obseg glavice
Pozdravljena!
Prebrala sem, da imajo otročki ob rojstvu obseg glavice od 32 do 37 cm. No, moj Matic je imel obseg glavice 37 cm, težak je bil 4,050 kg in dolg 53 cm. Proti ostalim novorojenčkom je bil videti kot mali mož. Rodila sem ga v 3 urah, 2. porodna faza (iztiskanje) je bila zelo kratka, mislim, da sem ga iztisnila v 4 pritiskih (1. sem pritisnila v “prazno”, glavico sem iztisnila v dveh, telešček pa v 1), je pa res, da je morala pomagati “dodatna” babica, ki je pritiskala na trebuh, da bi se čimprej rodil. Imel je tudi zelo veliko podpludbo (buško), ki je popolnoma izzvenela v dveh dneh, je pa zaradi nje imel glavobol. Po besedah osebja je bila njegova glavica resnično velika in zato morda porod nekoliko težji, čeprav kratek. Moram pa reči, da sem bila navdušena nad obema babicama, tudi moj Uroš ju ne bo pozabil, čeprav tudi on ni bil od muh – najboljša droga proti ostrini umetnih popadkov je bila zame masaža križa in tu je bil neprekosljiv.
Torej, četudi ima večjo glavico, se da normalno (vaginalno) roditi. Naj omenim, da sem sama visoka 180 cm in z “dobrim medeničnim obsegom”, tako da sem morda pri tem imela malo prednosti – na carski rez niso niti pomislili, ker je šlo brez zapletov.
Želim ti lepo porodno izkušnjo.
Doris
Tudi moj je bil ob rojstvu podobno kot Dorisin že pravi mali mož: 54 cm, 4020 g, obseg glavice 36,5 cm. Rodila sem v nekaj urah, povsem brez težav, porod je napredoval hitro, otrok se je lepo spuščal, bolečine so bile povsem znosne (zavrnila sem sredstva proti bolečinam), tudi iztis je bil hiter – skratka krasen porod.
Mislim, da je težavnost poroda odvisna predvsem od psihične in fizične pripravljenosti nosečnice in manj od velikosti otroka, razen kadar gre res za očitna nesorazmerja (mamica izjemno majhna in drobna, otrok velik). Sama sem velika in širokih bokov, tako da sem očitno “ustvarjena za rojevanje”, hehehe.
Lp,
Katarina
Moji dve deklici (nista dvojčici) sta imeli obseg glave 33,5 in 34 cm, pa sem se kar namatrala, da sta prišli na svet. V drugo ( v kranjski porodnišnici) je poleg babice celo čistilka pomagala. Je bila ravno v porodni. Obakrat epiziotomija. Neugodno.
Deklici sta bili težki 3000 g, dolgi 52 in 49 cm. Torej peresno lahka kategorija.
Sem pa tudi jaz s 160 cm manjše sorte.
Srečno, Nataša