Obvezno cepljenje
Spoštovana,
hči sicer ni nedonošenček (je starejši bratec), se pa še vedno najraje obrnem na Vas, ko imam pomisleke in probleme, saj ste me s svojimi odgovori do sedaj še vedno pomirila. Hči je bila dokaj zdrav dojenček (ob rojstvu zlatenična, peti dan sva bili sprejeti na pediatrično zaradi stafilodermije, tretji in deseti mesec je bila rahlo prehlajena, to je to). Enajsti mesec pa je najverjetneje prebolela 6. otroško bolezen (tri dni izredno visoka vročina, nato tri dni pikice po telesu). In ko je že kazalo da se je pozdravila, pa šok sredi noči. Deklica me je zbudila, medtem ko se je začela dušiti z bruhanjem (bruhala je samo peno). Ko sem prižgala luč, je bila neodzivna, oči je imela obrnjene navzgor, rokico močno stisnjeno v pest, trzala je. V takem stanju je bila najmanj 45 min, predno so prijela (šele druga doza ) zdravila. Takoj so naju odpeljali na pediatrično, kjer je popoldne doživela ponovno napad…..Po vseh preiskavah je bila potem končna diagnoza virusni encefalitis. Vzroka niso ugotovili. Redno cepljenje pri enem letu sva zaradi tega prestavili. Sem pa razmišljala ali je mogoče, da je bil encefalitis posledica dosedanjih obveznih cepljenj? Bi bilo to mogoče? In sedaj se na smrt bojim tega cepljenja in morebitnih posledic. Za koliko časa bi bilo pametno prestaviti to cepljenje? Oziroma jst je najraje sploh nebi cepila :(.
Lep pozdrav
Katarina
Draga Katarina,
virusni encefalitis je v obdobju malega otroka dokaj pogosta bolezen. Večinoma ga povzročajo enterovirusi, praviloma je potek sicer zoprn, a je izid dober – brez posledic. Kasneje (predvsem po 2. letu) pa je glavni povzročitelj virus klopnega meningoencefalitisa,
Proti enterovirusom zaenkrat ne poznamo obrambe – tako ni zdravil za zdravljenje bolezni, ko do nje pride, kot tudi ni zaščite pred njo – v obliki cepiva.
Pač pa se lahko zaščitimo proti večini virusov encefalitisa, ki jih prenaša klop.
Verjamem, da je po tako hudem stresu ob krčih strah pred kakršnimi koli zapleti (tudi cepljenj, ki naj bi otroka ščitila) velik. Vendar v primeru vaše hčerke ni videti prav nobene povezave med cepljenjem in boleznijo (v njeni starosti so to redna cepljenja z mrtvimi vakcinami, ki ne morejo povzročiti virusnega encefalitisa). Pač pa je možno, da je šlo ali za zaplet 6. bolezni (z odloženim vnetjem v osrednjem živčevju, povzročitelj 6. bolezni namreč sodi med herpes viruse, ki se radi “vsedejo” tja) ali pa za povsem “svežo” okužbo, ki je pač potekala težje, ker je bila deklica še v “rekonvalescenci” od predhodne bolezni.
Pozdrav,
Spoštovana,
to da bi lahko šlo za zaplet 6. bolezni so najprej predvidevali. Samo če sem prav razumela, ni bil to vzrok. Bila je dvakrat punktirana in dvakrat so izključili herpes virus, ter tudi cel kup drugih virusov (5. otroška, 6. otroška, norice, klopni meningoencefalitis…). Me pa sedaj zanima, ali jo lahko sedaj že cepimo? Meni sicer zgleda da je punca popolnoma zdrava, samo glede na to koliko imava pa še pregledov, sem pa potem v dvomih. Sedaj imava 16. decembra pregled na nevrološkem oddelku, potem čez 2 meseca ponovno MRI. Imava pa že čez 10 dni sistematski pregled. Naj se z nevrologom posvetujem glede cepljenje in še počakamo,ali je lahko sedaj cepljena?
Lep pozdrav
Katarina
Draga Katarina,
glede na vaše strahove in glede na kar neobičajno težak potek encefalitisa, bi se jaz zanesljivo pred cepljenjem MMR (ošpice, rdečke, mumps) posvetovala z nevrologom, saj “ne gori voda” in se lahko cepi tudi kasneje, okrog 18. meseca.
Da bi cepljenje povsem izpustila, se mi ne zdi varno – vsi ti virusi še vedno krožijo po populaciji (zlasti z večanjem deleža necepljenih zaradi “fanatikov”), bolezen pa je lahko povezana s hudimi posledicami, povsem neprimerljivimi s tveganjem cepljenj – smrtnost zaradi ošpic je še vedno visoka, ogromno je tudi posledic encefalitisa zaradi okužbe s tem virusom. Same rdečke potekajo bolj nedolžno, a naredijo katastrofo plodu, če zboli nosečnica. Mumps pa je povezan ne le z moško sterilnostjo, ampak mnogimi drugimi zapleti.
Čakanje na izvid MRI seveda ni potrebno (mi ni čisto jasno, zakaj to preiskavo ponavljajo, če je deklica brez nevroloških težav in zdrava )-: – sama preiskovalna metoda naj bi bila res nenevarna, a pogojuje anestezijo, da je otrok v času MRI povsem miren – sama anestezija pa nosi s seboj različna tveganja in se je – kadar pričakovana korist preiskave ni življenjsko pomembna ali ne nosi bistvene spremembe v zdravljenju ali prognozi – raje izogibamo).
Lep pozdrav,
Spoštovani,
ponovno sem pred veliko dilemo. Živimo tik ob gozdu in se mi zdi smiselno otroka cepiti proti klopnemu meningoencefalitisu. Lansko leto, sta oba imela po enega klopa, kljub temu da sem ju redno mazala z repilenti. Je mogoče preboleli virusni encefalitis (razlog ni bil odkrit) pri hčeri lahko razlog, da bi se cepljenje odsvetovalo? Zadnji MRI je pokazal da je sedaj s hčerko vse vredu in da na možganih ni vidnih več nobenih sprememb.
Lep pozdrav
Kaatrina
Spoštovana,
sodim med pristaše cepljenj, še zlasti tistih, ki so dokazano varna in koristna. Mednje sodi tudi cepivo proti klopnemu meningitisu – to da je hčerka že prebolela enkrat virusni meningoencefalitis (pa čeprav ni bil “klopni”), je kvečjemu dodaten razlog ZA cepljenje …
Seveda se morate ob tem zavedati, da cepljenje ščiti le pred določenimi povzročitelji bolezni, ki ji prenaša klop – zato na repelente in primerno obleko, pa na natančen pregled kože in las po sprehodu po gozdu ne pozabite.
Srečno,
Spoštovana,
da mi nebi bilo slučajno preveč dolgčas v življenju je hčerka dobila pred dvem dnevoma še vročinski krč. Zanima me ali se večkrat zgodi da otrok v tem stanju preneha dihat, ker sem 99% da ona ni dihala. Punčka se je vsa stresla (sem najprej mislila da se je česa tako ustrašila), jo odložim na posteljo in je bila kot cunja, gledala me je, vendar čisto v prazno (nič se ni tresla, nič ni okoli obrnila oči), sem ji dala svečko, ker je bila vročain šele takrat začela ugotavljati ali sploh diha. Sem videla da ne diha, sem jo dala na bog in v tem trenutku je bila že čisto modra v obraz. Sem ji hotela dati umetno dihanje, pa ji niti slučajno nisem mogla razpreti ust. Nisem imela čisto kaj narediti kot moliti da vendarle zadiha, nakar je začela bruhati (skozi nos in usta), takoj zatem pa panično hlastati po zraku. Takrat sem ji takoj dala še stesolid (doma ga imam zaradi prebolelega encefalitisa). Dobila je nazaj normalno barvo in začela jokati. Sedaj me pa zanima ali je res da vročinske krče povzročajo samo določeni virusi? Kaj bi bilo če bi krč trajal dlje časa ? Bi punčka vseeno prišla do zraka? Lahko še kaj naredim v primeru ponovitve krča (poleg tega da sem jo dala na bok, ji dala stesolid in zavila v mokro brisačo) in da preneha dihati, ji dam umetno dihanje? Čakam da zadiha sama?
Lep pozdrav
Katarina
Spoštovana,
še nekaj bi me zanimalo. Ker smo bili bolani, se še nismo uspeli cepiti proti KME. No cepljenja sem se bala že pred krčem, sedaj se ga še toliko bolj bojim :(…zanima me ali to drži, da če klopa odstranimo v 24 urah, ne pride do okužbe, četudi je bil klop okužen? Velja to za boreliozo, meningoencefalist ali oboje?
Lep pozdrav
Katarina
Draga Katarina,
vročinski krči so v obdobju malega otroka kar pogost in za svojce zelo pretresljiv dogodek. Večinoma pride do krčev v obdobju, ko vročina prične padati (ko narašča, otroka trese mrzlica; ko je zelo visoka, pa so lahko ohlapni, a večinoma nimajo krčev). Vzrok vročine (torej različni virusi, bakterije) ne vpliva na pojavnost krčev – razen s tem, da so okužbe z določenimi virusi bolj povezane z visoko vročino in hitrim padanjem.
Vročinski krči se najpogosteje kažejo najprej s tim. toničnim krčem (otrok se iztegne, ne diha, strmi “v prazno), ob tem pomodri, sledijo mu klonični krči (trzljaji mišic po vsem telesu), ob katerih lahko tudi bruhajo, nekateri že zajokajo. Sledi obdobje umirjanja, “zožene” zavesti (kot da so zelo zaspani). Po nekaj minutah – urah so otroci povsem brez težav.
Le izjemoma so lahko vročinski krči daljši od nekaj minut – in zato bolj nevarni, tudi za dušenje. Pa še pri teh se često ugotovi, da ni šlo za vročinske krče, ampak za krče zaradi vnetja osrednjega živčevja.
To kar ste naredili, je vse pravilno – torej položaj na boku, sprostiti dihalno pot, hladiti, dati zdravilo proti krčem (Stesolid). Varno je tudi poklicati pomoč – ki bi v primeru, ko bi krči še kar trajali, poklicala reševalce. Umetno dihanje pride v poštev izjemno redko – a je potrebno, če otrok res ne diha in je moder in to stanje kar traja. Tu pa bi vam vseeno svetovala kakšen “praktični prikaz z vajami” – v zdravstvenem domu npr.
Ker se krči v zgodnjem otroštvu lahko ponovijo, pa vam svetujem, da vročino “zbijate” še preden doseže zelo visoke vrednost, torej čim se bliža 38 stopinjam C (merjeno pod pazduho).
Pozdrav,
Spoštovana,
cepljenje proti KME ni povezano s kakšnimi sopojavi, še zlasti ne z vročino in vročinskimi krči. In če je malčica kandidat za krče ob vročini, je cepljenje še toliko bolj koristno, saj klopni ME praviloma poteka z zelo visoko vročino.
Drži, da je dolžina prisesanosti klopa v vzročni povezavi s pojavnostjo bolezni, a “varnega” časa (torej obdobja, ko je lahko klop brez škode prisesan) ni. Bolezen lahko prenese že v prvih minutah – urah, ko se prisesa v našo kožo.
Pozdrav,