Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Očala in leče

Očala in leče

Spoštovani! Star sem 19 let in pred enim tednom sem bi v optiki na pregeldu, ker sem oapzil, da na desno oko slabše vidim. Takrat mi je očesni zdravnik izmeril dioptrijo na desnem očesu -0,75. Vprašal me je ali bi se jaz slučajno odločil za lečo, glede na to, da imam dioptrijo le na desno oko, levo pa je popolnoma vredu. Vseeno se za lečo nisme odločil in sem raje vzel očala. Tako, da imam sedaj očala, ki so na levi strani brez dioptrije. Sedaj mi je pa malo postalo žal, da se nisem odločil za leče, saj očal nisem vajen in me motijo.
pri očalih sem plačal le okvir, stekla pa sem dobil brezplačno, torej preko recepta.
Sedaj me pa zanima, če bi se jaz takrat, ko me je zdravnik vprašal, odločil za leče, ali bi moral plačati leče in koliko bi me to stalo, ali bi pa jih dobil preko recepta, torej brezplačno kot sem v tem primeru dobil brezplačno stekla?

Pa še nekaj me zanima. Kdaj imam jaz zopet pravico dobiti brezplačno, torej preko recepta, nova stekla oziroma, če bi se odločil za leče?

In še eno vprašanje imam. Ali bi sedaj, če bi se premislil in po enem tednu vrnil naza v optiko, ker bi želel lečo, ali bi sedaj lečo moral plačati?

Hvala Vam za Vaše odgovore in še veliko uspeha naprej.

Kakor je meni znano se očala oz korekcijska stekla da dobiti na napotnico, medtem ko kontaktne leče pri tako nizkih dioptrijah sigurno ne. Kontaktne leče pri nizkih dioptrijah so samoplačniške.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Če prav razumem zgornji odgovor, je možno tudi kontaktne leče dobiti na recept ob višji dioptriji?
Sama imam namreč dioptrijo – 7,00 in – 6,00 in nosim leče, ki jih seveda redno plačujem…. Kakšna dioptrija je “meja” za recept?

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Ne me prosim drzati za besedo ampak, kolikor mi je znano pri dioptriji okrog -8,0 je mozno dobiti na recept tudi kontaktne lece, ce se ni kaj spremenilo, se lahko pozanimam.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

Kontaktne leče je možno dobiti na recept če znaša dioptija več kot 8, oz. če je dioptija mmed levim in desnim očesom različna za 3 dioptrije.
Zavarovalnica tako povrne 14500 SIT, oz 7250 SIT če potrebujete samo eno lečo.

Cene leč (para) pa se giblejo že od 2300 SIT/mesečno

New Report

Close