Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Optika očala

očala

Pozdravljeni.
Vprašala bi vas, kako lahko tudi jaz izkoristim ugodnost iz tega da plačujem dodatno zavarovanje.Že 8 let sem kratkovidna in na preglede hodim k privat optiku-okulistu.Do sedaj nisem izkoristila še nič, čeprav sem kupila že nekaj očal in nosim tudi leče.Zadnjič pa sem prebrala,da na določen čas ZZZS tudi nekaj pokrije zaradi kratkovidnosti.Imam -2.
Hvala

Na vsaki dve leti ste upravičeni do določene – fiksne vsote, katero vam na licu mesta odšteje optik. Seveda morate imeti recept od zdravnika.

Lp.

Ali moram pri optiku kaj kupiti in mi od tistega odšteje?Kaj naj rečem zdravniku, ali mi pripadajo tudi leče?Če sem upravičena,bi res rada vsaj enkrat tudi izkoristila.Prosim,svetujte mi.Sedaj bom mogla menjat leče tudi na očalah,ker so že obdrsane.Ali lahko tukaj kaj storim?
lp

Seveda, ko kaj kupite, vam optik to odšteje od cene. Dobite fiksen znesek po receptu, ki je odvisen od tega, kaj vam zdravnik napiše.

Lp.

Hmm…
1. Ali niso stekla za očala na recept povsem zastonj, torej na ZZZS??
2. Samo vsaki 2 leti? Ali ni to neka skrajno neuvidevna politika, kajti kaj če se meni že prej dioptrija tako poveča, da nič več ne vidim? Ali ne bi moralo to biti odvisno tudi od poteka bolezni? Ali so stekla tako drugačna kategorija kot npr. Ospen?

1. Samo del zneska je na ZZZS, saj je veliko vrst stekl, nekatera tudi stanejo po več 10.000,00 SIT, zato je ta znesek fiksen, občan pa si sam izbere katero vrsto stekl bo nosil (ne bi bilo pravično, da bi nekomu povrnilo dražja stekla, drugemu pa ne).
2. Pri spremembi dioptrije morate na zdravniško komisijo, katera vam to odobri. Na vsaki dve leti pa dobite del zneska neodvisno, če se vam je spremenila dioptrija ali ne.

Lp.

New Report

Close