Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Obsevanje in bolečine

Obsevanje in bolečine

Spoštovani!

Mene pa zanima par vprašanj:

Moj oče ( 47 let) je zbolel za rakom na pljučih. Rak je bil ugotovljen pravočasno in je bil lani decembra operiran – uspešno. Letos ( 2006) pa se je na hrbtu pojavila bula v velikosti oreha…mogoče malce večja… Izkazalo se je,da je to metastaza…. Bila ja na 5. rebru. BIl je operiran… In zdaj: prejel je veliko št. kemoterapij,po katerih ni bilo nobenih reakcij.. Bil je obsevan 24 krat.. In zdaj je neznosno. naj povem,da je bil oče ves ta čas v odlični konciciji. Zdaj, po koncu obsevanj ( zdaj ni obsevan ravno 14 dni), pa ima takšne bolečine na hrbtni strani ( tam kjer je bil obsevan),da je kar groza. Naj povem, da je na mestu,kjer je bil obsevan, velika ožgana lisa – opeklina ( je to normalno?)-.
In zanima me, ali je normalno,da ga tako zelo boli? Nikoli prej ni niti omenil,da bi ga kaj bolelo, zdaj pa reče,da bolj boleti ne bi moglo kaj.. Prosim vas, da mi z bilo kakšno besedo poveste bilo kaj….Sem namreč zelo zelo zaskrbljena, obupana, žalostna, ….. sem mamica pravkar rojeni hčerkici in ne vem več, kje se me glava drži..Naj bom srečna ob rojstvu, ali nesrečna zaradi očeta ( to itak sem)….. Aja: mogoče še to: kontrolo ima na OI šele marca letos….

Prosim za kakršna koli mnenja….

Hvala vam za trud in vsem,ki trpite bolečine, čimmanj le – teh…

Tanja

Tanja,

najprej ti svetujem, da oče takoj stopi v stik s svojim onkologom, ki mu bo dal najbolj pravilen nasvet, kako omiliti poobsevalne težave. Skoraj sigurno je to posledica obsevanja, ampak boleti ga vseeno ne sme niti minutko, ker obstaja toliko zdravil proti bolečinam! Glede ožgane lise pa ti v pomiritev lahko povem, da sem, ko sem se sama obsevala, videla ogromno takšnih primerov z ožgano kožo. Sploh tisti, ki so jih obsevali za raka na grlu, so imeli vratove čisto temno rjave in požgane. Zato mislim, da se glede lise ni potrebno preveč sekirati, ker baje zadeva počasi, ampak res počasi zgineva.

Še enkrat ti svetujem, da očeta napotiš k onkologu, ki mu bo predpisal ustrezne terapije zaradi omenjenih težav.

Kristina Modic Ne-Hodgkinov limfom 2004/2005 http://monoblog.over.net/kristina/ http://krstina_modic.tuditi.delo.si/

Res je najbolje se posvetovati z onkologom. Moj ati je imel obsevano levo polovico obraza, in koža je bila čisto pordelo vijolična, prenehala mu je rasti brada in lasje na zadnji strani. To da ima tvoj oče ožgano kožo na hrbtu, pa je normalno, saj je tudi moj oče po okoli 20-25 obsevanju dobil čisto razžrt in krvaveč jezik in grozno razžrto ustno votlino, bolečine pa so bile neznosne. Vendar so mu z medicinsko pomočjo bolečine nekoliko blažili. Sami doma pa smo uporabljali tudi razne gaze razmočene od fiziološke, da si je nekoliko hladil ustnice. Vendar ne vem če to v vašem primeru pride v poštev.

Draga Tanja,

Tudi sama sem imela grozne bolečine po koncu obsevanja. Iz obsevalnega območja je nastala ena sama velika odprta rana, ki se je tudi gnojila. Bolečine so bile hude, zato sem jemala tablete proti bolečinam in antibiotike. Iz rane je stalno nekaj teklo in tudi jaz sem imela na njej stalno namočeno s fiziološko raztopino gazo. Ker pa ima verjetno slabo kri zaradi kemoterapij, se bo najbrž zelo počasi celilo. Pri meni je trajalo več mesecev. Sedaj, leto dni po končanem obsevanju je ostala zelo opazna brazgotina, ki še najbolj spominja na opekline. Barva je še vedno vijoličasta in koža je zelo tanka. Oče naj stopi do zdravnika, da mu bojo ustrezno oskrbeli rano in, da bo dobil zdravila. Lahko pa tudi pokliče v ambulanto, kjer so ga pregledovali med obsevanjem in mu bojo znali svetovati.

Tanja, ti se le veseli malega dojenčka. Novopečeni dedek ga bo kmalu ponosno prevažal v vozičku.

Srečno,
Petra

Hvala vam za lepe besede… Samo življenje je res kruto…. NO, oče je šel danes na OI v Ljubljano – rešilec ga je peljal,ker enostavno ni več zdržal… Na sebi je imel protibolečinske obliže,pa Tramal tablet je pojedel cel kup, pa nič.. Včeraj smo ga peljali v dežž. ambulanto,kjer je dobil injekcijo, katera pa je končno prijela… Tako da je bilo včeraj cel dan za prestati..No,bomo videli,kaj mu danes pove onkolog v Ljubljani..

Hvala vam še enkrat..

Lp, tanja

Pozdravljena.

    Glede na to, da sem sam ravno koncal obsevanje katerega posledice so bolecine, slabosti in zavracanje hrane seveda berem tudi ta forum. Vendar me je pri tebi zmotilo to, da se pocutis odgovorno za ocetovo stanje. S tem mu ne mores pomagat in cisto nic mu ne bos olajsala trpljenja, ce bos skusala njegovo trplenje zmanjsati s svojim trpljenjem. Tvoj oce je, in najbolj normalno je, da ti pri tem ni lahko. Ampak imas ga rada in on to ve, ce bo tebi slabo njemu ne bo boljse. Osredotoci se na svojo druzino, ocetu pa lahko stojis ob strani s tem, da ga imas rada. Vsak od nas je v nekem trenutku postavljen v situacijo , ko je s svojimi bolecinami sam. Sam imam 4 otroke in ženo, že takoj ob diagnozi sem jih zbral in povedal da jih imam rad, da pa ne zelim, da se zaradi tega ustavi njihovo zivljenje, če je prišel moj cas sem srecen, da smo bili skupaj in naj se me srecnega tudi spominjajo, hkrati pa ne zgubljajo svojega casa z nesmisi. L p Dusan

New Report

Close