Obrazložitev izvida – MR hrbtenice
Pozdravljeni,
prosim za obrazložitev izvida MR in nasvet:
MR LSH v standardnih ravninah s standardnimi sekvencami in MR mielografijo. Fiziološka ledvena lordoza je izravnana, vidno je stanje po laminektomiji L4-L5, z umetnimi i.v. diskom in dorzalni fiksaciji L4-L5. Na tem nivoju je spinalni kanal primerno širok, tudi foramna nista komprimirna.
Manjša dorzalna protruzija diskusa L1-L2 in L2-L3 ni pomembna, foraminalno tudi na teh nivojih ni vidnih utesnitev.
Na nivoju L5-S1 desiciran diskus spinalnega kanala ne zožuje, levo je zmerna foraminalna zožitev – kontakt živca s spondilofitom.
MR mielografija pokaže ohranjeno širino duralne vreče in rokavčkov.
V prikazanem delu medule do konusa spremenjenega signala ni vidnega.
Mnenje:
Stanje po dorzalni fiksaciji z umetnim diskom L4-L5, na tem nivoju brez zožitev spinalnega kanala.
V primeru levostranske simptomatike je lahko vzrok foraminalna zožitev L5-S1.
Pred leti sem bila na hrbtenici operirana, v zadnjih mesecih sem imela išias ter hude bolečine v hrbtenici.
Najlepša hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Na nivoju,kjer ste bili operirani (L4-L5),ni nič problematičnega. Na nivoju L5-S1 levo pa imate zožitev in stisnjen živec, kar je vzrok težav. Svetujem pregled pri ortopedu, da pregleda MR posnetke in poda mnenje glede eventuelne operacije.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni!
Junija lansko leto sem bila urgentno operirana zaradi hernije diska L4-L5. Naredili so mi evakuacijo HD L4-L5 ter odstranili velik sekvester med korenino L5 in medularnim konusom – zanima me kaj to pomeni?
Zaradi delne paralize leve noge sem imela že veliko fizioterapij in stanje glede noge se je precej izboljšalo. Ne dolgo nazaj sem imela ponovno pregled, pri katerem mi je ortoped rekel po njegovih besedah; da so mi odrezali preveč in sedaj se mi ostali diski tudi posedajo. Na izvidu mi piše da se sklonim malo iznad kolen, tudi hrbtenica se pri poskusu priklona ne boči v ledvenem delu ampak ostane usločena, tako da pravzaprav gib naredi že v kolkih, huda palpatorna občutljivost interspinoznega prostora L5-S1, odklon in zaklon boleč.
Če prav razumem, se vse skupaj ponavlja na disku L5-S1? Zanima me tudi kaj pomeni širina iv foramnov.
Stara sem 23 let in trenutno nevem kam niti kako naj se obrnem. Ortopeda sem vprašala kako lahko rešim situacijo saj ne želim še enkrat skozi to in mi je rekel da ne morem. Lahko si predstavljate kako mi je bilo v tistem trenutku. Ali obstaja možnost, da namesto diska vstavijo notri ploščico? Kaj je razlika če operira ortoped ali nevrokirurg? Vesela bom vsakega nasveta.
Najlepša hvala
Spoštovani!
Odstranili so vam medvretenčno ploščico med L4 in L5 ter hernijo,del katere se je zataknil med korenino – to je sekvester.Na tem mestu je čez leta lahko pričakovati posedanje teh dveh vretenc,ne pa že sedaj.Je prezgodaj od operacije.Če se podobno dogaja na nivoju L5-S1 težko rečem brez svežega MRja.Širina iv foramna pomeni mesto izstopišča živca,koliko je širok ta prostor.Če je zožen,je živec stisnjen.Se ne daje namesto diska ploščico.Možna je le zatrditev hrbtenice na tem nivoju – spondilodeza,ki pa v vašem primeru ne pride v poštev.Pri operaciji hernije med ortopedi in nevrokirurgi ni bistvenih razlik.
Lep pozdrav!