Najdi forum

Pred petimi meseci mi je ohromel desni obrazni živec. Vzrok sicer neznan, pravijo, da je bilo najbrž od prepiha ( izvid za bolerijo je bil negativen). Bila sem bolnišnično zdravljena. Predpisali so mi terapijo: B-kompleks in Adavin ter vaje za krepitev obraznega mišičevja, pa tudi desna stran obraza je še vedno nesimetrična (desni ustni kot zaostaja za levim, prav tako nos in brada, dočim gubanje čela je simetrično). Stanje se je sicer malce izboljšalo, a še vedno ne morem popolnoma zapreti desnega očesa. Proti izsušitvi očesa so mi predpisali kapljice in mazilo (naravne solze). Kljub rednemu jemanju zdravil in vzpodbujanju obraznega mišičevja z vajami, se stanje noče normalizirati, kar me dobesedno spravlja že v obup, saj sem zaradi očesa nesposobna za delov službi (na levo oko ne vidim skoraj popolnoma nič že od rojstva).
Zanima me, ali obstoja še kakšno drugo (alternativno) zdravljenje te bolezni, ki bi hitreje odpravilo to tegobo. Stara sem 48 let.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Tudi sama sem to doživela v mesecu juniju. Bilo je grozno, saj sem mislila, da me je zadela kap in nisem sploh upala k zdravniku. Tudi meni so dalu umetne solze, fizioterapije nisem dobila, ker je bila moja osebna zdravnica ravno na dopustu, urgenca pa saj veste kako je. Žal pa še do danes ne morem normalno zažvižgati za psom (šele v drugem ali tretjem poskusu). Se je pa ista zadeva zgodila sedaj sodelavki, ki pa je vaših let in se ji stanje zelo počasi zboljšuje. Očitno ni to samo od prepiha. Jaz mislim, da je delno tudi živčnega izvora (jaz imam kar burno leto za seboj, saj hodim samo po pogrebih in bolnišnicah).

Upam, da se vam bo stanje čimbolj izboljšalo. Kdo bi si mislil, da to tako dolgo traja?

Lp, Tanja

Tanja, hvala, ker ste se oglasili. Vas lahko vprašam, če res niste dobili nobne terapije? Niti B-kompleksa? Ste sploh bili kaj v bolnišnici? Sama tudi niste z vajami vzpodbujala obraznega mišičevja? Hm…..se meni močno zdi, da je najbolje pustiti vse pri miru, da se popravi po naravni poti. Ko sem bila v bolnišnici je bila tam tudi ena gospa stara 73. let. Ko sva imeli skupaj prvo kontrolo (po odpustu) je bila ona popolnoma zdrava. Torej menim, da leta nimajo nič pri tem, he he.
Mi lahko poveste, kako dolgo ste bili v bolniškem staležu (jaz sem namreč še zdaj in vse mi že preseda).

Želim vam vse lepo.

larissa

Spoštovani,

Zelo verjetno je, da je prišlo do okvare obraznega živca zaradi podhladitve. Živci se obnavljajo zelo počasi (do nekaj mm na mesec), zato je potrebno potrpljenje. Poznam primere, da očesa niso mogli zapreti tudi več kot pol leta.
Pomaga lahko vsakodnevna masaža obraza, morda akupunktura, elektrostimulacija, predvsem pa je potrebno potrpljenje, izogibanje vremenskim spremembam (predvsem hladen veter) in predvsem zaščita očesa. Manualna medicina vam v tem primeru me more pomagati kaj dosti.
Zelo podoben primer je imela žena mojega sodelavca, stanje se ji je po nekaj letih zelo izboljšalo.
Če Vas zanimajo njene izkušnje, mi pošljite po elektronski pošti Vaš E-mail, kamor Vam lahko pošljem njeno telefonsko številko – morda Vam bo to lahko največ pomagalo.

Lep pozdrav,

New Report

Close