Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja obveznost cepljenja

obveznost cepljenja

Pozdravljeni!

Rad bi postavil vprašanje o obveznosti cepljenja. Sem bruc in nam menda letos sledi zdravniški pregled in tudi neko cepljenje. Od drugih sem izvedel, da naj bi bilo to obvezno za vpis oz. nadaljevanje študija.
Zanima me, če je to res, ker kolikor sem jaz seznanjen te proti tvoji volji ne smejo cepiti, še manj pa se mi zdi logična povezava v zvezi z izpolnitvijo te obveze za nadaljevanje študija. V informacijo – do sedaj sem opravil vsa obvezna cepljenja, sedaj pa mi ni več za to.
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!
Ne vem, kaj študirate, zato tudi ne vem, za kakšno obvezno cepljenje naj bi šlo. Cepljenj v zvezi s študijem je le malo in so rezervirana za tiste (bodoče) poklice, kjer imajo delavci (ali študentje) veliko tveganje, da se srečajo s kužno boleznijo.
Cepljenje proti steklini je npr. obvezno za študente veterine; cepljenje proti hepatitisu B za študente medicine, laboratorijske tehnike, … pred začetkom obveznih vaj, cepljneje proti klopnemu meningitisu pa gozdarje, ipd.
Velja, da študentje medicine in veterine, ne smejo začeti opravljati vaj (kjer bi lahko prišli v stik s človeškimi oz. živalskimi izločki); to pomeni, praktično ne smejo nadaljevati študija.
Seveda lahko obvezno cepljenje tudi odklonite, morate pa vedeti, da je to vaša lastna izbira. Na fakulteti, kjer tovrstno cepljenje zahtevajo zaradi preprečevanja tveganja za nalezljivo bolezen, ki lahko nastane ob namem študiju, vas zaradi odklonitve cepljenja seveda lahko odklonijo. Kot je odklonitev cepljenja vaša izbira, je zavrnitev študeta (ki odklanja njihove pogoje), njihova izbira.
Lep pozdrav!
Nina

V 1. letniku fakultete imajo vsi študentje organiziran obvezen zdravniški pregled, kjer ti tudi vzemejo kri in te testirajo(s cepivom) za tuberkolozo. Čez nekaj dni pa moraš iti nazaj na pregled, da ti izmerijo velikost mehurčka(če ga sploh imaš).

New Report

Close