Očala
Lep pozdrav!
Ker me je bolela glava sem odšla na pregled k okulistu, tam mi je rekel da imam dioptrijo na obe očesi – 50.. Rekel je da očala naj nosim za gledanje tv ter vožnjo.
Sedaj že dva dni nosim očala in me zanima naslednje.. Koliko časa rabijo oči ter možgani da se navadijo na nov pogled, ker me po malem spet boli glava in malo očesa ko imam očala gor, ter.. A je boljše če imam očala skos gor ali samo za vožnjo, gledanje televizije..
Hvalaa za odgovor!
Ela
Pozdravljeni,
preko spleta sem si naročila korekcijska očala, z dioptrijo -2.75, cilinder -0.5.
Pri merjenju dioptrije mi je gospa nekako razložila, da bi lahko imela zapis tudi brez cilindra, saj je res majhen.
očala sem si naročila z cilindrom, zdaj so mi pa zelo nenosljiva, težko ocenim globino, hkrati se mi pa zavrti ob premikanju oči. Je to posledica nepravilnega cilindra?
Pozdravljeni.
To vam bom odgovoril v dveh sklopih.
Najprej o cilindrih. Če imate astigmatizem, je potrebno imeti cilindrična stekla, v kaki jakost pa je stvar meritev. Tudi ni sigurno, če jih imate izmerjene na pravih oseh…tu je lahko veliko parametrov, kjer je lahko šlo narobe. Če bi jih kupili v optiki, bi sedaj enostavno šli nazaj, kjer bi vse preveril od meritev do centriranja in montaže. Potem bi vam pa brezplačno zamenjali stekla, sedaj ko ste pa kupili na internetu, pa ne vem…
Sedaj pa še o nakupu preko interneta.
Zmotno je to, da ljudje mislijo, da če bodo kupili očala preko interneta, bodo cenejša. Takšna očala lahko zagotovi skoraj vsaka optika in enožariščna očala ne bi smela biti dražja od 40,00 € in progresivna od 233,00 € (vse komplet z okvirjem in stekli).
Na DOOS (Društvu očesnih optikov Slovenije) so naredili skriti nakup (enako kot naredi Zveza potrošnikov Slovenije v drugih primerih).
Na društvu so ugotovili, da nekateri internetnih ponudniki zavajajo, saj korekcijska očala azijskih proizvajalcev (ki imajo tudi optike v Sloveniji), prodajajo tako, češ da zagotavljajo enako kakovost očal ter korekcijskih stekel za nižjo ceno. Nemalokrat se nato izkaže, da sama kvaliteta korekcijskih stekel in okvirjev ni enakovredna tisti, ki jo ponujajo renomirani proizvajalci. Kompletni članek si lahko preberete tukaj:
Lp.
Pozdravljeni!
Pri okulističnem pregledu so mi ugotovili naslednje:
D sph 0, cyl +0.50, axe 85
L +0.50
Predpisana očala za daljavo, katera naj nosim stalno. Ko imam očala na levo oko vidim kot bi vse viselo na eno stran, npr. če pogledam dol je na levem očesu vse bližje kot na desnem in posledično vidim, kot da slika visi. Ali je to normalno, ker imam očala prvič in se bo slika sčasoma popravila ali je možno, da imam napačna očala?
Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav.
Pozdravljeni.
Pri novi ali spremenjeni korekciji astigmatizma – pri “cilindričnih steklih”, je lahko začetnih težav kar nekaj: Od nekoliko nagnjenih robov mize in časopisa, do “nepravokotnih” pravih kotov, včasih tudi visečih stopnic itd. Vedeti moramo, da nam cilindrična stekla korigirajo sliko očesa v posameznih ravninah različno in s tem nekoliko spremenijo obliko prostora ali predmeta, ki ga gledamo. To popačenje je dejansko precej majhno, vendar ga naša zavest lahko dojema kot grob prekršek nad njeno razlago geometrije okolice. Tako so nova cilindrična očala lahko nekaj dni nekoliko moteča, ne da bi šlo pri tem za kakršnokoli napako. Če pa očala motijo še po več tednih, je včasih potrebno stekla zamenjati za takšna z nekoliko manj cilindra, ob tem pa plačamo ceno kompromisa: vid ne bo mogel biti več tako oster.
Lp.