Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Zdravila in zakonodaja – Arhiv obvestilo-prodaja obližev za hujšanje

obvestilo-prodaja obližev za hujšanje

Dobila sem prospekt za obliže Jen-Fe, ki jih nek gospod iz Prekmurja kupuje v tujini ter preprodaja po Sloveniji.
Sicer jih nisem nameravala kupiti, a sem se vseeno odločila, da zadevo pogledam malo bolje.
Najprej mi je padlo v oči, da je bil prospekt izdelan malomarno, neestetsko, bil je tudi nelektoriran. Druga stvar je bila visoka cena izdelkov. 70 € na mesec – če imaš manj kot 100 kilogramov, če pa več, pa je cena izdelka 100 €, kar je diskriminatorno. Če hujšaš zdravo, npr. 2-3 kg na mesec, in moraš shujšati na primer 20 kilogramov, je takšno hujšanje resnično drago …

Pri uporabi obližev je navedeno tudi, da se je treba ob njihovi uporabi uravnoteženo prehranjevati in redno telovaditi. No, že to je dovolj za hujšanje, zakaj bi potem uporabljali še obliže? Le za to, da bo nekdo zaslužil …

Sestavine v obližih naj bi bile naravne. S čim pa lahko prodajalec zagotovi, da obliži ne vsegujejo sestavin, ki bi lahko bile nevarne in v prospektu niso bile navedene?

Spletna stran, navedena na prospektu, ni delovala. Zato sem pisala prodajalcu teh obližev, ki mi je zagotavljal, da sem se zatipkala, čeprav strojepis že zaradi poklica odlično obvladam. Dal mi je povsem drug naslov spletne strani in s ponosom zagotovil, da je spletna stran v kar šest jezikih. To, da med njimi ni slovenskega, in da s tem krši zakon, se mu ni zdelo pomembno.

Prav tako se mu ni zdelo pomembno, da za prodajo obližev nima dovoljenja slovenskega Urada za zdravila, ki bi ga, kot sem izvedela od ustreznih strokovnjakov tudi s tega foruma, moral imeti, saj gre za zdravilo. Pojasnjeval mi je le, da je na podlagi neke uredbe prodaja kozmetičnih izdelkov dovoljena na celotnem območju EU. Ker tega mnenja ne bo niti hotel pridobiti, bo nujno, da mu na prste stopi pristojni inšpektorat.

Slovenija je očitno raj za prevarante in upam, da bo naivnežev čim manj. Shujšamo lahko redino le s trdno voljo, več gibanja in manj hrane. Drugih načinov ni …

Spoštovana gospa!
Če vzamem Vaš prispevek kot dejstvo, je to še en dokaz kako naš sistem v določenem členu ne deluje.
Z zakonom o zdravilih in vsemi podrobnimi predpisi, ki so bili izdani na njegovi podlagi, smo področje zdravil dosledno uredili z namenom varovanja javnega zdravja.
Dejansko pa se dogaja, da razni nepoklicani podjetneži nekaznovano trgujejo z vsem kar prinaša denar in kar jim omogoča neverjetna človeška neumnost in zaupljivost.
Vse, kar ste navedli to dokazuje. Izdelek, ki je na tako nemaren način v prodaji sodi med zdravila. To določa “Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini”, ki je bil objavljen v Ur. L. RS št. 86/08. Določilo 15. točke 2o. člena tega pravilnika določa, da so izdelki “za zmanjšanje telesne mase” zdravila, čemur sledi, da poteka vsa nadaljna obravnava od uvoza, do trženja, oglaševanja, označevanja in izdajanja, po Zakonu o zdravilih. V tem Zakonu je tudi natančno opredeljeno, kdo izvaja nadzor nad zdravili, določene pa so tudi kazni za nespoštovanje pravil.
Iz vsega, kar sva napisali Vi in jaz, je jasno, da se ravno ti dve zadnji točki ne izvajata tako, kot je bilo predvideno.
Iz moje prakse pa naj povem še to, da sem bila najbolj presenečena nad tem, da inšpektorji reagirajo le na prijavo. Tak način dela pa nikakor ne bo prispeval k doslednemu spoštovanju pravil urejene družbe in posledično k varnosti ljudi pred tovrstnimi zlorabami.
Lep pozdrav!

Hvala za odgovor, se povsem strinjam.

Nadaljevanje iz zadnjih dni: poslala sem prijavo na zdravstveni inšpektorat, saj sem menila, da so oni pristojni za nadzor. Prejela pa sem odgovor v vednost, da je bila moja prijava poslana neki drugi organizaciji, katere imena ne vem.
Menim, da bi poti ukrepanja proti takšnim podjetnežem morale biti bolj jasne. Zato ni čudno, če se tako množijo, če imajo interes urejanja tega področja redki posamezniki namesto vseh pristojnih institucij.

Zanima me, kakšen bo rezultat prijave. Pošljem obvestilo.
Hvala, lep pozdrav!

Spoštovana gospa,
hvala za Vaš odgovor. Zdravstveni inšpektorat je zagotovo posredoval Vašo prijavo na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, ki je pristojna za nadzor nad zdravili in izdelki, ki sicer sodijo med zdravila pa se tržijo mimo pravil. To delo opravljajo farmacevtski nadzorniki.
Lepo Vas pozdravljam!

Pozdravljeni!
Zdravstveni inšpektorat je res posredoval mojo prijavo na Javno agencijo za zdravila in medicinske pripomočke, ki pa od 14. maja do danes ni zmogla niti nobenega odgovora, čeprav sem prosila zanj. Verjetno tudi ukrepanja ne. Vem, da bi že zaradi Zakona o upravnem postopku zdaj že morali podati kakšen odgovor, vendar že zaradi drugih zadev žal nimam ne časa ne volje pritiskati vedno znova glede istih zadev na organe, da naj korektno opravljajo svoje delo, za katerega so plačani. Morda pa je komu v interesu, da Slovenija ostaja raj za prevarante?
Toliko v vednost. Hvala za vaš trud, lep pozdrav!

Spoštovana gospa!
Vzela sem Vašo informacijo v vednost in moram reči, da mi ni vseeno.
Veliko truda je bilo vloženega v postavljanje sistema, ki naj bi deloval v dobro ljudi in varoval njihovo zdravje. Zdaj lahko še samo opazujem in mi je žal.
Lepo Vas pozdravljam!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close