Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija obremenitveni test

obremenitveni test

Pozdravljeni!

Zanima me, kje lahko opravim obremenitveni test.
Star sem 50 let , zmerni rekreativec ( pozimi 1x tedensko mali nogomet in 1x ted.45 min. orbitrek, poleti pa več kolesarjenja). Počutim se dobro, a me vseeno zanima kaj bi pokazal tak test.
Na koga se lahko obrnem in kakšna je cena takega testa?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Darko

Če ste pripravljeni opraviti obremenitveni test po privatni liniji, lahko greste brez čakalne dobe v številne diagnostične centre po Sloveniji (cena je okoli 15.000 do 20.000 SIT). Obremenitveni test pa lahko opravite tudi brezplačno z napotnico vašega zdravnika v Ljubljani na Polikliniki ali v kardioloških ambulantah z “licenco”.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Ali lahko prosim osebnega zdravnika za napotnico, čeprav trenutno nimam problemov z zdravjem. Rad bi samo preveril mojo trenutno kondicijo, predvsem pred sezono kolesarjenja.
Lep pozdrav!

Zelo podpiram vašo željo, da opravite obremenitveni test. Upam, da bo vaš zdravnik ugodil vaši zelo umestni želji.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Zdravnica mi je predlagala obremenitveni test…zanima me, koliko časa se izvaja ta test, kako zgleda…kaj pokažejo rezultati? Smisel tega testa?
Redno se rekreativno ukvarjam s športom, vendar imam težave z vrtoglavico….

Obremenitveni test je zelo pogosto naročena, nenevarna preiskava obremenitve srca pri kateri bolnik sedi na posebnem kolesu in pod kontrolo zdravnika “kolesari” vedno hitreje. Preiskava ni boleča. Bolnik sproti poroča zdravniku občutke (bolečine pri srcu, zadihanost, utrujenost, itd). S preiskavo zdravnik ugotavlja stopnjo porasta tlaka in spremembe v EKG, ki nastanejo pri zoženih srčnih žilah.

Imela sem obremenitveni test….dobila sem tudi izvide od kardiologa glede 24 urnega pritiska in EKG, pokazalo je, da imam fenomen bele halje…kaj to pomeni? Strah pred zdravniki? Pritisk imam normalen, včasih nizek….samo pri obremenitvah se mi poveča….piše, da imam povečano srce….

Toliko testov in pregledov je že za mano, pa vse ok…jaz pa kar na vsem lepem padem skupej, me zmanjka po domače:)

New Report

Close