obsevanje z radioaktivnim jodom
Pozdravljeni!
Stara sem 29 let in imam hčerko staro 2 leti. Do sedaj nisem imela problemov s ščitnico, dokler nisem prejšnji teden otipala “bulice” na vratu. Zdravnica me je takoj poslala k tirologu. Izvidov še nimam, tudi punktirali niso, ampak so mi takoj svetovali obsevanje z radioaktivnim jodom. Rekli so, kolikor sem jih zaradi šoka lahko razumela, da ni rak, imam pa povečano delovanje ščitnice. Posebnih problemov drugače z zdravjem nimam, razen tega, da sem sedaj malo bolj utrujena in me boli vrat oziroma imam “polno glavo”.
Moje vprašanje pa je, ali je obsevanje z radioaktivnim jodom res potrebno, ali bi zadostovalo, če se bula izreže. Imam rada svoje telo in si obsevanja ne želim.
Zanimajo me tudi iskušnje drugih, ki imajo otroke in so se odločili za obsevanje.
Hvala za odgovor,
meti
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas verjetno za hipertirozo (prekomerno delovanje ščitnice) zaradi avtonomnega tkiva ščitnice. Ne gre za rakavo bolezen, temveč za prekomerno delovanje dela ščitnice. V tem primeru je na prvem mestu vsekakor zdravljenje z radiojodom, ki je učinkovito, elegantno in varno. Alternativna možnost je tudi operacija. Priporočam, da počakate na kompleten izvid, ki ga boste prejeli po pošti in se posvetujete z izbranim zdravnikom, oziroma tirologom.
Lep pozdrav!
jaz imam že nekaj časa bulico na vratu, ker je majhna ( 0,5mm) in ker ne raste in se ne spreminja nisem šla k zdravniku, kaj bojda bri nevarnih zadevah (npr limfom) bezgavke oz. bulice rastejo.
nerada hodim k zdravniku, ker tako šparajo z napotnicami, da ti prvič ko prideš tak vedno rečejo, da sam opazuj in če se spreminja, pridi.
no, ta bulica je trda in majhna na levi strani, ravno tam ko je ščitnica oz. morda na spodnjem delu ščitnice, blizu ključnične kosti. bi lahko bilo tokaj z ščitnico? sem pa veliko utrujena in nasplošno se počutim bolj kot cunja.
kam bi to lahko šla preverit, če pač ne želim nadlegovat svojega osebnega zdravnika, ki mi bo rekel, da naj stvar opazujem (po preteklih izkušnjah sodim)?
ali se to vidi na krvi? sem iz okolice maribora in me zanima, v katerilaboratorij bi lahko šla?
najlepša hvala za odgovor
Zdravljenje z radioaktivnim jodom je za pacienta enostavno, pomeni, da zdravilo zaužiješ z eno “tabletko”. Neprijetnost v prvih dneh zdravljenja je le ta, da sevaš in se moraš izogibati stikom, predvsem stikov z majhnimi otroki. Odvisno od jakosti doze se zdravnik odloči, ali boš nekaj časa v bolnici ali boš šla po prejeti dozi domov – ampak vse to ti povedo vnaprej, dajo ti tudi natančna navodila, kako ravnati po prihodu domov. Radioaktivni jod deluje le na ščitnico in nima vpliva na ostale organe. Ker dokaj hitro razpada, svetujejo, da se v enem letu po zdravljenju sicer ne odločiš za nosečnost, potem pa to zdravljenje ni več ovira. Nikar se ne boj in upoštevaj zdravnikova navodila.
Binca
Spoštovani!
Pol centimetra velika “bulica” v ščitnici je relativno majhna sprememba. Za natančnejšo oceno je potrebno opraviti ultrazvok vratu oziroma ščitnice. Za oceno delovanje ščitnice pa je najprimerneje določiti raven TSH v krvi, kar lahko opravite tudi pri izbranem zdravniku.
Lep pozdrav!
Pozdravljena Meti,
Popolnoma brez strahu. Jaz sem imela podobne težave in kljub temu, da je takrat, ko sem odšla na zdravljene z radioaktivnim jodom, moja hči bila stara 3 leta in pol mi danes ni žal. Pred tem me je bilo neizmerno strah oz. bala sem se predvsem posledic. Zato se takšno obliko zdravljnja na začetku popolnoma odklanjala, kasneje sem se izgovarjala da mi termini ne odgovarjajo in ko sem se končno odločila da grem, ti lahko iskreno zaupam, da ti ne bo žal.
1. Osebje je neverjetno. Prijazno, potrpežljivo, ustrežljivo… skartka ne bo ti hudo.
2. Preden zaužiješ radioaktivno kapsulo opravijo še vse preiskave 1 x da se resnično prepričajo o količini joda, ki ga boš zaužila in kar je najbolj pomembno na voljo so skoraj 24 h na dan za vsa tvoja vprašanja, pa naj bodo še tako čudna.
Vzami si samo veliko reči za brat, če pleteš oz vezeš gobelin pa kaj podobnega, saj ni izhodov in ni obiskov 4 dni. Potem pa veselo domov
Odloči se, res ne bo ti žal.
Lep pozdrav in veliko poguma ti želim,
Tanja
tara, tvoj opis velja v primeru, da bo dobila malo večjo dozo radiojoda … veliko pa nas dobi malo manjšo dozo, pri kateri hospitalizacija ni potrebna.
to pomeni, da te bodo naročili za en petek (mislim, da sem jaz dobila datum 2 meseca po izvidu – vendar so bili vmes dopusti). prišla boš ob 8ih (in tudi drugi, ki bodo ta dan na vrsti za radiojod). dali vam bodo testno dozo radiojoda in potem boste počakali (mislim, da 2 uri). potem bodo preverili, če ščitnica sploh sprejema radiojod in če ga … dobite kapsulo radiojoda in list z navodili. in greš domov.
nič bolečega, nič čudnega … do takrat. potem pa je nekaj navodil, ki se jih moraš držat. pri tebi je to malo bolj zapleteno, ker imaš otroka … vsaj teden ali 14 dni pa naj ne bi imel daljših stikov z otroki (tudi z drugimi ljudmi manj) … npr. vem, da na dan dlje kot pol ure naj ne bi bil skupaj z partnerjem (bliže kot 1 meter) … to sem ti zdaj bolj po kmečko razložila .. ampak tako sem jaz to videla.
če imaš izbiro? imaš. čeprav mene je pa to zelo zmotilo ko smo prišli tja. sem bla kar jezna. ni ti treba vzet radiojoda, vendar morš podpisat, da si se odrekel zdravljenju in se lahko v bodoče zdraviš drugje. (kje pa je to?) – vsaj tako je bilo to nam razloženo.
meni so svetovali, da naj grem, ker bi se mi kljub zdravljenju bolezen vedno ponavljala … le tako se mi ne bo. bom pa jemala hormone (ker jih ščitnica ne bo proizvajala) do konca … (zdravljenje z zdravili pa ima lahko baje z leti stranske učinke).
se opravičujem, če sem kje brcnila v temo …
En lep pozdrav. Ime mi je Katja stara sem 28 let in imam prvič sevanje z jodom:
Mene zanima koliko časa traja da gre jod ven iz telesa in če se lahko doma približaš domačim
članom ko imaš jod v sebi. Ali je sevanje z jodom razlika kot pa kratica CT z jodom.Kajti jaz grem prvič na CT z jodom in me je malo strah da bo kej narobe, saj sem pred leti imela epilepsijo in še sedaj jem tablete za epilepsijo.Kakšen učinek imajo depikin tablete na jod.
Že v naprej najlepša hvala za odgovor.
Katja
Spoštovani,
preiskava CT s kontrastom je nekaj popolnoma drugega kot zdravljenje z radioaktivnim jodom. Po preiskavi CT vi ne sevate in ne predstavljate sevalne obremenitve za okolico. Prav tako ni zadržka za preiskavo v primeru jemanja opisanih tablet.
lep pozdrav