obzobni zepki
opazila sem, da se mi na sekalcih in na spodnjih zobeh pod njimi kaze zobni vrat, dlesen se je nekako odmaknila od zoba. ko sem na to opozorila zobozdravnika, je rekel, da ni kaj narediti in da se pac staram (imam 28 let).
mene pa vseeno skrbi. lahko kaj naredim? sicer na ustno higieno zelo pazim, uporabljam mehko krtacko in vedno scetkam od dlesni proti zobem.
pa se nekaj me zanima. gledam zobe medijskih osebnosti. vsi imajolepe, blescece bele zobe. tezko verjamem, da imajo naravne. kaj se da narediti za tako lepe zobe? obstajajo kake prevleke ali kaj podobnega in ce ja, se da to dobiti tudi pri nas?
najlepsa hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovana marjetka1.
dlesen se z leti res odmika od zobne krone in če nimate drugih težav (vnetje, krvavitve,…), potem ste lahko brez skrbi. Poskusite uporabljati mehko zobno ščetko, da izključite eventuelno preagresivno ščetkanje.
Znane osebnosti – nekateri so pač srečni, da so rojeni po trenutnih lepotnih merilih, nekateri pa se še nekoliko “popravijo”. Za lep nasmeh pride v poštev ortodontksa terapija (ravnanje) in protetika (luske na ustnični ploskvi zob).
Spoštovana marjetka1,
luske so v bistvu delna pewvleka, kar pomeni, da je potrebno brušenje sprednje ploskve (vidne) zoba. Po brušenju odvzamemo odtis, zobotehnik naredi lusko, ki jo potem cementiramo na zob s posebnimi cementi. Kot vsako protetično delo je tudi pri luskah določena trajnostna doba, kar poemni, da jih je potrebno menjati (na koliko let pa vam težko odgovorim)
Luske sicer niso zadnja novost, vseeno pa menim, da jih ne delajo vsi zobozdravniki, tako da se boste morali pozanimati (verjetno najprej pri svojem zobozdravniku).
Ker gre za poseg na zobu, ki pušča trajne posledice (ko je zob obrušen, poti nazaj ni več), vam svetujem, da dobro razmislite, če je vaša barva zob res tako moteča, da bi bil potreben tak poseg.