Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Obščitnica – operacija

Obščitnica – operacija

Pozdravljeni.

Imam sledečo dilemo – v mojem telesu so našli povečano obščitnico veliko 10×4×10mm, zavoljo česa imam povečane ravni kalcija, ki naj bi škodovale mojim kostem in še rastejo. Kirurgi oz. zdravniki si niso enotni ali je operacija potrebna ali ne, mene pa skrbi kakšne posledice lahko imam v obeh primerih – če se odločim za operacijo, kakšno je okrevanje in njena smortnost, ali pa če se ne dam operirati.

Dosedanja diagnoza je bil sum na primarni hiperparatireodizem, medtem ko so mi diagnosticirali tudi osteoporozo.

Hvala lepa za vaš odgovor, lep pozdrav.

Spoštovani!

Ugotovili so vam osteoporozo in primarni hiperparatiroidizem zaradi relativno majhnega adenoma obščitnice (10x4x10mm). Operativni poseg (odstranitev adenoma obščitnice) je realtivno neneavren in zelo malo invaziven. Skozi majhen rez na vratu vam kirurg odstrani adenom. Posebnih zapletov ni pričakovati. Okrevate v parih dneh. Če se za operacijo ne odločite je potrebno spremljanje ravni kalcija in fosfata v serumu na nekaj mesecev in meritev kostne gostote enkrat letno. Pričakovati je, da se vam bo v tem primeru osteoporoza poslabšala. Osebno bi vam svetoval operacijo.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat!

Najprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor, vendar pa sem pozabila omeniti eno pomembno dejstvo – ta adenom se namreč nahaja pod prsnico oz. trahejo. Zavoljo tega tak postopek kot ste ga opisali najbrž ne pride v poštev. Ravno zaradi te nenavadne lokacije adenoma me skrbi ali se naj odločim za tovrsten poseg ali ne. Bi v takšnem primeru še vedno bila smotrna odstranitev adenoma? Stara sem 61 let in se bojim da bi v primeru odstranitve lahko prišlo do morebitnih komplikacij in seveda dolgotrajnega okrevanja.

Se opravičujem ker nisem prvič podala vseh podatkov in se Vam še enkrat vnaprej zahvaljujem za vaš odgovor.

Lep pozdrav, Terezija.

Spoštovani!

Glede na lego adenoma in majhno velikost je dejansko potrebno razmisliti glede operativnega zdravljenja. Pomembne so tudi vrednosti kalcija in fosfata v serumu in morebitne druge težave (ledvični kamni …). Vsekakor je potrebno spremljanje in kontrola pri endokrinologu.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani dr. Pirnat!

Najlepša hvala za Vaš odgovor, ki mi bo vsekakor pomagal pri končni odločitvi.

Lep pozdrav, Terezija.

Objava čaka odobritev

Spoštovani,

glede na navedeno gre za primarni hiperparatiroidizem. Glede operativne terapije je vsekakor potreben posvet z endokrinologom. Medokamentozna terapija pri adenomih obščitnic ni učinkovita.

Lp

New Report

Close