Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija Obupana nad zdravniki

Obupana nad zdravniki

Spopadam se z diagnozo Fibromialgija in tavam od zdravnika do zdravnika brez vsakega večjega uspeha, saj me pod to diagnozo ne jemljejo resno in se skoraj bi lahko rekli, da norčujejo iz mene. Ker sem praktično nesposobna opravljati fizično delo, sem se zatekla po pomoč k moji osebni zdravnici, katera mi je odprla bolniški stalež in po preteku enega meseca mi je zdravniška komisija le tega zavrnila in me napotila na delo. Po drugem dnevu, so me iz službe morali zaradi neznosnih bolečin odpeljati domov, nakar mi je sledila zopet zdravniška komisija, ki me je kljub pismu direktorja firme, da nisem zmožna opravljati fizičnega dela hladnokrvno odbila,da se za tako diagnozo ne da bolniški stalež več kot tri dni.

Sem na robu obupa in mi prosim svetujte na koga naj se obrnem.

Draga Dušanka, razumem vašo stisko in se počutim prav nemočna, v smislu rešitve vaše trenutne situacije.
Za pomoč in strokovno mnenje sem prosila dr. Kersnika.
Počakajva na njegov odgovor.

Obup je zadnje, o čemer smete razmišljati, saj poznate tisto znano: Kar me ne ubije, me okrepi! Preizkušeno na lastni koži.

Se še oglasim; LP!

Veronika

Veronika, hvala za odgovor in lepo misel, ki mi je resnično polepšala črn dan in se še slišiva, ko bo to mogoče!

Lep pozdrav!

Draga Dušanka,
tukaj je moja prošnja za pomoč strokovnjaka in odgovor doc.dr.Janka Kersnika, dr.med, specialista družinske medicine.
Poročajte nam, kako boste težave rešili !

Lepo, lepo vas pozdravljam,

Veronika

PS : Ali lahko še kdo drug kaj koristnega svetuje iz svoje izkušnje ?

PRILOGA :

Avtor: Veronika
Datum: 23-10-04 18:06

Spoštovani dr. Kersnik !

Pišem vam kot moderatorka foruma ” Kronična utrujenost” in vas vljudno prosim za pomoč.
Najprej kopiram to pismo obupane bolnice, ki je danes prispelo na naš naslov in ob katerem se počutim nemočna.

(kopirano) :

avtor : Dušanka
Datum: 23-10-04 10:39

Spopadam se z diagnozo Fibromialgija in tavam od zdravnika do zdravnika brez vsakega večjega uspeha, saj me pod to diagnozo ne jemljejo resno in se skoraj bi lahko rekli, da norčujejo iz mene. Ker sem praktično nesposobna opravljati fizično delo, sem se zatekla po pomoč k moji osebni zdravnici, katera mi je odprla bolniški stalež in po preteku enega meseca mi je zdravniška komisija ( imenovani zdravnik ) le tega zavrnila in me napotila na delo. Po drugem dnevu so me iz službe morali zaradi neznosnih bolečin odpeljati domov, nakar mi je sledila zopet zdravniška komisija, ki me je kljub pismu direktorja firme, da nisem zmožna opravljati fizičnega dela, hladnokrvno odbila,da se za tako diagnozo ne da bolniški stalež več kot tri dni.
Sem na robu obupa in mi prosim svetujte na koga naj se obrnem.
( konec citata )

Doktor Kersnik, kot medicinskega strokovnjaka vas lepo prosim, svetujte mi, kaj lahko v takšnem primeru odgovorim ? Kakšna je pot uveljavljanja bolnikovih pravic v takšnem primeru ? ( Če se mora bolnik ravnati v skladu z mnenjem imenovanega zdravnika, ne glede na pritožbo. Oziroma če mora, kljub temu da ne more… ? )
Tukaj je povezava do odgovora ministra za zdravje v zvezi s položejem bolezni fibromialgija v Sloveniji. ( )

Najlepše se vam zahvaljujem za pomoč oz. vaše cenjeno mnenje !

Veronika F.

ODGOVOR:

Avtor: Janko Kersnik
Datum: 24-10-04 22:20

Spoštovani!

Pri potrejeni diagnozi fibromialgije in opisani nemoči, je ravnanje komisije oz. imenovnega zdravnika (ne osebnega) precej neodgovorno, a se bo vedno zatekel v izgovor, da medicisnka dokumentacija ne govori o potrebnosti bolniškega staleža. Čudno, da se ne zdravi pri revmatologu?

Pritožba na menenje imenovanega zdravnika ne zadrži izvajanja prejšnjega mnenja, tj., da je bolniški stalež zaključen in da mora zavarovanka na delo. V predpisanem roku (v zadnejm času se je podaljšal in je zapisan na pravnem poduku) se lahk opritoži in obravnavala jo bo komisija druge stopnje. Le-ta pogosto enostavno pritrdi mnenju imenovanega zdravnika. Naslednja stopnja je delovno in socialno sodišče, kar pa traja.

Zavarovanka je po takem izreku dolžna priti na delovno mesto in na njem ostati do konca delovnika. V nasprotnem delodajalec lahko nejno odsotnost smatra kot “plave” in jo v predpisanem roku odpusti.

Če pa je delodajalev razumevajoč preko vseh meja in se ne bo pritožil na ravnanje zdravnika, ji le-ta v nasprotju s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja lahko odpre nov bolniški stalež v breme delodajalca. Če pa se slednji pritoži, potem je zdravnik v kaši.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Avtor: Veronika
Datum: 25-10-04 17:58

Spoštovani doktor Kersnik !

Lepo se vam zahvaljujem za odgovor.
Razumem situacijo ; torej začarani krog.
Iz telefonskega razgovora z bolnico mi je znano, da sta ji diagnozo FM postavila 2 revmatologa ( v bolnišnici za revmatologijo ), še prej pa sta podala sum na to obolenje internist in fiziater. Revmatolog je bil mnenja, da pregledi pri njih niso več potrebni, ker “zdravila za ozdravitev te bolezni tako in tako ni ” . Imenovani zdravnik (komisija) je ocenil, “da se mora bolnica potruditi in z močno voljo bolečine premagati . Predvidena dolžina bolniškega staleža pri tej bolezni pa je tri dni ” (!) .
Sprašujem vas, spoštovani dr. Kersnik, kakšen je status bolezni fibromialgija v sistemu zdravstvenega in invalidskega zavarovanja ?

Lepo vas pozdravljam !

Veronika F.

ODGOVOR :
Avtor: Janko Kersnik
Datum: 25-10-04 23:52

Spoštovani!

Začasno delanezmožnost do 30 delovnih dni ocenjuje osebni zdranvik, naprej imenovani zdravnik, mnenje o stalni zmanjšani ali izgubljeni delazmožnosti pa invalidska komisija. Odvisno je od stanja prizadetosti človeka in dela, ki bi ga sicer moral opravljati.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Jaz bi tukaj opozoril še na možnost ocene delazmožnosti, ki jo izvajajo na Inštitutu za rehabilitacijo (Soča) v Centru za poklicno rehabilitacijo. Tja vas lahko napoti osebni zdravnik (mene je npr. Zavod za zaposlovanje). To je ena možnost, da te tam malo bolj temeljito pogledajo kaj zmoreš in kaj ne (testiranje traja 14-dni) in na koncu skupina strokovnjakov (zdravnik, socialna delavka, delovni terapevt, psiholog, tehnolog) izda poročila, ki obsega precej tipkanih strani. V takem poročilu je vsekakor bolje opisan samo bolnikovo stanje kot pa naprimer (ne vem če je to pri vas) pač nekaj kratkih zapisov o fibromialgiji s strani osebne zdravnice.
Če se bo tako stanje z vašo boleznijo nadaljevalo bi bilo pač smiselno si urediti tudi nek status npr. 3.kategorijo invalidnosti, kar pomeni lažje delovno mesto.

New Report

Close