obremenitev srca
Spoštovani g. dr. Cibic,
v enem Vaših odgovorov na forumu ste zapisali:
“Visok krvni tlak, neodvisno od vzroka zakaj je nastal, škoduje srcu. Škoda je toliko večja, čim dlje trajajo zvišane vrednosti. Kratkotrajna zvišanja (telovadba, tek, napor, razburjenje, itd.) so brez posledic, če je srce zdravo.”
Glede na napisano me zanima, zakaj torej uradna medicina sploh priporoča pol ure gibanja na dan (šport, rekreacija, hitra hoja, itd…), če VSAK povišan krvni tlak (kar se seveda zgodi ob vsakem fizičnem naporu) škoduje srcu?
Mar ne bi bilo potemtakem logično sklepati, da bo srce toliko bolj zdravo, kolikor bolj ga bomo čuvali pred vsakršnimi fizičnimi napori??
Do nedavnega sem mislil, da mojih 30 minut hitre hoje na dan koristi za srce, zdaj pa torej temu ni tako?
Najlepša hvala za Vaš čas in trud.
S spoštovanjem,
Miha
Če ste športnik, verjetno veste, da postane srce pri večletnih večjih obremenitvah nekoliko večje (športno srce) in da pri tem “ne trpi”. Pri rekreativcih te spremembe ni.
Če je športnik hipertonik in izvaja fizično zelo zahtevne panoge, mu odsvetujemo vrhunsko tekmovanje. Morda vam je poznan nasvet zdravnikov glede obremenitev in frekvence pulza. Najprej 60 % maksimalne srčne frekvence, nato 70 % in 80 %. Take obremenitve srcu ne škodujejo, ga celo okrepijo. Princip za telesne mišice velja tudi v primeru srca: mišice krepimo z redno aktivnostjo.
Pri zadnjem odgovoru sem bil morda premalo natančen. Če niste hipertonik, nadaljujte z dosedanjo vadbo.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Redno aerobno vadbo priporočamo normotonikom in prav tako hipertonikom.
Ob redni aerobni vadbi se krvni tlak zniža za nekaj mmHg, kar je pri vas zaželeno.
Dasi v zadnjem času pripisujemo večji pomen sistoličnemu krvnemu tlaku (ki je pri vas normalen) ne smemo povsem zanemariti diastoličnega, ki je pri vas še malo nad normalo. Želimo, da je diastolični krvni tlak pod 90 mmHg pri vseh ljudeh.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
lep pozdrav
od 8 do 17 leta sem bil atlet …se pravi trening vsak dan! tudi 2x na dan.
nikoli nisem imel tezave z srcem..nato dolgoletna pavza cigareti, posedanje za racunalnikom in podobno. tu in tam sem imel obdobja da sem se ukvarjal z kaksnim sportom..rolanje smucanje …ampak to je bilo zanemraljivo malo.vem kaj pomeni biti sportno aktiven! jaz to nisem bil!:) moj problem je to da sem zacel spet tecti 3x do 4x na teden…zacel sem tako da sem pri prvem poizskusu zdrzal celih 500 metrov teka in sem se moral ustavit nadihat in sem potem nadaljeval in pretekel 2km komaj !! nato je slo lazje iz dneva v dan …tekel sem po isti progi zato da sem kontroliral napredek ..zdaj tecem ze tretji mesec in lahko pretecem 5 km brez prevelikega napora tako da se lahko opravim razgibalne vaje! danes sem se odlocil da bom probal preteci en hrib ta hrib je blizu mojega cilja… tako da sem bil ze kar utrujen ..ampak sem ga vseeno hotel pretecti! fizicno sem se pocutil da bi lahko zmogel..pri vrhu hriba sem pa zacutil da mi je srce zacelo preskakovati ..kot da nebi zmoglo vec biti enakomernega ritma! do tedaj je bilo pa vse vredu.nato sem se ustavil da bi se to umirilo …in se tudi je! potem sem pretekel se zadnji km. ali to pomeni da sem preobremenil srce? ..kot atletu se mi to ni nikoli zgodilo!pri treningih sem prej fizicno omagal,kot pa da srce nebi moglo biti.ali je to znak da je moje srce cisto brez kondicije? lp dusan
Obremenitev srca
Dusan 30
Bili ste športnik, ki pri športni dejavnosti niste nikoli imeli “problemov” s srcem. V zadnjih letih ste športno aktivnost zelo zmanjšali, zanesljivo preveč, in zdaj bi radi prišli do nekdanje kondicije. Niste napisali kako dolgo je trajala “dolgoletna” pavza. Če niste preboleli kakšne hujše gripe, ki je prizadela tudi srce in imate krvne izvide normalne, predvidevam, da boste ponovno zmogli tudi večje telesne obremenitve. Izgleda, da ste sedaj “neučakan” in, da želite čimprej pridobiti nekdanjo kondicijo. Temu se pa je srce uprlo z nerednimi utripi. Če boste polagoma večali obremenitve, pričakujem, da se neredni utripi ne bodo pojavljali.