Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina obremenitveni test

obremenitveni test

Pozdravljeni!

Stara sem 24 let. Zdravnica me je napotila na obremenitveno testiranje. Prosila bi Vas, če mi lahko razložite izvid in mi prosim poveste ali je to zaskrbljujoče.

Preiskovanka je bila obremenjena do MET, dosegla je 127 W, kar predstavlja 82% predvidene norme, test smo prekinili zaradi utrujenosti. Bolečine v prsih rahle, saturacija ves čas 98%. Srčna frekvenca poraste do 179/min, kar je 102% maksimalne frekvence srca, krvni pritisk se je dvignil do 149/94, dvojni produkt 26000. ST spojnica se je spustila pod 1mm pri 125 W, V V6 do 1,6 mm, horizontalno, na najvišji stopnji do 2,2 mm, v odvodi V5 do 1,3 mm. V normalo se vrne takoj po prenehanju napora. Ob tem rahle bolečine v prsih, motenj srčnega ritma ni bilo. Dosežena zmogljivost jo uvršča v 1. funkcionalni razred. HRR je 19.

Rekli so, da je verjetno lažno pozitiven ampak mene vseeno skrbi. Ker se bolečina pojavi skoraj vedno samo ob naporu ali ob stresnih situacijah ali pa po hrani. Naj me skrbi??

Spoštovani!

Nenavaden izvid, predvsem pa nenavadna leta za bolezen srčnih žil. Mogoče vam zateka želodčna kislina, ki draži požiralni, ki je za prsnico, kar je seveda huje ob naporu in po jedi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Pozdravleni

Tudi jaz sem opravil obremenitveni test in se UZ srca. kot otrok sem imel majhno 2mm srcno luknjico. normalni srcni ritmi in krvni tlak. Kot zakljucek je napisal da posebnih omejitev s strani srca niso potrebna, zanima me ali gre to za omejitve telesne aktivnosti glede spprta?

Spoštovani!

To pomeni, da laho počenete vse, kar si vam srce poželi.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Najlepša hvala za odgovor

zanima pa me še kaj konkretno pomenijo ekstremni fizični napori?

Lp

Spoštovani!

Maraton, hoja navkreber več ur, prenašanje 50-kilogramskih vreč, krampanje 8 ur…

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Spoštovani,

Star sem 31 let, že od majhnega se ukvarjam s športom (rekreativno). Pred dvemi leti so se mi iz nenada pojavile ventrikularne ekstrasistole. Po pregledu ščitnice, UZ src, 24 urni holter in pregled pri kardiologu niso našli vzroka za nastanek VES, zato so zaključili, da niso nevarne, ker so se mi pojavljale v mirovanju in so izginile ob naporu. Svetovano mi je bilo, da se še vedno lahko ukvarjam s športom. Sedaj se VES lahko pojavijo v mirovanju, kot tudi ob naporu. Ker osebni zdravnik meni, da z menoj ni ničesar narobe (in mi predpisuje pomirjevala) sem razmišljal, da bi opravil še obremenitveno testiranje, ker mi je bilo na pregledu pri kardiologu rečeno, da, če se VES pojavljajo v mirovanju in ob naporu izginejo vse OK, v kolikor se pa pojavljajo tudi ob naporu, da je to lahko nevarno, vendar niso povedali kaj in kako. Zanima me ali se vam zdi smiselno opraviti samoplačniško obremenitveno testiranje in kakšne bodo posledice v kolikor se mi VES pojavljajo tudi ob naporu. Najbolj me skrbi, da bi se moral prenehati ukvarjati s šporotm.

Najlepša hvala za odgovor.

Lep pozdrav

Spoštovani!

Ne vidim razloga za obremnitveno testiranje, da bi odkrili VES, oz. njihovo naravo čeprav so vam tako omenili.

Glede na opis lahko opravljate vse aktivnosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close