Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija obsevanje raka na grlu

obsevanje raka na grlu

Pozdravljeni!

Oče je zbolel za rakom na grlu. Star je 54 let. Zdravniki so mu priporočali obsevanje in operacijo, a se je zadnji trnutek premislil in z konzilija dobil potrditev za obsevanje. Zdaj gre domov, kjer mora 5 tednov čakati na pošto, v kateri bo pisal postopek in kdaj bo začel z obsevanjem. Mene osebno je malo strah, da se ne bi v tem času rak še razširil.
Zanima me predvsem, ali je imel morda kdo podoben postopek zdravljenja in koliko je bil le-ta uspešen. Zanima me tudi ali se lahko na obsevanje vozi sam ali mora imeti spremstvo, kakšna je reakcija na to in če ste imeli morda negativno izkušnjo in se potem odločili za operacijo, kako se je potem obneslo.
Upam, da nisem preveč zakomplicirala. Za vse odgovore se v naprej zahvaljujem.

TAN

Spoštovana gospa!

Na ORL-onkološkem konziliju sta prisotna ORL specialist in specialist radioterapevt, ki na podlagi izkušenj z zdravljenjem podobih primerov svetujeta najprimernejše zdravljenje rakaste bolezni. Vsak bolnik pa ima pravico, da se za predlagano zdravljenje odloči ali tudi ne.
Ne poznam podrobno bolezni vasega očeta vendar glede na priporočilo konzilija menim, da gre za tumor pri katerem bi bilo kombinirano zdravljenje (običajno najprej operacija in nato obsevanje) zanesljivejše, vendar s hudimi posledicami. Obsevanje samo ga tudi lahko ozdravi vendar, po izkušnjah, manj zanesljivo. Če bo bolezen po obsevanju še prisotna je operacija še vedno možna, vendar je pričakovati nekaj več zapletov zaradi posledic obsevanja ..
Reakcija na obsevanje ni tako huda, da ne bi bilo mogoče prihajati na obsevanje od doma. Oče bo lahko prihajal sam, če tudi sicer ne potrebuje spremstva.
Glede čakalne dobe za obsevanje – razmere so pač take, o njih lahko berete tudi v časopisih….Prav gotovo bi bilo bolje, če bi lahko bolniki začeli z zdravljenjem takoj, mi vsi si tega želimo. Vendar naj vas tudi pomirim, v teh 5 tednih bolezen ne bo bistveno napredovala.

LP, dr. I Fajdiga

New Report

Close