Obup
Kar nekaj casa nazaj sem tudi jaz pisala na tem forumu in svetovala.
Sedaj pa sem se sama znasla v tako norem polozaju, da ne vem, kako naj pridem
ven iz tega sr…Namrec, s prijateljem sva se razsla, sedaj pa hodi v moje stanovanje,
mi praska po opremi in pusca sledi, da bom videla da me nadvlada, da mu nic ne morem, ker
policija ne ukrepa in mi ne verjame. Zamenjala sem ze dve kvalitetni kljucavnici, pa
vseeno v moji odsotnosti pride, odpre opravi grdo delo in zapre za sabo, kot da se ni nic zgodilo.
Sem zrtev kaznivega dejanja, policija pa me posilja k psihiatru. Sumim, da imam v stanovanju
tudi prisluskovalne naprave, kako bi sicer vedel, kdaj grem od doma. Sumim ga tudi, da je v nasi
hisi najel stanovanje, da sem pri roki. Namestila sem tudi alarmno napravo, pa tudi ta ne pomaga
kaj dosti.
Prosim za kasen konkreten nasvet, kako se ga znebit.
Pis, pozdravljena!
Pišem ti že drugič. Prvič enostavno sporočilo ni šlo naprej. Predlog glede kamere se mi zdi zelo dober. Predlagam ti, da poiščeš pomoč v Društvu za nenasilno komunikacijo. Upam, da imajo kaj več izkušenj s tovrstnim nasiljem. Predlagam ti tudi, da se povežeš s kakšnim verodostojnim kriminalistom (o tem povprašaj koga!). Predlagam ti tudi, da si vse dogodke zapisuješ. To ti pomaga k večji budnosti in potem tudi lažje ustrezno odreagiraš. Tudi na policijo vlagaj PISMENE prijave in se ne pusti odpraviti le z besedami. Toliko zaenkrat in srečno. Lp Zrakina
Zdravo!
Hvala za predloge. Res si zapisujem, da bom vedela kaj in kdaj se je kaj zgodilo. Nazadnje mi je
razparal denarnico. Ugotovila sem, da se je priselil k meni kot podnajemnik in je moj sosed. Cez
dan gleda skozi kukalo, ponoci gre pa na sprehod. Ima direkten pogled na moj vhod, tako da lahko
registrira vsak moj izhod in prihod. Kot podnajemnik ni prijavljen. Pred kratkim sva se srecala v
mestu, vendar ni iz nasega kraja.
Zdravo!
Hvala za predloge. Res si zapisujem, da bom vedela kaj in kdaj se je kaj zgodilo. Nazadnje mi je
razparal denarnico. Ugotovila sem, da se je priselil k meni kot podnajemnik in je moj sosed. Cez
dan gleda skozi kukalo, ponoci gre pa na sprehod. Ima direkten pogled na moj vhod, tako da lahko
registrira vsak moj izhod in prihod. Kot podnajemnik ni prijavljen. Pred kratkim sva se srecala v
mestu, vendar ni iz nasega kraja. Rekla sem mu, da bo kamera pokazala, kdo prihaja v moje stano-
vanje pa je rekel naj kar dobro pregledam. Ocitno se zamaskira, tako da mi tudi kamera nic ne
pomaga samo denar bi vrgla stran. Imam alarm, pa je tudi tega premagal. Ko pa alarm sprozim
pa tako glasno zapiska, da mu s tem celo pomagam, ker slisi, da grem od doma.
Policaji so za njega itak vajenci.
Ne razumem, zakaj si mu povedala za kamero?
Kot je napisala že predhodnica, vlagaj pisne prijave na policijo. Vsakokrat, tudi, ko pokličeš, naj bi organi naredili tudi uradne zaznamke, zato je najbolje, da imajo spisek čim daljši. Obstaja še varianta za ugotavljanje prstnih odtisov, ne spoznam se natančno kako in kaj, vendar koliko vem, uporabijo poseben prah, ki ga namestijo lahko po stanovanju, ta prah pa se prilepi tudi na morebitnega storilca. Povprašaj malo na policiji, kontaktiraj kakega kriminalista, če imaš to možnost. Na tvojem mestu bi se obrnila tudi na pristojni center za socialno delo in jim povedala, za kakšno situacijo gre in da se počutiš zelo ogroženo. Tam ti bodo lahko svetovali tudi o vključitvi v katero izmed skupin za samopomoč, konec koncev pa bodo tudi tam imeli zaznamke, da se nekaj dogaja. Te stvari so v primerih, da pride do česa, zelo pomembne.
Vzemi si malo časa, da to rešiš, tudi, če je to nekaj dni dopusta, malo se potuhni, da ne bo vedel, ali si doma, ali te ni. V nobenem primeru pa ne bi njemu govorila o svojih nadaljnih korakih, saj, če ogroža tvojo varnost, vstopa v stanovanje brez tvoje privolitve itd., lahko komunicirata samo še preko odvetnikov.
Sem v pokoju in on tudi, zato ima cas za take lopovscine. Pogovarjala sva se samo enkrat
in ne ve kaj nameravam. Razen….ce mi ne sledi in prisluskuje po telefonu. Sumljivo mi je,
ker ze nekaj casa opazam, da ko govorim po mobiju, se pogovor kar na enkrat prekine. To
mi je zelo sumljivo. Vsi mi zagotavljajo, da ni mozno, da je z mobijem vse o.k.,
jaz pa nikomur vec ne verjamem nic. Saj za kjucavnico tudi vsi govorijo, da ni mozno, da bi
prisel v stanovanje brez kljuca, jaz pa imam vseeno razrezano denarnico, pa je nisem jaz.
….ne razumem čisto dobro … gre torej za tvojega BIŠEGA ali za TUJCA? Napisala si namreč: “vendar ni iz nasega kraja” …
Naj bo pa prvo ali drugo – obstaja rešitev. Torej prihaja k tebi redno in vsak dan – torej najameš detektiva za en sam dan in stvar bo rešena … detektiv bo pa že našel način, da ga zasači in mu to tudi dokaže. Poleg tega boš imela pričo ..v takem, tako groznem položaju, se pa že splača zapraviti nekaj denarja za to, pa čeprav sposojenega … če je res tako, si zelo ogrožena in si s tem rešuješ življenje.
Gospa, vaša zgodba je pa malo čudna in polna nejasnosti… Nekaj časa govorite, da je tujec, da sta se srečala samo enkrat, potem, da živi nasproti vašega stanovanja, da vam pa sicer sledi in vam prisluškuje, v naslednji sapi je vaš bivši partner… Ne vem no, mogoče bi bilo bolje, da zgodbo strukturirate tako, da jo bomo razumeli… Ker tile vaši zapisi zvenijo kot slaba laž ali pa kot kako bolezensko stanje in če se s tako zgodbo obrnete na policijo, ni čudno, da vam ne verjamejo… Glede maskiranja pred kamero pa… glejte, v primeru, da je tako dober masker, da se lahko spremeni v hišni inventar ali pa v vas, se res ne bo nič videlo… v primeru, da ni, potem pa bo kamera to opazila… Glede alarma pa, le ta naj bi preprečil, da kdo ne vstopa v vaše stanovanje s glasnim piskanjem, tako da ge le lepo vklopite nazaj…
Pozdravljeni. Stara sem 14 let… In … Nevem, kam naj se obrnem… Moja mama in Oče sta se ločila še predno sem se rodila… Bila sem plod posilstva… Oče živi v albaniji, do nedavno sem živela z mamo, ki me je imela rada.. Vsaj tak občutek sem imela… Pred 3tedni je odsla… Odsla je z nekom, ki ga je srecala v enem ljubljanskih barov. Niti adijo, nobenega srečno mi ni rekla, kar sla je… Sedan zivim z babico po mamini strani, ki nikakor ne more vrjeti in preboleti, kaj se je zgodilo.. Sem tudi 1. Letnik srednje šole, s sosolci se nisem ujela… Verjetno je Vse to vplivalo name… Babi je z v pokoju, ves čas je z Mano…. Rada Jo imam… Pa tudi majhnega psicka imam<3shi-cuja.. pojavil pa se je problem, ker je Oče po skoraj 15 letih oznanil, da zahteva skrbnistvo nad menoj… Ker je moj stars, ima prednost pred Babi…ne poznam ga, se nikdar ga nisem Videla…. Tako me je strah.. Kaj sem vendar nardila??;'( strah me je, da me Bo posilil, kot je mami,… Da bom sla v albanijo in nikoli več Videla babice… Ob enem nevem, kako bi to prezivela babica… Prosim, ljudje, pomagajte, ne zmorem več.
Pozdravljena nemoremveč!
Res se je že veliko hudega zgrnilo nate pri tvojih letih in namesto, da bi bila otrok- najstnica se moraš ukvarjati s stvarmi, za katere bi morali poskrbeti odrasli. Še huje je, če sta tvoji starši tako v svojih dramah ali so tako poškodovani, da ne zmorejo biti ob otroku, kaj je njihova dolžnost in tvoja pravica. Kaj se z njima dogaja da sta se tako odločila in da živita tako, kot živita ne moreš vedeti in vzrokov je lahko mnogo, tisto kar je pa pomembno da veš in da se zavedaš pa je, da to ni tvoja krivda in da imaš pravico do pomoči. Iskati odgovore na vprašanje na katera (še) ne moreš najti odgovora nima smisla, kaj bi bilo – če bi bilo nikoli ne pomaga zato je najbolje pogledati kaj lahko storiš sama, da se situacija izboljša..
Tukaj sicer nismo strokovnjaki, da bi ti lahko dali prave nasvete, zato je tole bolj moje razmišljanje kaj bi se dalo storiti. Kdo je lahko in kdo ne skrbnik odloča Center za socialno delo, Tvoj oče ne more kar tako zahtevati in kaj tako dobiti skrbništva, za to obstjajao postopki. Dobro bi bilo, če bi se čimprej ti in tvoja babica povezali s strokovnimi službami, da gresta na Center za socialno delo in razložita situacijo. Lahko greš tudi sama k svetovalni delavki v vaši šoli saj kolikor vem so na vseh šolah in te lahko tudi ona usmeri kam in kako.
Če bi slučajno oče res prišel in zahteval, da greš z njim ti tega NI TREBA ker ni tvoj skrbnik. V primeru, da imaš občutek, da te bo kar odpeljal ( če nima dokumentov te vsaj uradno ne more) pojdi TAKOJ na prvo policisjko postajo in jim razloži situacijo. Tudi oni morajo ukrepati.
Super bi tudi bilo, če bi ti dobila pomoč – nekega odraslega, ki ni vpleten v vaše odnose, ki pa ve kako pomagati in svetovati, npr psiholog. Do njega lahko prideš že na šoli, ki jo verjetno obiskuješ ali pa greš do zdravnika in prosiš za napotnico. Nekaj njih je izjemnih in ti lahko res veliko pomagajo, niso pa vsi super, tako da če nimaš dobrega občutka poišči drugega.
Dobro bi bilo tudi najti kakšnega pravnika v primeru, da bi se res začeli postopki za skrbništvo. Če z babico nimata denarja lahko zaprosita za brezplačno pravno pomoč.
Obstaja tudi brezplačna telefonska številka za otroke in mladostnike TOM -kamor lahko kličeš če si v stiski in si želiš pogovora, verjetno bodo tudi prostovoljci, ki so na teh telefonih kaj svetovali, v vsakem primeru pa se boš lahko vsaj s kom pogovorila. Številka je 116 111.
Za nasvete lahko povprašaš tudi na brezplačna modra številka Peter Klepec: 080 1552 ki je del Kriznega centra za mlade, ki doživljajo stiske , tudi tam je mnogo strokovnjakov, ki bodo vedeli kaj povedati in tudi mladostnikov, ki imajo težave s svojimi družinami.
Krizni center za mlade
Ravbarjeva ulica 11 a
1000 Ljubljana
telefon: 01/236 1222 in 01/236 1223
GSM: 041/419 121 in 041/419 122
telefaks: 01/436 9247
e-pošta: [email protected]
Verjetno je še več drugih možnosti, vendar jih sama ne vem , ker to ni ravno moje področje, sem pa prepričana, če se boš čimprej oglasila vsaj na centru za socilano delo, šolski svetovalki, kliala na brezplačne številke boš dobila veliko dobrih nasvetov in pomoči.
Upam, da sem ti vsaj malo pomagala. Drži se!
GittaAna
GittaAna,
kako si to vse lepo napisala in resnično izkazala pomoč temu prestrašenemu dekletu. Upam, da se je obrnila na pravo stran, k pravim ljudem, da so ji lahko nudili nadaljnjo pomoč in podporo.
Vidim, da imaš na tem področju že veliko izkušenj in tudi srce za tiste, ki so v stiski. In takšne stvari res niso enostavne za odraščajoče dekle, še posebno, ko si zapuščen in prestrašen.
Upam da se bo Pis še oglasila in povedala kako so se stvari odvijale njej v dobro.
Lep dan.