Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija obrazložitev izvida

obrazložitev izvida

Pozdravljeni!

Ker mi še niste odgovorili, vam dopisujem še to, da sva danes opravili EEG, ki pa je popolnoma normalen in dobili tudi izvide krvnih testov, ki so v mejah normale.

Ali še vedno obstaja možnost za kakšno resno obolenje, oz. kakšne so lahko posledice?

Hvala.

Draga zaskrbljena mama,

žal prvega vprašanja nisem dobila, zato tudi ne morem komentirati dodatnih izvidov…

Res odgovarjam z zamudo (na dopustu je težje priti do medmrežja), a v kakšnem tednu vseeno odgovorim.

Čim prej mi še enkrat pošljite prvo del vašega sporočila, se bom potrudila, da vam odgovorim do jutri!

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

še enkrat vam pošiljam prvi del mojega vprašanja, ki se je očitno nekje izgubil.

Sem mama skoraj 8 tednov stare punčke, ki se je rodila v 36. tednu s carskim rezom, zaradi odtekanja plodovnice (carski rez je bil narejen zato, ker sem dve leti nazaj imela operacijo – odstranitev mioma). Ob rojstvu je bilo razen nižje teže 2290 in velikosti 44 cm vse normalno (Apgar 10,10,9). Ob odhodu domov je bil opravljen še UZ glavice in rečeno mi je bilo, da je vse Bp, da pa bova imeli še eno kontrolo v sedmem tednu. Ob kontroli v 7 tednu, pa je bil podan naslednji izvid:

“Ultrazvočna odmevnost bazalnih ganglijev z disehoičnimi spremembami na kavdotalamičnem stiku in delno tudi v talamusu (desno več kot levo). Ventrikularni sistem levo nakazano razširjen, najizraziteje v parietookcipitalnem področju. Horiodni pletež levo nakazano širši in močneje ultrazvočno odmeven. Obroba ventrikularnega sistema disehoična, nemirna. Tudi levo parietalno disehoični odmevi periventrikularno frontalno in deloma tudi okcipitalno. Interhemisferna fisura še normalne oblike in nornalnih dimenzij.

Priporočam dodatno diagnostiko; KKS, CRP,PCT, Koagulogram, EEG in kontrolni UZ pregled čez en teden.”

Po opravljenem EEG je zdravnik povedal, da je povsem normalen, opravljene krvne preiskave pa so dale Bp rezultate.

Zdravnica mi ob pregledu ni želela reči kaj dosti, le da moramo opraviti še te preiskave in ponoven pregled.

Zelo sem zaskrbljena, saj sem ob iskanju podobnih tem na internetu prišla do ugotovitev, da so lahko pri “krvavitvah v možganih” posledice zelo hude – tudi cerebralna paraliza. Povedati še moram, da pri punčki nisem opazila nobenih razlik med levo in desno stranjo, je živahna in pediatrinja je na prvem pregledu celo pohvalila njen napredek. Zadnje čase edino opažam, da se ji očitno po obroku dviguje kislina, ob tem malo poliva in se zvija nazaj ter spušča nenavadne glasove, ko jo dvignemo, pa je bolje. Ima tudi malo dvignjeno vzglavje in se zelo trudimo s podiranji kupčkov.

Jasno mi je, da pomeni normalen EEG izvid dober znak, vendar ali je EEG preiskkava zadostna za oceno, da možgani delujejo pravino? Ali lahko posledice nastanejo še naknadno? Zanima me tudi, če se lahko ventrikularni sistem levo lahko še poveča in poškoduje dele možganov ob njem?
Kot vidite me zelo skrbi in vas zato prosim za vaš odgovor.

Hvala.

Spoštovana,

ultrazvočni izvid je res pisan zelo “zapleteno” – kup raznih opisov (ki so vsaj malo lahko vedno subjektivni, torej odvisni od oči in razpoloženja preiskovalca), ki pa nobeden sam po sebi ne pomeni ničesar določnega. Prebrala sem ga večkrat – in imam vtis, da vam ne bo nič hudega. In da preiskovalec ni bil čisto siguren vase, zato vas je naročil še enkrat čez en teden.

Tudi preiskave, ki so bile odrejene, niso prav nič specifične za kakršne koli težave s strani možganov.

Ventrikularni sistem se lahko razširi iz dveh razlogov – kot posledica krvavitve, zaradi katere nastane več likvorja oziroma je moteno njegovo kroženje in vsrkavanje ali pa zaradi slabše rasti možganov, ko je le posredni znak. Vendar prav nič ne kaže, da bi kateri od teh dveh razlogov ogrožal vašega dojenčka.

Vaša zdravnica se seveda mora držati priporočil specialista. A ker si verjetno misli podobno kot jaz, ne komentira veliko.

Seveda pa iz tega, kar je videl ali zapisal drug, sama ne morem dati dokončnega odgovora. Bi morala sama opraviti preiskavo, takrat lahko pojasnjujem. Če ste blizu Ljubljane in si tega želite, me lahko naslednji teden poiščete v Porodnišnici (01 522 60 11). V živo se je lažje pogovarjati in pojasnjevati.

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

Sinček je rojen v 35 tednu, z nizko porodno težo -2200g. Apgar 5,7,9. Par minut so mu dodajal kisik preko dihalnega balona,nato je bil super. Po porodu je bil čez noč v topli posteljici, nato ves čas pri meni. Izključno dojen, lepo pridobiva na teži. Danes je star 14 dni in sem prejela odpustno pismo v katerem piše da je imel v popkovnični krvi zaznano acidozo, ki se po dodatku kisika uredila. Kaj to pomeni? Naredili so mu tudi UZ glavice kjer piše da ima levo hiperehogene senčke periventrukularno ??Napisali so tudi da je ob kontroli krvi zaznana mejno nizka vrednost nevtrofilcev (1,42) in da more čez 14 dni spet na kontrolo krvi. Ali te vrednosti lahko vodijo v nevtropenijo  ali gre za pogost pojav?

 

Hvala za odgovor.

Popkovnična kri odraža stanje ploda pred in med porodom. Pri prelahkih novorojenčkih (kar je glede na težo vaš fantek bil) je povečana kislost krvi (acidoza) nekaj povsem pričakovanega – porod je fizična obremenitev (ne le za mamo, tudi za plod, naš učitelj profesor Pajntar ga je primerjal z vzponom na Triglav) in posteljica, ki se prehitro “stara”, ne zmore delati optimalno. Zato se lahko kopiči mlečna kislina – laktat, ki zakisli kri. A je narava to predvidela – tako kot vam “musklfibr” (ki je posledica intenzivnega gibanja in obremenitve mišic čez običajno zmogljivost) izveni brez posledic, tako se tudi kislost krvi normalizira, ko je otrok rojen in začne dihati. Pri tem pa kisik nima pomembne vloge. Torej 1. odgovor: acidoza v popkovnični krvi (sicer niste napisali vrednosti, a predvidevam, da je bila blaga, z vrednostmi pH nad 7,10) ni prav nič škodila vašemu otroku.

Nekateri preiskovalci ob UZ pregledu glavice zelo “radi” opišejo hiperehogenosti (“senčke”), ki pa so večinoma pogojene s “tehničnimi” posebnostmi UZ, ko lahko bolj gosta struktura naredi “senčko” tkivom za njo. Da bi smeli takšno opažanje vpisati v izvid, večina izkušenih ultrazvočistov svetuje preverjanje teh “senčk” ob pregledu v večih (vsaj 3) pristopih – preko velike, preko male mečave, prečno in stransko. Kar pa večina dela zelo redko. Torej odgovor 2: glede na moje izkušnje in poznavanje “opisnih” izvidov lahko napišem, da ne pričakujem, da bi bile senčke ob kontroli sploh še vidne – in da so povsem nepomembne za razvoj vašega fantka.

In še pojasnilo št. 3. Kadar je plod v relativno slabih pogojih, s slabšo oskrbo s kisikom, se varuje pred poškodbo tudi tako, da namnoži rdeče krvničke (prenašalke kisika). A lahko na račun ostalih krvnih celic, ki se razvijejo iz iste predstopenjske celice v kostnem mozgu. To pa so bele krvničke (levkociti), zlasti mlajše celice (nevtrofilci), pa tudi krvne ploščice (trombociti) – zato je število v krvi pri novorojenčku prehodno relativno znižano. Kar pa v ničemer ne ogroža njegovega zdravja in je zgolj laboratorijski odčitek.

Skratka: uživajte v razvoju in rasti vašega dojenčka. Po “stresnih” razmerah v maternici, ki mu niso pustile posledic, mu gre sedaj odlično, kar se odraža tudi v uspešnosti dojenja in pridobivanju gramov.

Vse dobro želim – in malce “debelejšo kožo” v naslednjih tednih,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

 

rodila sem fanta z visoko porodno težo 4780g, 2 dni čez rok. Ob porodu ni imel dihalne stiske Apgar 10/10/10 jo je imel pa kasneje zato je bil premeščen na pediatrično kliniko v Ljubljani, kjer so mu opravili UZ glavice na katerem je zapisano:

pericerebralni likvorski prostor, interhemisferična fisura, corpus calosum primerni, ventrikularni sistem je primerno širok in oblikovan. Cavun septi pelucidi,
Povišana ehogenost v lentrikostriatnem  žilju v bazalnih gangljih. Periventrikelno in v zadnji kotanji ni videti odstop od normalenga.

Po 3 tednih smo imeli kontrolo kjer je bil ponovno opravljen UZ glavice v izvidu je bilo zapisano enako kot ob odpustu iz pediatrije – povišana ehogenost v bazalnih gangljih v ostalem normalno.
zapisano je tudi se razvija primerno in se odziva na vidne in slušne držljaje. Svetovala je spremljanje razvoja pri pediatrinji in razvojni ambulanti.

Zanima me razlaga izvida najlepša hvala že vnaprej.

Izvid vrednotim kot povsem normalen – povečane odboje ob žilju v bazalnih ganglijih vidimo pogosto in so zelo “nespecifičen” izvid, včasih tudi subjektiven (pogojen z “vtisom” preiskovalca, ki želi najti vsaj kakšen “odstop” od normalnega). Vse ostalo, kar je bolj pomembno, pa je ocenjeno kot povsem normalno.

Vsekakor pa opisana povišana ehogenost nima ničesar skupnega s fantovo osnovno težavo – dihalno stisko (najverjetneje je imel “mokra” pljuča, ki pa niso zahtevala kakšnega posebnega zdravljenja, saj niste opisali kakšne potrebe po dihalni podpori). In je bila UZ preiskava glavice “bonus” :-).

Torej vam ostane le, da uživate v materinstvu in osvojenih dosežkih v razvoju in rasti pri vašem dojenčku!

Srečno,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljeni,

najlepša hvala za odgovor.

Vezano na zgornje vprašanje  me zanima še ali lahko neodkrit nosečniški diabetis vpliva na razvoj otroka? In sicer v 26, tednu je bil sladkor v krvi 4,6 zato nadaljnih testov niso delali po porodu pa so mi zaradi velike porodne teže in kasnejše dihalne stiske zmerili glikoliziran hemoglobin ki je znasal 5,3.
Kako lahko to vpliva na razvoj otroka? Vsi ostali organi so bili vredu edino kar je da obiskujeva razvojno ambulanto zaradi nestabilnosti v trupu.

Že vnaprej se Vam zahvaljujem.

Za začetek – ker je bila vaša nosečnostna sladkorna “neprepoznana”, je šlo najverjetneje za majhno / občasno zvečanje koncentracije krvnega sladkorja. Če bi šlo za pomembno bolezen, bi imeli vi težave (najmanj pogosto lulanje, hujšanje, slabo počutje, izsušenost, acetonski zadah ipd.) in bi jo ugotovili. Vrednost vašega glikoliziranega Hb 5,3 % je pa celo znotraj normalnega (4 – 5,6 %). Torej brez “panike”.

Povečana koncentracija sladkorja ob materini nosečnostni sladkorni bolezni prehaja na plod, ki pa ima “zdravo in zmogljivo” trebušno slinavko, ki odgovori s povečanim izločanjem inzulina. Zato je koncentracija krvnega sladkorja v plodovi krvi normalna, povečana koncentracija inzulina pa prebitek sladkorja od mame nalaga v tkivih – v obliki maščevja, nekaj tudi gre v mišice. In so novorojenčki ob rojstvu “preveliki” – zlasti odstopa teža, obseg glavice je običajno normalen.

Zaradi večje telesne mase ter “širokih ramen” jih ogroža sam porod – zlasti zastoj (= distocija) ramen, ki pa je povezana z možno poškodbo (nategom) živčnega pleteža za roko (brahialnega pleteža). Zaradi večjega izločanja inzulina, ki se normalizira šele v nekaj dneh, te otroke ogroža tudi padec krvnega sladkorja – maminega vira ni več, vnos mleka ob dojenju pa je lahko premajhen za kritje potreb. Hipoglikemija – če traja dlje in je pomembna (kaže se z ohlapnostjo, zaspanostjo, lahko pa celo s krči) – lahko tudi naredi škodo. Je pa za vse napisano značilno, da so težave v zgodnjem obdobju dojenčka in dolgoročno takšna neprepoznana sladkorna bolezen.

Po zapisu sodeč pa pri vašem novorojenčku niti tega ni bilo – in je tudi malo verjetno, da bi prehodno “nestabilnost v trupu” lahko pripisali morebitni sladkorni bolezni v nosečnosti. Večina mam prevelikih novorojenčkov tudi nima podatka o GDM, ima pa velikega partnerja (otrokovega očeta)…

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close