Najdi forum

Oče odpelje otroke

Pozdravljeni!

Sem mati samohranilka z dvojčki, ki bosta kmalu dopolnila dve leti. Dobro leto nazaj sem končno ušla izvenzakonskemu partnerju in si uredila nov dom. Premišljevanje o tej odločitvi je trajalo skoraj od rojstva otrok. Čutila sem, da sem storila napako in da nisva za skupaj. Oblivali so me občutki krivde, ker sem razdirala družino. Vendar sem po toliko prereaknjih in negativnih izkušenj z njim zbrala moči za ta drastičen korak. Upala, sem da se bova lahko v miru zmenila, vendar ni bilo možno. On se še do danes ni pomiril in se mi kar naprej maščuje. Na žalost, mislim, da otroka uporablja za sredstvo maševanja. Že od začetka je vedno zahteval, da na stik jaz vozim otoke. Nisva iz istega kraja (130 km narazen). Na začetku on ni imel avta in je na stik prišel le dvakrat (avtom od mame). Takrat je tudi enega od dvojčkov odpeljal, brez moje vednosti. Ker sta bila še dojenčka in sem ju še dojila mi ni prostalo drugega, kot da grem za njim in preživim vikend pri njih (živi pri starših). V ponedeljek, pa sem lahko spet pobegnila domov. Ker je zelo ljubosumen človek mi ni pustil, da spim zraven otrok na tleh, da ju bi lahko dojila ponoči. Rekel je, da če že hočem spati v isti sobi, potem moram zraven njega na postelji, da me je lahko objemal. Po dolgem prerivanju me je dobesedno vrgel ven iz sobe. Drugič, mi je prisolil klofuto. Na srečo je policiji priznal, s tem da se je zraven še zlagal, da sem ga jaz ugriznila. Kadarkoli smo se hoteli dogovoriti na CSD o stikih je on zvesto zagovarjal stališče, da so veliki stroški povezani s tem, da pride k otrokom in da moram jaz pripeljat, ker sem ju tudi jaz odpeljala.

Na sodišču so dodelili otroka meni. Določeni so bili stiki in preživnina. Preživnine v celoti ne plačuje. Že nekaj mesecev imam vloženo izterjavo, pa nič od tega. Stiki so bili določeni vsak drug vikend in počitnice poleti in pozimi. O dodatnih stikih sva se dogovorila na CSD-ju, vendar ker je on popravljal vse originale Poravnave je vprašljiva njena veljavnost. Ne glede na to se držim stikov, ki so dogovorjeni, ker menim, da je to v korist otrok. Vendar jih on ne spoštuje in se obnaša precej samovoljno. Otroka vzame in ju ne vrne ob dogovorjenem terminu. Ravno sedaj se je zgodilo, da je otroka v petek prišel iskat v vrtec in jih odpeljal neznano kam. Včeraj, ko bi jih moral vrniti pa sem zastonj čakala. Na telefon se ne oglasi. Doma pri njih ni nikogar. Ne vem, kje so. Verjetno jih bom dobila v petek popoldne, ko nastopi moj vikend. Ne vem kake bodo reakcije otrok. To se ni zgodilo prvič.

Pogostejši stiki z očetom potekajo od letos. Na začetku sta otoka povpraševala po atiju. Sedaj le omenjata otroke s katerimi se tam igrata. Ko sem jima v četrtek povedala, da bosta naseldnji dan šla v vrtec in da jih bo potem prišel iskat ati. Sta oba rekla odločno ne. Sedaj že precej govorita. Cele stavke. Zjutraj sem jih s težavo spravila v vrtec, ker sta hotel iti k mojim staršem. Zelo hudo mi je bilo, ko je eden močno jokal. Zelo se trudim, da jima spodbudno povem, da bosta šla k atiju in da bosta se tam lepo imela. Vendar zelo pogosto dobim nazaj NE.

Ne vem kaj naj naredim. Vse uradne ustanove mi govorijo naj ga tožim, ker ne spoštuje sodne poravnave. To pomeni, da bo potrebno veliko denarja in nekaj mesecev, če ne let. Tudi, če bi vedela kje so sedaj otroci in bi ju šla iskat, bi otroka spravila v stresni položaj kot se je že zgodilo. Otrok je klical mamo, oče ga je pa držal. Ko ga je končno spustil je držal drugega, da nisem mogla iti z obema. To so bile tako grozne scene, da ne želim, da se ponovijo. Mislim, da oče nima toliko rad otroke, kot govori. Vse gleda skozi denar. Uporablja jih, da se mi maščuje.

Lepo prosim za vaše mnenje, ker se to mora končati.

Fredi!

Veliko brezmočnih mamic se oglaša v forum. Prepuščene so samovolji partnerja in trpijo zaradi sebe in otrok.
Pišete, da se to mora končati, vendar je še potrebno najti pravo pot.
Formalne zadeve, kot je tožba je en del. Drugi del pa je vajin odnos, oziroma vaš odnos do bivšega partnerja. Razmisliti morate o tem, kaj se dogaja in kako bi moralo biti. Gotovo ste zelo močna ženska, da ste uspeli zapustiti partnerja z dvema majhnima otrokoma in zagotovo lahko tudi sedaj najdete moč za to, da Vi njemu začnete postavljati meje. Do zdaj je on kontroliral vas in otroka. Manipulira z vami in pritiska na šibke točke. Ne borite se z otrokoma, naj gresta, če nočeta. Če vi vzpodbujate stike, ona dva pa jih zavračata, potem je to vse, kar lahko naredite. Otroci imajo pravico do stikov s strašema in v drugi vrsti obratno. Parter naj sam pride po njiju in ju on motivira za to, da bosta rada šla k njemu. Vi pa jih potem lahko greste iskati. Saj niste taksist da boste otroka vozili zdaj k njemu zdaj nazaj. Postavite svoje meje. Ne morete pustiti, da spite z njim v isti postelji, če tega ne želite. Ne morete dovoliti, da vas izsiljuje. Vi imate pravico, da zahtevate in postavljate pogoje za vaša otroka. Samo vi jih lahko zaščitite in dolžni ste jih. Bodite močni, ko zahteva od vas, kaj morate vi narediti in postanite zahtevni vi. Močna ženska ste, zberite pogum, organizirajte si misli in odločno povejte, da bo zdaj šlo drugače.
Zapisujte pa si tudi stvari, ki so takšne kot ta dogodek, ko ni pripeljal otrok, da vam bo ob morebitni tožbi lažje dokazljivo. Srečno in pogumno še naprej!

Ga. Andreja.

Hvala za spodbudne besede.

Drzim pesti zate, vidim, kako se boris, kaj prestajas.
Predvsem in najprej razumi eno:
vazna sta otroka in nato ti.
Kaj ‘si zeli’ ali ‘zahteva’ bivsi POLEG tistega, kar je z zakonom
doloceno, je POPOLNOMA nepomembno. To ni vec tvoj problem.
To naj resuje sam, kakor resujemo svoje probleme sami vsi.
Ne pusti se izsiljevati, ce ti odpelje otroke brez privoljenja ali
tvoje vednosti, to prijavi policiji kot ugrabitev.
Ti ‘ne ves’ kdo jih je odpeljal, naj to ugotovi policija in tipa
sodno preganja. Pri tem bodi dosledna in ga bi kmalu minilo.
Zakaj ti to govorim?
Ker me najbolj pogreje izzivljanje primitivcev nad zensko, ki ima
roke zvezane z dvema otrokoma in jo povrhu se vedno skrbi, da
bo ja postena do njega….
Zapomni si – tisti, ki ustrahuje, se ga da ustrahovati….
Tisti, ki uporablja silo, silo tudi uposteva….
Naj se ti ne smili, kakor se ti ne smilis njemu….

Ce ti lahko kako konkretno pomagam, pa kar povej.
Ljudje vse premalokrat dejansko prosimo za pomoc…..

Živjo!

Hvala za spodbudne besede. Otroke sem dobila nazaj. Ampak je bilo v stilu: Če želiš lahko prideš po otroke, dejva se dogovorit kje. Potem pa je navedel kraj in uro (seveda v bližini njegovega kraja).

Prijavila sem ga policiji, kjer so mi dejali, kar mi že ves čas govorijo: dejta se dogovorit in da s tem ne bom nič dosegla. Na mojo veliko srečo sem končno dobila pismo od državnega tožilstva, ki ga je priznal za krivega podobnega dejana dobre pol leta nazaj. Končno! Kar naprej moram tem policajem kazati kazenski zakon in 200. člen, ki pravi, da je zadrževanje mladoletne osebe kaznivo.

Res imam vsega poln kufer, zato sem se odločila in mu napisala, da naj se že enkrat drži sodne poravnave (preživnina!) in stiki vsak drugi vikend (sobota, nedelja). Večkrat sem ga že pozvala, da napiševa novo CSD poravnavo o podrobnejših stikih pa ni bilo odziva. No, kot je zapisano v sodni poravnavi smo ga na rojstni dan otrok (sobota) čakali v kraju, kjer trenutno bivamo (cca. pol ure vožnje od njegovega doma). Čakali smo pol ure zastonj, ker ni prišel. Tako se je zgodilo tudi naslednji ‘njegov’ vikend. Na moje klice se ni odzval. Njegov brat pa je rekel, da noče govoriti z mano. In kaj se je zgodilo pol? Ta teden je prišel v vrtec po otroke, ker je bila sreda! In zakaj ni prišel na stike v soboto? Ker otrok ni bilo v vrtcu v petek. Otroka sta prebolela slinavko, vendar sta bila za njegove vikende že povsem zdrava. Seveda so ženske v vrtcu vse panične, ker ne vejo kaj naredit. Ravnateljica je celo dejala, da mu bo otroke predala. Ko sem ji rekla, da sem z njimi podpisala pogodbo o varstvu, se je zaustavila. Otroka sta bila vesela, da sta ga videla, vendar nista kazala pretiranega navdušenja in želje da bi šla z njim: k mamici bom šel.

Tip se zna zelo lepo kazat, kot ‘ubogi’ očka, ki mu je bivša vzela otroke zato marsikdo sočustvuje z njim. Zelo težko prepričam ljudi, da laže. Včasih tudi papirji ne pomagajo. Tudi k pediatrinji klicari, da bi rad zvedel kako je z otroci, ker pravi da mu jaz ne dajam informacij. A ko mu jaz pustim obvestilo na tajnici (ker ne dvigne telefona), da je otrok bolan, pa nič ne pokliče.

Res, ga imam poln kufer. Očitno bo moral v življeno večkrat dobit ‘klofuto’, da bo začel obnašati v korist otrok. Mah, bomo preživeli. Zdej se bliža poletje in to je moj del leta. Se mi zdi da imam tolko energije kot še nikoli. Otročka sta pa super, prava mala frajerja. Čeprav so se že začela tiste trmice.

‘ne bom oblekel hlače’
‘kaj pa boš? kiklco?’
‘ ja, kiklco bom……ne ne bom kiklce….ne ne nebom hlač….nag bom’

Človek, bi ju kar naprej snemal. Škoda, da nimam kamere. Sicer, pa se vse posname v glavi. Pravi cukrčki!

No, lepo se imejte pa še kej napišite. Vsak predlog je dobrodošel. 🙂

V vrtcu bi morali spoštovati dogovor o tem, kdo lahko pride po otroke. Vztrajaj pri tem. Pomoč lahko poiščeš tudi pri strokovnem delavcu, ki vodi stike (na CSD).
Nadaljuj kot borka za svoje pravice in pravice otrok. Si na dobri poti, da ti bo uspelo voditi svoje življenje. Očeta nauči, kako se dogovarja za stike in kako se drži teh dogovorov. Super si! Za tiste njegove maske “ubogega očeta” pa se ne zmeni. LP

Pozdravljeni!

Imam še eno vprašanje. Očetu pripada dopust z otroki 14 dni poleti. Glede na to da sta stara dve leti, je to predolga. Očetu, sem sicer napisala, da naj si dopust razdeli vsaj na dva ali tri dele, vendar mislim da me sploh ne bo upošteval. Trenutno je stanje tako, da ne prihaja niti na stike, ki so bili določeni v sodni poravnavi. To je bil že tretji ‘njegov’ vikend, ko smo ga čakali zastonj.

Bojim se kako bosta tamaladva reagirala, če jih bo odpeljal za 14 dni. To mu pripada, tako da ga zakonsko ne bo mogel nihče ovirati. Oba sta se pa zdaj še bolj navezala name, ker smo kar naprej skupaj (razen kadar sta v vrtcu). Čeprav sem ju pustila en dan in pol same na počitnicah pri mojih starših. Mama mi je rekla da je bilo vse OK, le da bolj proti ‘koncu’ sta me pa že kar iskala.

Imate kak predlog? Kako dolgo naj bi bila otroka na počitnicah? Najdlje sta bila stran 7 dni (za zimske počitnice). Samo pol sta se me spet oklepala kot dva klopka.

Lep dan še naprej.

New Report

Close