Obupana
Naj tudi jaz napišem svojo zgodbo. Oče je že nekaj časa dementen in za njega je skrbela mama. Oba sta stara 80 let. Sedaj pa se mu je stanje zelo poslabšalo, začel je pozabljati do take mere, da se je odpeljal z avtom pa sploh ni vedel, da je kam šel. Že vse življenje mama skrbi za njega, da vzame pravilno zdravila, mu kuha, ponoči ga zbudi da gre na wc. Začela mu je uhajati tudi voda. Niti za trenutek ga ne more pustiti samega, ker hitro kaj ušpiči. Sedaj pa je bil bolan in je bil nekaj časa notri in je postal do mame nasilen in nesramen. Začel ji je groziti, celo tako daleč je prišlo, da jo je udaril. Dežurni zdravnik ga je napotil v psihiatrično bolnico. Tam ni vedel nič, ne kateri letni čas je, ne katero leto je, ni znal narisati ure, skratka odgovarjal je zbegano. Sedaj je v bolnici na psihiatriji. Po odpustu iz bolnice bi ga želeli dati v dom, ker mama za njega ne more več skrbeti, jaz pa sem vsak dan do petih v službi in živim v drugem kraju. Mama in oče živita sama. Naj tudi povem, da smo sedaj ko je odšel v bolnico našli prostor, kjer je želel narediti samomor. Sedaj pa k problemu. Oče noče v dom. Vsi vemo, da sam ne more biti niti uro, bojimo se tudi za mamo. Mama pravi, da se ga boji, zato ne vemo kako ukrepati. Zdravnik pravi, da je sicer dementen, vendar da ga na silo ne moremo odpeljati v dom. Prosim svetujte mi kaj naj naredim, ker ne želim da bi prišlo do kakšne tragedije. Bojim se tudi za zdravje mame. Svetujte mi kako naj ukrepam. Ne rabim njegovega premoženja, zato tudi ne želim, da se mu odvzame opravilna sposobnost. Ker ima bolj majhno penzijo bom jaz tudi doplačevala za bivanje v domu. Zato sploh ne vem, zakaj je problem, da mi psihiater ne stoji ob strani. Pravi, da me razume, vendar da je zakon tak, da nikogar ne moremo prisiliti v to da gre v dom. Kdo bo odgovarjal, če pride do tragedije. Pravi da oče ker je polnoleten. Kaj mi svetujete. Čisto sem obupana.
Spoštovana gospa,
razumem, da ste v težki situaciji. Kot ste že sami ugotovili, bi bilo za vašega očeta in celo družino najbolje, da zanj poskrbijo v domu. Dokler je, pravno gledano, upravilno sposoben, ga v resnici ne morete prisiliti, da odide v dom.
Vendar. Potrebno je oceniti ali je zmožen samostojnega življenja. Npr. ali lahko skrbi sam zase, ali lahko plača račune, ali lahko vozi avto, ali ne bo poškodoval sebe ali koga drugega. Na kratko, ali je upravilno sposoben. Če to ni, imate možnost prevzeti skrbništvo nad njim in ureditie dom. Z ozirom, da je trenutno v bolnišnici, se lahko posvetujete tudi s socilano službo.
Razumem, da je odločitev o dovzemu upravilne sposobnosti za vas težka, vendar je to najverjetneje edina rešitev situacije, ki ste jo opisali.
Lep pozdrav,
Martin Rakuša
Pozdravljeni!
Verjetno ste že dobili pomoč ali nasvet v zvezi z vašim vprašanjem. Če ne in bi potrebovali še kakšen nasvet ali usmeritev, pokličite na naš odprti telefon 051 442 497. A
Ja, sem jih klicala in so ble neke info prav koristne za mojo delo z mamo, ki je dementna. človk sploh ve kaj in kako. Pri tem zdravstvu res ne moreš vedit, kaj naj narediš, da bo najbolje. Dohtar pa vidi, da je mama ok in gremo domov.
Pozdravljeni!
Ali ste se dogovorili, da vam pošljejo priročnik RESje Potrebujemo/jo pomoč? Če ne sporočite domači naslov in vam ga bodo poslali. Če niste še opravili pregleda pri nevrologu, napotnico vam bo dal družinski zdravnik, boste težko izvedeli za kakšno vrsto oz. razlog za demenco gre. Vstrajajte, da vam da zdravnik napotnico in opravite vse potrebne preglede.
V pomoč pri komunikaciji in ravnanju z mamo vam bo tudi priročnik, /preveden/ “Poti k sporazumevanju”. Naročite ga lahko pri MZU, tel. 01 430 44 10.
Forum je zaprt za komentiranje.