Najdi forum

Pozdravljeni,

prosila bi vas za vase mnenje… Imam majhnega otroka, sem samohranilka. Oce otroka je obljubil, da bova pred centrom za socialno delo uredila vse potrebno, prezivnine pa da ne more placevati. S tem sem se strinjala. Vendar zavlacuje in ima vedno znova nove obveznosti, zaradi katerih ne more na center in tudi otroka skrajno neredno obiskuje. Otrok je sicer majhen, pa ze govori in razume marsikaj. In tudi obcasno sprasuje, kdaj bo prisel ocka.

Ne vem, ali je bolje da prekinem vse stike z otrokovim ocetom ali naj kljub vsemu vztrajam v sedanjem stanju (otroka ta hip ze dva meseca ni obiskal). Bojim se, da bom otroku naredila vecjo skodo, ce dovolim, da bo oce prihajal ali pa ne, kot se mu bo ravno zljubilo. Boli me, ker otrok sprasuje, kdaj bo prisel, njega pa ni. Morda bi bilo bolje, da prekinem vse stike in s tem negotovost, za katero se bojim, da bo slabo vplivala na otroka.

Prav gabi se mi, ko po casopisih ocetje jamrajo, kako da ne smejo videvati svojih otrok, ker jim tega bivse zene/partnerke/punce na dopustijo. Kadar gospodom zapase, bi jih videvali, sicer pa lepo po francosko in mislijo, da nimajo nobenih obveznosti in lahko puscajo otroka cakati in sprasevati, kdaj jih bo oce obiskal.

Skratka, ta hip se odlocam, ali naj prekinem vse stike ali ne. Osebno me taka ocetova neodgovornost zali in ponizuje. Vendar bi rada storila to, kar je najbolje za otroka. Kaj menite vi?

Katja!

Oče ima poleg svoje socialne vloge tudi dolžnost preživljanja otroka. Ga sama brez problemov preživljaš? Mislim, da ni pošteno, da moraš sama skrbeti zanj.

Glede stikov otroka z očetom pa naslednje. Če ga otrok pogreša, je morda dobro, da imata stike, čeprav neredno in poredko. Ti moraš samo otroku razložiti, da očka pride takrat, ko ima čas, in da je to več ali manj na vsake toliko časa. Ne pusti se, da te očetovo nezanimanje razžalosti, ker to čuti tudi otrok. On pa potrebuje celo mamico, ker že očeta nima. Najprej se sprijazni sama, potem bo to sprejel tudi otrok.
Če pa meniš, da stiki nanj slabo vplivajo, pa razmišljaj o drugi varianti.
Za otroka pa je dobro, da očeta ima in da ga pozna, četudi ni najbolj briljanten.
Lep pozdrav!

Če smem v treh stavkih dodati povzetek doktrine, kot sta nas jo naučili prof. dr. Gabi čačinovič Vigrinčič in prof.dr. Miroslavo Geč Korošec: Stiki med očetom in otrokom so PRAVICA, ki jo ima otrok in mu ne sme biti odvzeta (razen v skrajnih primerih). Hkrati pa je to DOLŽNOST očeta, katere se mora oče v čimvečji meri seveda zavedati. Popolna prekinitev, katero predlaga gospa uporabnica se mi iz danih podatkov zaenkrat ne zdi najbolj optimalna rešitev, oz verjetno ne bi bila neposrednem interesu otroka. Še huje. S tem bi bile otroku kratene temeljne človekove pravice (po Ustavi in po ZZZDR). Če otrok sprašuje, kdaj bo prišel oče pomeni, da socialna vez še obstaja, oz otrok do njega nekaj čuti. Izolacija otroka od očeta pa bi v tem primeru pomenila veliko večjo travmo, kot pa negotovost s katero se sedaj soočata mati in otrok, ki čakata očeta.

S spoštovanjem, Uroš

Draga Katja,
tudi sama sem v isti situaciji. Ampak sem se ravno odločila, da je dovolj, prihodnji teden grem na socialo vprašat, kaj lahko naredim, glede na to, da sploh ne vem, kje zdaj otrokov oče je, če ima sploh službo…. Po treh mesecih otrok po očetu niti vpraša ne, tudi sicer se je umirila, postala bolj družabna. Mogoče zato, ker vedno živčnega očeta ni več, ali pa zato, ker sem bila prej tudi jaz stalno sitna.
Prepričujem se, da je tako bolje, vem pa, da otroku pripada preživnina, in da sem za to dolžna poskrbeti.
Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

hvala za nasvet. Zaenkrat ne bom delala kaksnih sprememb.
Glede prezivljanja: oce otroka pravi, da ima hude financne probleme. Je pa sicer lastnik hise. Nisem mu hotela delati dodatnih tezav, kar bi se konec koncev lahko poznalo tudi na njegovem odnosu do otroka. SEm pa podnajemnik, z dokaj spodobnimi dohodki sicer, ampak najemnine v Ljubljani so bozjastno drage.
Kar me pri tem moti je, da si oce otroka nenehno poskusa pri meni sposoditi denar. Farsa. In kar je se huje, da si poskusa denar sposoditi takrat, ko sporoci, da bo prisel obiskat otroka. Zato postajam tudi jezna.

Spostovani Uros,

hvala za vase mnenje. V bistvu se strinjam z njim, ampak ali ni ravno oce tisti, ki otroku krati pravico do oceta in ga pri tem spravlja se v negotov polozaj: ali bo prisel ali ne, kdaj bo prisel, zakaj ne pride ???? Ko bo otrok vecji, se bo vsega tega se bolj zavedal.

Mojemu otroku so ta hip ze kratene njegove pravice in krati mu jih njegov oce. V taksni situaciji nikoli ni cistih resitev.

Zaenkrat bom stvari pustila take kot so. Sicer pa se mi na zalost dozdeva, da je sploh vprasanje, ali bo oce otroka sploh se kdaj blagovolil obiskati.

Spoštovana Katja!

Strinajm se z vami, da oče vašega otroka ne opravlja svoje očetovnske funkcije. Na vsak način se vede skrajno neodgovorno do otroka (in do vas) in malomarno. Vse to je res in vse to negativno vpliva tako na Vas, kot na otroka. V prejšnjem odgovoru pa je bil moj namen samo poudariti, oz. sprožiti razmislek, če je res smoterno in optimalno prepovedati vse stike očeta z otrokom. Morate se zavedati dejstva, da kljub temu, da oče otroka obiskuje neredno (oz kar je še precej huje samo takrat in zato, da si od Vas sposodi denar) je za otroka še vedno bolje, če vsaj sem in tja vidi očeta. Vsekakor pa vam svetujem obisk CSD, kjer se boste dogovorili za preživnino. Preživnina je pravica OTROKA in dolžnost OČETA (oz matere,če bi bila situacija nekoliko spremenjena)

Želim Vam vse dobro!

moja izkušnja samohranilke je še slabša. Očetovstvo je priznal, preživnine pa praktično ni nikoli plačeval. Uničil se je s pijačo, ukvarjal tudi s kriminalom, pa bil tudi v zaporu. Skrajno neresen, neodgovoren, izogibal se je dela…. zato sem z njim prekinila vse stike. Otroku sem povedala, da sicer ni slab človek, ampak da se je malo zgubil, tako, da ne bi imel o očetu ne vem kako slabega mnenja.
Ko sta se srečala, ko je otrok odrasel, je bil poln obljub, ki pa mu jih ni nikoli izpolnil. Na zadnjem srečanju ga je njegov (pijan) oče tako prizadel, da se od takrat na otrokovo željo ne vidita več. Ničesar ni, kar bi mu lahko dal (čustveno). Zato mi ni bilo nikoli žal, da moj otrok kot majhen ni bil izpostavljen takšnemu človeku.
Toliko tudi o enem od očetov.

Ker ste svoj odgovor naslovila name se čutim dolžnega odgovoriti Vam. Strinjam se z Vami, da je bolje, če tak oče ( v bistvu je samo še biološki – socialni pa že dolgo ne) ni v stiku s svojim otrokom. Lahko rečem samo to, da mi je žal za Vas, oz. za vašega otroka, ker niste nikoli dobili to kar si kot človek in kot ženska/mati ter vaš otrok, zaslužita.

Hkrati pa moram resnici na ljubo opozoriti na pogost pojav, ko matere zaradi nerazčiščenih odnosov z očeti (svojimi možmi/partnerji) otroka zlorabijo v manipulativne namene. Seveda sem globoko prepričan, da pri Vam in pri gospe Katji ne gre za tak primer, vendar se to vseeno pojavlja. Govorim iz prakse in iz teorije.

Lep pozdrav in vse dobro vsem!
Uroš

Draga Katja,
upam, da mu denarja ne posojate. Zal se mi zdi, da je otrokov oce precej izkoriscevalski, ker ga otrok absolutno ne zanima – ce sprasuje za posojilo redno ob obisku. Jaz bi najbrz prekinila stike in zahtevala prezivnino. Vsaj to je otroku dolzen dati.

Drzite se!

Na zalost sem mu enkrat le posodila nek znesek, tam nekje na ravni ene mesecne prezivnine (ki je seveda ne placuje). Od takrat nobenega obiska, denarja pa seveda ni vrnil. Najbolj se mi “frzmaga” to, da me je prosil za denar nekaj sekund po tem, ko je sporocil, da pride obiskat otroka – mislim, da je tocno vedel, da bom ob novici, da bo prisel k otroku, vesela in “off guard”. In uspelo mu je.

Hvala za vzpodbudne besede. Stikov niti ne bom prekinjala, da mi otrok ne bo kdaj tega ocital. Tako ali tako pa kaze, da gospod ocka ne bo vec prisel (sedaj je ze tri mesece od zadnjega obiska). Ne mislim pa jaz iskati stika z njim, torej telefonariti ali karkoli podobnega. On ve, da ima zdravega, lepega in prisrcnega otroka in ce mu kljub temu ni do tega, da bi ga parkrat na leto videl, se tu ne da kaj narediti. Da bi pa jaz prosjacila, da ga pride obiskat in mu zato celo placevala morebiti, bi bilo pa ze prevec.

Je pa tezko, ko otrok, ceprav sem mislila, da je se premajhen, da bi razumel, kaj se dogaja (se je dogajalo), razume vec, kot sem mislila. Vcasih, ne da bi ga kaj spomnilo na to, nenadoma rece:”Oci bo prisel” in me vprasujoce pogleda. Potem recem, da danes ne, najbrz bo pa prisel kdaj. Zadnjic je prosil za ocetovo sliko in ji dal poljubcek. Zabolelo me je, otrok ga ima rad, ta svinja pa…se denar si “sposoja” od mene.

Na zalost sem mu enkrat le posodila nek znesek, tam nekje na ravni ene mesecne prezivnine (ki je seveda ne placuje). Od takrat nobenega obiska, denarja pa seveda ni vrnil. Najbolj se mi “frzmaga” to, da me je prosil za denar nekaj sekund po tem, ko je sporocil, da pride obiskat otroka – mislim, da je tocno vedel, da bom ob novici, da bo prisel k otroku, vesela in “off guard”. In uspelo mu je.

Hvala za vzpodbudne besede. Stikov niti ne bom prekinjala, da mi otrok ne bo kdaj tega ocital. Tako ali tako pa kaze, da gospod ocka ne bo vec prisel (sedaj je ze tri mesece od zadnjega obiska). Ne mislim pa jaz iskati stika z njim, torej telefonariti ali karkoli podobnega. On ve, da ima zdravega, lepega in prisrcnega otroka in ce mu kljub temu ni do tega, da bi ga parkrat na leto videl, se tu ne da kaj narediti. Da bi pa jaz prosjacila, da ga pride obiskat in mu zato celo placevala morebiti, bi bilo pa ze prevec.

Je pa tezko, ko otrok, ceprav sem mislila, da je se premajhen, da bi razumel, kaj se dogaja (se je dogajalo), razume vec, kot sem mislila. Vcasih, ne da bi ga kaj spomnilo na to, nenadoma rece:”Oci bo prisel” in me vprasujoce pogleda. Potem recem, da danes ne, najbrz bo pa prisel kdaj. Zadnjic je prosil za ocetovo sliko in ji dal poljubcek. Zabolelo me je, otrok ga ima rad, ta svinja pa…se denar si “sposoja” od mene.

Inmam problem glede stikov.Z očetom moje hčerke nisva nikoli živela supaj tako da tudi hči neve kako je živeti skupaj z očetom.Videvali pa smo se enkrat na merec. ampak sem morala biti vedno zraven zaradi nje ker sama z njim hotela biti. Pa me zanima koliko lahko on zahteva stikov? In če ona nebo hotela? Stara hči pa je 4 leta

Spoštovana!

O stikih staršev z otroki, se starša, ki ne živita skupaj, dogovorita. (Ta dogovor potem sodišče potrdi, če je v korist otroka.) Če dogovor med staršema ni mogoč niti ob pomoči CSD, o stikih odloči sodišče, ki pri tem upošteva otrokovo korist.

Iz Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih (106. člen):
“5) Sodišče lahko pravico do stikov odvzame ali omeji samo, če je to potrebno zaradi
varovanja otrokove koristi. Stiki niso v otrokovo korist, če pomenijo za otroka psihično
obremenitev ali če se sicer z njimi ogroža njegov telesni ali duševni razvoj. Sodišče
lahko odloči, da se stiki izvršujejo pod nadzorom tretje osebe ali da se ne izvajajo z
osebnim srečanjem in druženjem, ampak na drug način, če sicer ne bi bila
zagotovljena otrokova korist.

(7) Preden odloči sodišče po četrtem, petem ali šestem odstavku tega člena, mora
glede otrokove koristi pridobiti mnenje centra za socialno delo. Sodišče upošteva tudi
otrokovo mnenje, če ga je otrok izrazil sam ali po osebi, ki ji zaupa in jo je sam izbral
in če je sposoben razumeti njegov pomen in posledice.”

Suzana Gliha Škufca, univ.dipl.soc.del.

Zavod Pelikan - Karitas Materinski dom 01/366 77 21 [email protected]

New Report

Close