Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Alternativa Zdravilstvo Obvladovanje odvisnosti

Obvladovanje odvisnosti

Spoštovani,

Zanima me, kako se obvladati odvisnosti, v trenutku, ko nastopi sla po hrani (ki ni v smislu hrane kot zadovoljitve lakote).
S pomočjo terapije sem ozavestila psihološke vzroke tega problema, se mi zdi, da gre zgolj še za fizično odvisnost.
Zaradi dolgoletnih motenj hranjenja (bulimija, prenajedanje, stradanje) sem nekako izstopila iz socialnega okolja in zdaj sem se trdno odločila za povratek. Seveda pa si ob tem želim obvladati to situacijo odvisnosti (poskusila sem že s tekom, meditacijo, pozitivno naravnanostjo – vse to je postalo del mene, prav tako spremenjena prehrana, toda ko “napoči trenutek” je pred očmi samo hrana in nobena druga stvar sploh nima pomena).

NA pomoč prosim.

Pozdravljeni!

Na vaše vprašanje si ne upam dati nobenega nasveta, ker mislim, da je situacija preveč kompleksna. Mogoče bi vam lahko kaj več povedal po testiranju z BRT, obstajajo različni „psihološki“ programi, ki bi vam mogoče lahko pomagali.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

Rada bi opravla test z BRT, kje lahko na Obali to opravim

vanja.

ker imam tudi sama prijateljico, ki se je borila z motnjami v prehranjevanju, vem, da so to zelo kompleksne in resne težave, ozdravitev pa dolgotrajna.

rada bi delila s tabo njeno izkusnjo, kolikor jo pac poznam.

pri njej je slo za kompulzivno prenajedanje v zelo specificnih trenutkih. hkrati je bila stalno na dijetah in hujsanju, vedno prepricana, da ni dovolj vitka…

vendar sedaj ze 5 let obiskuje zelo dobro psihoanaliticarko, ki je tujka ziveca v ljubljani.
spremljala sem faze njenega zdravljenja.

ne gre tako hitro kot bi si mislil in ni dovolj, da le ozavestis vzroke, sploh ne v zelo kratkem casu.

terapija se je zacela tako , da se je prijateljica morala ponovno nauciti opazovati svoje telo in ga zacutiti, kdaj je res lacno, kdaj se je nasitilo, kaj mu pase in kaj mu ne prija, brez dijet in predsodkov. preprosto, jesti le, ko to telo potrebuje in tisto kar potrebuje. ze to je bila naloga, ki jo je delala skoraj 2 leti. hkrati pa ves cas hodila na tearpije, kjer je ozavescala vzroke, se ukvarjala s potisnjenimi spomini. odkrivaka pravzaprav, kdo je. kar je v koncni fazi cilj vsake psiho-analize.

ona je sele po 3, 5 letih terapije povsem prenehala s prenajedanjem, vendar tukaj se zadeve se ne koncajo.
plasti je veliko in ko odstranis eno se odpre nova, itn. kar najbrz ze ves.

vem tudi to da je njena terapevtka na podlagi izkusenj, predvidela ozdravitev po 7 letni terapiji.

sem prepricana sicer, da obstajajo tudi zelo dobre alternativne metode (meditacija, regresija, eskalibur, ples 5 ritmov, sveta geometrija,…), ki ti pomagajo ozavestit stvari, odpreti spomin in hitreje dozivljati preobrazbo, le poiskati jih je treba.
predvsem pa se mi zdi dobro kombiniranje metod.

vsak posameznik je tudi edinstveno bitje, tako da mora odkriti sam, kaj mu ustreza in kaj ne.

srecno.
jasminka

Pozdravljeni!

Osebno ne poznam nobenega terapevta z Obale, čeprav vem, da so. Poglejte na drugih forumih, na primer Alergije. Prosim za razumevanje, saj lahko priporočam samo terapevta, ki ga osebno poznam.

LP

Dominik Golenhofen zdravilec, dipl. hol. ener. med. (I.M.U.) in Ksenija Lakota zdravilka Golenhofen d.o.o. Obrije 10, Ljubljana Telefon: 059 059 090 www.golenhofen.si [email protected]

New Report

Close