Najdi forum

Obrazložitev diagnoze,rtg. hrbtenice

Lep pozdrav!
Mene predvsem zanima koliko je resna zadeva, moje diagnoze, in kaj lahko storim?

RTG torakalne in lumbalne hrbtenice:
Skoliotična deviacija torakolumbalne hrbtenice.
Zravnana torakalna kifoza in lumbalna lordoza.
Minimalna spondiloza na posameznih segmentih torakalne hrbtenice.
Spondiloza na korpusu segmenta L3 levo.
Hondroza med segmentoma L5-S1.

Skrbi me, ker sem stara 36let, in po poklicu frizerka.
Hvala

Kako resna je diagnoza brez simptomov težko ugotovim.
Gre pa za nepravilno ukrivljenost tako prsnega kot tudi ledvenega dela hrbtenice, kar je lahko posledica prisilne drže pri vaši profesiji.
Bolj je prizadet ledveni del, resna je lahko hondroza v segmentu L5-S1, ki je lahko začetni znak hernije, zato vam svetujem čimprejšnji obisk v naši ordinaciji[/url].

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

stara sem 40 let in že skoraj eno leto imam močne bolečine v ledvenem delu. Hrbtenica je tudi na otip boleča cca 10 cm nad trtico. Bolečine so najbolj neznosne ob ležanju na trebuhu ali ob poskusu upogiba telesa nazaj, zato je tudi izvajanje vaj za hrbtenico praktično nemogoče. Opravila sem RTG hrbtenice z izvidom:

Zravnana torakalna kifoza in lumbalna lordoza.
Suspektna spina bifida S1.
Sicer je slikan sklet v mejah normale.

Zanima me kaj pomeni izvid in ali je mogoče, da so zaradi tega prisotne tako močne bolečine v hrbtenici oziroma ali je možno, da bi bil razlog za bolečino kje drugje. Pred dobrim letom dni sem dvigala težji predmet in 2 dni potem sem bila zaradi močne bolečine na desnem ledvenem delu cca 12 ur nepokretna. Je možno, da gre torej za posledico težkega dviganja?

Že vnaprej hvala za vaš odgovor.

Na izvidu ni vidnega vzroka težav, le posledice (kifoza in lordoza), ki so verjetno odgovor na bolečinske simptome.
Spina bifida je posebnost razvoja in običajno ne povzroča simptomov.
Morda je pri dvigu prišlo do draženja določenega živca, ki se nadaljuje.
Rtg. sliko bi moral primerjati s klinično sliko, da bi ugotovili vzrok vaših težav, načeloma pa je z manualno terapijo rešljiv.

Lep pozdrav,

*** Sergej Fedorov, dr. med., spec. nevrolog, spec. manualne medicine *** Ordinacije manualne medicine MO-GY: Trzin, dr. Andrej Kotov, T: 01/561 25 21 I Maribor, dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 02/470 24 13 I Nova Gorica, dr. Genadij Filipov, dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Koper (Ambulanta Zdravje): dr. Arkadij Januškevič, dr. Dimitrij Gaidukevich T: 05/300 23 77 I Murska Sobota (Tišina, medicinski center Živa v parku), dr. Sergej Fedorov, dr. Vladimir Fedorov T: 040 804 286 Celje I (Medicinski center Ludvigdental), dr. Roman Burdeniuk, T: 040 866 456 I Novo mesto (Očesni center Preskar), dr. Vasilij Banin, T: 040 56 56 65 I Brezplačna telefonska številka: 080 12 03 I https://www.mo-gy.si *** V kolikor boste prišli k nam na pregled, vas prosimo, da s seboj prinesete natisnjena vaša vprašanja in naše odgovore. Odgovori preko foruma ne morejo nadomestiti kliničnega pregleda. ***

Pozdravljeni,

stara sem 25 let, prejsnji teden sem bila na rtg vratne hrbtenice ker imam ze dolgo casa ponavljajoce se mravljincaste roke, ki me tudi bolijo obcasno, ker znajo biti mravljincaste tudi 2-3 minute. Najpogosteje se mi pojavlja med spanje oz. lezanjem, ampak vcasih tudi ko sedim ali nekaj delam.

Na izvidih pise:

Napotna diagnoza: Cervicobrachialgia

Zravnana je cervikalna lordoza, teziscnica hrbtenice je premaknjena navzpred. V C1 segmentu je razvojna varijanta – inkompleten foramen acuale atlantis

Prosim ce mi lahko to obrazlozite, in poveste ce ima to kaksno povezavo z mravljincastih rokah?

Zdravnica mi je dala napotnico ortopedu, pa predlagala je fizioterapijo.

Najlepsa hvala!

Verjetno je zaradi draženja živca (ni navedeno katerega) prišlo posledično do napačne drže.
Na sliki ni vidnega vzroka za vaše težave, kar je pri vaši starosti možno, saj gre lahko za zategnjenost določenih mišic v vratnem delu ki dražijo živec, kar pa na Rtg posnetku ni možno videti.
Najbolje je, da s slikami pridete k nam na pregled, na osnovi nevrolioškega in kliničnega pregleda bomo ugotovili kje je problem in ga po moji oceni tudi ustrezno sanirali.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,
stara sem 24 let, pred kratkim sem bila na rtg hrbtenice, prosila bi Vas, če mi lahko razložite moj izvid, saj bom do osebnega zdravika prišla komaj čez 2 tedna:

Cervikalna lordoza izravnana
suspektivne spondilotične spremembe na segmetnu C6
dekstrokonveksna deviacija prsne hrbtenice
začetne spondilotične spremembe na segmentih Th6 in Th7
na rentgenogramih L/S hrbtenice ni spondilotičnih sprememb
na usmerjenem posnetku L/S prehoda ni znakov osteohondroze

Veliko se ukvarjam s šporotom – zanima me ali lahko glede na izvid še naprej delam vaje kot so trebušnjaki ipd?

Najlepša hvala in lp!

V ledvenem delu ni večjih sprememb, v prsnem je določena ukrivljenost, ki je morda posledica bolečinskih simptomov.
Sprememba na segmentu Th6-Th7 je morda posledica preobremenitve ali manjše poškodbe.
Vratna lordoza je morda odgovor na bolečinske simptome, sum na spremembe v 6 vretencu kaže na možno okvaro ploščice C6, pri čemer so opazne spremembe že tudi na kostnem tkivu.
V vratnem in prsnem delu hrbtenice so spremembe vsekakor večje oziroma niso karakterne za vašo starost, pri čemer so v vratnem delu znaki akutnih sprememb.
Določene vaje seveda lahko delate, vendar ne takih, pri katerih čutite med vajo ali po njej bolečine.
Vsekakor bi bil dobrodošel natančen nevrološki in klinični pregled v naši ordinaciji.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni.

Zanima me moja diagnoza rtg sllike hrbtenice.

Zravnana torakalna kifoza. Spondiloza na posameznih seg. TH hrbt., posamezni segmenti so enostransko koščeno premoščeni.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

Pozdravljeni,

gre za izraženo obrabo z odgovorom kostnega tkiva – t.i. hondroza, ki pomeni prvo stopnjo obrabe, sledita ji apondiloartroza in spondiloza, vendar ni nujno, da bo do nadaljnjih stopenj obrabe sploh prišlo. V torakalnem delu hrbtenice (prsni del) gre za napačno držo (poljudno povedano gre za preveč vzravnano držo); lahko bi sumil na t.i. Scheuermannovo bolezen, čeprav bi bila v tem primeru kifoza bolj izražena, precej bolj verjetno je, da gre za t.i. Bechterjevo bolezen, ki pa jo je seveda potrebno najprej potrditi.

Diagnoza le-te je včasih, predvsem v zgodnjem obdboju bolezni, zahtevna. Temelji na anamnezi, skrbnem kliničnem pregledu in na rentgentskem slikanju. Prve spremembe se pojavljajo na sakroiliakalnih sklepih, na hrbtenici pa na prehodu iz prsnega v križni del. Včasih je za zgodnejšo diagnozo potrebna tudi CT zlasti sakroiliakalnih sklepov, ali magnetna resonanca hrbtenice.

Zdravljenje je usmerjeno v lajšanje bolečin in v umirjanje vnetja z nesteroidnimi antirevmatiki. Poiskuša se zdraviti tudi z drugimi zdravili (n.pr. sulfosalazin), vendar njihova učinkovitost ni dokazana. Zelo pomembna je fizioterapija, ki vzdržuje čim boljšo gibljivost hrbtenice, jača obhrbtenične mišice in povečuje gibljivost prsnega koša.

Lep pozdrav,

Spoštovani,
imela sem slikanje vratne hrbtenice v 2 projekcijah in vas prosim za obrazložitev naslednjega izvida:
Izravnana fiziološka lordoza l.v. hondroza v višini C4-5 in i.v. osteohondroza C5-6 z spondilofiti na korpusih ventralno in tudi dorzalno.
I.v. foramni so zoženi po spondilozi do višine C3-6 obojestransko, najbolj zožena i.v. foramna sta v višini C4-5.
Videti je artrozo malih medvretenčnih sklepov do višine C2-th1 obojestransko, vendar i.v. foramni po unkartrozi niso zoženi.
Hvala

Pozdravljeni,

izvid nakazuje na stanje, pri katerem je hrbtenica že v položaju, v katerem se zmanjša pritisk na razdražen živec (izravnana fiziološka lordoza). Sicer gre za izražene obrabne spremembe na nivojih C4-C5-C6, vidne so tudi posledice obrabnih sprememb z izrastki (spondilofiti). Gre za prizadetost obeh medvretenčnih ploščic, v prostoru C4-C5 bolj izrazito kot v spodnjem delu (C5-C6).

Na podlagi izvida predvidevam, da gre za ogroženost enega izmed živca v tem prostoru. Natančno lokacijo bi lahko ugotovili na podlagi klinične slike z opisom simptomov (bolečina v rami, roki do komolca, do prtov – palca, kazalca itd.).

S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Natančen nasvet glede uspešnosti zdravljenja pa lahko pridobite po prvem pregledu. V kolikor se odločite za zdravljenje pri nas, vam posredujem povezavo do kontaktnih podatkov: http://mo-gy.si/ordinacije-5/
S seboj prinesite vse izvide in slike.

Lep pozdrav,

Pozdravljeni!

Vljudno vas prosim za obrazložitev izvida rtg celotne hrbtenice:
-vratna lordoza predvsem v zgornjem delu zravnana z blago kifotično angulacijo na nivoju C3-C4, brez pomika med korpusi segmentov ali patološkega odpiranja malih sklepov
-nakazano znižani diskalni prostori na nivojih v zgornji srednji tretjini, lahko znaki začetne i.v. hondroze
-minimalno dorzalne priostritve na srednjih in spodnjih segmentih
-minimalne dorzolateralne naplastitve na srednjih in priostritve na srednjih in spodnjih segmentih
-poudarjena torakalna kifoza, blaga S deviacija zgornjega dela torkalne hrbtenice v desno iz srednjega v levo.
-nakazano klinasto deformirani korpusi od segmentov TH6 do minimlano še TH9, z nekoliko neravnimi ploščami in stanjem po drobnih Schmorlovih hernijah, glede na RTG videz lahko stanje po blagi obliki Mb. Scheuermann.
-na posnetku torkalane hrbtenice je v AP projekciji se na tem v področju zgornjega roba povsem posteriornega dela enajstega rebra levo projicira okroglasta zgostitev kalcijeve gostote, lahko kalcinacija ali kostno v V5.

Hvala za odgovor in lep pozdrav,
M.

Pozdravljeni,

vezano na vaš izvid in opis simptomov brez kliničnega pregleda težko natančno obrazložim spremembe v torakalnem (prsnem) delu hrbtenice. Angulacija v vratnem delu, v prostoru C3-C4 je nastala zaradi ogroženosti korenine C4. Prišlo je do napačnega ukrivljenja hrbtenice z namenom zmanjšanja pritiska na razdražen živec v tem delu. Predvidevam, da gre za dokaj močne bolečinske občutke v tem delu. V vratnem delu so prisotne tudi obrabne spremembe (znižani prostori). Izvid opisuje tudi sum na znake Scheuermannove bolezni, ki je termin za t.i. otroško osteohondrozo (prezgodnja obraba s klinastimi deformacijami), ki ima ponavadi tudi vizualne znake (puklasta drža).
Okroglasta zgostitev kalcija ni pomembna, verjetno gre za posledico poškodbe v tem delu.
S tehnikami manualne medicine vam uspešno lahko pomagami pri simptomih, ki izvirajo iz vratnega dela hrbtenice. Za druge spremembe je pomoč težja, ker gre za precej zastarane oziroma razvojne težave.

Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti zdravljenja priporočam, da se naročite na pregled v eno od naših ordinacij. S seboj prinesite tudi vse izvide in slike. Posredujem vam povezavo do kontaktnih informacij za naročilo: http://mo-gy.si/ordinacije-5/

Lep pozdrav,

Pozdravljeni,

Vljudno vas prosim za obrazložitev izvida iz novembra 2014:

Blaga dekstrokonveksna deviacija lumbalne hrbtenice. Začetna spondiloza z minimalnimi ventralnimi osteofiti nivoja L1/L2. Nekoliko nižji i.v. prostor L5/S1 – začetna i.v. hondroza.

Ali je možno, da imam sedaj zaradi tega hude bolečine v hrbtenici. Približno 3 tedne. Bolečine imam večkrat, vendar nikoli tako dolgo. Poleg tega imam mravljince na sredincu leve noge.

Najlepša hvala in lep pozdrav,
Barbara

Pozdravljeni,

spremenjena ukrivljenost v ledvenem delu pomeni znake bolečinskih občutkov, t.i. protibolečinsko držo, ki jo hrbtenica razvije, da bi zmanjšala pritisk na razdražen živec. Vzrok je kot rečeno draženje živca v enem izmed prostorov. Spondiloza je obrabna sprememba, kot tudi hondroza, ki povzroča zmanjšanje medvretenčnih prostorov v tem delu. Po vsej verjetnosti gre za zmanjšan prostor L5-S1 in draženje enega od živčnih pletežev v tem delu, glede na simptome.

S tehnikami manualne medicine uspešno zdravimo številne podobne primere. Za bolj natančen nasvet glede možnosti in uspešnosti bi morali opraviti klinični pregled ter poleg izvida pregledati tudi slike.

Lep pozdrav,

New Report

Close