obveščanje pacientk o morebitnih posledicah kt
Bolj kot vprašanje je to moje upanje za punce, ki bodo nekoč želele postati mame.
Zanima me namreč v kolikor ginekologi morajo punce obvestiti glede morebitnih kasnejših posledic dolgotrajnega jemanja kontracepcijskih tabelt?
Mene takrat moja ginekologinja ni obvestila o ničemer. Ker je na UZ ugotovila da imam PCO mi je predpisala Diane 35 in rekla, da so ti vredu zaradi diagnoze in to je bilo vse. Tablete sem jemala 5 let neprekinjeno. Ko sem prenehala jemati tablete ker sva si z možem želela otroka menstruacije sploh nisem več dobila brez drugih hormonskih tablet. Od tega je sedaj že minilo 5 let in z možem sva še vedno brez otroka in menstruacij še vedno ne dobim brez hormonskih tablet.
Pred jemanjem kontracepcijskih tablet nisem imela težav z menstruacijskimi ciklusi. Tako, da je več kot očitno da so na to vplivale tablete.
Če bi mene moja ginekologinja bolje obvestila o morebitnih težavah bi jaz bolje premislila o drugi možni zaščiti.
Vaš problem je v osnovi diagnoza PCO in ne predhodna uporaba KT. KT nima nobene zveze s kasnejšo neplodnostjo , ki je pri vas posledica osnovne diagnoze in tudi drugačna odločitev pred 5 leti bi lahko pripeljala do povsem enake situacije s katero se srečujete sedaj.
Želim vam uspešno zdravljenje in zanositev.
Na tem mestu ne morem, da se ne bi (kot dolgoletna uporabnica KT in mamica) postavila spoštovani ge. zdravnici in stroki v bran.
Prevečkrat doživljam, da laiki, ki nimajo nobenega strokovnega znanja, v svoji stiski (bolezen, problemi z zanositvijo…) iščejo krivce med zdravniki. Na podlagi svojih laičnih analiz v stilu ”sem prebrala” ali še huje ”je povedala prijateljica” se tako vase prepričano spravljajo nad stroko…
Sama sem več let neprekinjeno jemala KT in zanosila v prvem poskusu. In veliki večini mojih znank se je zgodilo podobno. Mlade, zdrave, sproščene punce – pa smo zanosile (če že naj podajam primere).
Verjamem, da se je težko soočati s težavami z zanositvijo in vsem parom želim, da bi se vzrok čim prej odpravil in da bi čim prj doživeli tisti čarobni dve črtici. Ampak vzrok je prav gotovo drugje, ne v neopozarjanju zdravnikov na nevemkajvsenamlahkoprineseživljenje. Krivca ni in s tem se je včasih težko sprijazniti, kajne.
Nana 78
Malo se pozanimaj(vredu pozanimaj) kakšen učinek ima kt in na kakšne načine prepreči da ob jemanju ne zanosimo, potem pa presodi ali smo dobro obveščene ali ne.
Tudi na info listih ob tabletah ni dejansko napisano kako te tablete vplivajo hormonsko na naš sistem.
Jaz zase vem, da bi od svoje ginekologinje želela takrat kaj več kot: “Prišli ste po kt dobro, tukaj je recept.” Še posebej ker sem imela takrat PCO in dejansko mi sploh ni obrazložila kaj to je in kako lahko to vpliva v bodoćnosti.
Ne trdim, da so vsi ginekoligi takšni kot je bila moja ginekologinja. Kljub temu ostajam pri svojem mnenju na sploh. Ginekologi bi morali svoje pacientke bolje informirati o učinku KT ter jim obrazložiti tako da bodo pacientke razumele kako KT prepreči zanositev oziroma kako vpliva na telo, da prepreči zanositev.
Delovanje KT je tako, da zavrejo ovulacijo, to je upam, že znano širšemu krogu uporabnic. Pri PCO pa že sma po sebi kdaj izostane, zato so tudi lahko težave pri zanositvi. PCO “zdravimo” tako, da upoštevamo trenutne potrebe ženske: ali potrebuje zaščito ali želi zanositi. pogosto so pridružene še druge težave, ki so posledica metaboličnih sprememb pri PCO.
KT pa vseeno na dolgi rok po končani uporabi ne povzroča neplodnosti. Imajo ugoden stranski učinek: manj vnetij jajčnikov in posledično bolje ohranjeno plodnost. Neplodnost je težava z več vzroki in na različnih delih rodil, zato posploševanje preprosto ne pride v poštev.
Ker sem sama bila v skrbeh zaradi jemanja tabletk,sem na pregledu direktno vprašala ginekologinjo,če bom zaradi jemanja tabletk imela v prihodnosti kakšne težave z zanositvijo.Dejala je ne.In sva se marsikaj pogovorili že na to temo,zakaj bi morali vedno zdravniki poskrbeti za vse,če se ženska odloči za takšno obliko kontracepcije,je sama dolžna vprašati vse kar jo zanima in še več.Ravno to sem tudi jaz storila.In poznam primere,ko je prijateljica jemala 8 let tablete,imela pregrado in kratek maternični vrat a je vseeno zanosila v 2 poskusu in rodila prekrasnega fantka.Osebno mislim,da če obstajajo v telesu že določeni problemi in potem se na vse to še tablete jemlje,se stvari še samo poslabšajo…laično nestrokovno mnenje.
Če so prisotne nepravilnosti v telesu oz. na rodilih, nanje KT ne vplivajo.
“Krive” so le toliko, da odmaknejo ugotavljanje morebitnih vzrokov neplodnosti na kasnejši čas, ko se pa mogoče že malo mudi zaradi starosti ipd. Le pri klasičnih bakrenih vložkih je bilo opisanih več vnetij na jajčnikih pri določenih uporabnicah, kar je res lahko poslabšalo kasnejše možnosti zanositve, zato pa so namenjeni le ženskam, ki so že rodile.