnjo telesne okvare.

Če je vaš sin težko naglušen, skoraj gluh, ga bodo uvrstili med 70% telesno okvaro; bo pa na delovnem mestu lahko koristil 3 do 5 dni daljši dopust.

Predlagam, da si preberete naslednjo povezavo: http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz+internet/zpiz/prvastran/ozavarovanju/invalidsko+zavarovanje/iii.+telesna+okvara

Prijazno vas pozdravljam!

mag. Petra Rezar

sin ima odložbo še od malih nog in je bio rasporejen v zgn sam zdej ko je končal šolo in sicer frizersko nevem kako naprej ker šele zdej vidimo težavo kako in kje službo dobit kot sem že prebrala tu na forumu se nekako usi ustrašijo osebe z slušnimi aparati( nažalost) zanima me še to ali je to use od pravic ki pripade naglušni osebi teh 3 do 5 dni dopusta?

hvala lep pozdrav

Pozdravljeni,

vse se bo uredilo, tudi z vztrajnostjo in pogumom.
Če vaš sin dobro funkcionira in je uspešno končal srednjo šolo, bo tudi uspešno našel svoje delo, le malo več iniciativnosti in vztrajnosti pa je… Morda bi poiskali stranke med gluhimi, naglušnimi… Pravzaprav je to včasih večja prednost, saj je potem bolj osredotočen na svoje delo in ga ne zmoti hrup z okolice.

Obstajata dve možnosti; v petek, 23.11.2012 , je bil objavljen razpis za javna dela, pri katerih imajo prednost invalidi. Torej, če ima odločbo invalidske komisije, lahko kandidra preko društva ali druge organizacije, ki ga bo zaposlila za eno leto in mu podaljšala še za eno leto.

Druga možnost je, da vaš sin pri svoji svetovalki na zavodu za zaposlovanju izrazi interes po povezanju s podjetjem Racio, ki skrbi za usposabljanje in zaposlovanje invalidov, tako da išče primerna delovna mesta in pripravi prilagoditve, če tudi so potrebne

Link http://tvslo.si/predvajaj/zaposlovanje-gluhih-in-naglusnih/ava2.107791021/

mag. Petra Rezar

New Report

Close