Obrazložitev diagnoz
Desna rama: Desna rama polno gibljiva, nateg posameznih tetiv je neboleč, v abdukciji z rotacijami dosežemo grobe preskoke pod akromionom, kar je sumljivo za okvaro tetiv, SLAP ali nestabilno bicepsovo tetivo.
Izrazit tuberkel z blago sklerozo;
Ruptura m. tendinis supraspinati omae dex./Instabilitas tendinis m.bicipitis brachii dex.
Opraviti moram UV za oceno stanja tetiv.
Levo zapestje: Levo zapestje boleče v SL sklepu in pri skrajni fleksiji oz. ekstenziji.
SL razmik, znaki degeneracije lunato kapitatnega stika;
arthralgia carpi sin.
Poslan sem v kirurško ambulanto k dr. Kovaču.
Desno koleno: Na desnem kolenu medialna bolečina, superolateralno zatrdlina v recesusu, ki ga moti, funkcionalno pa b.p.
Sklep razmeroma dobro ohranjen. morda blago zožena medialna sklepna špranja;
Raptura menisci medialis genus dex.
Poslan sem na MRI desnega kolena za oceno meniskov in sklepnega hrustanca, kasneje se bomo dogovorili glede krg. ukrepov.
Prosil bi vas, če mi lahko malo bolj razložite vse te zadeve, ter kakšno zdravljenje bo naprej zaradi rame.
V naprej hvala
Lp, Ernest
Desna rama: Desna rama polno gibljiva, nateg posameznih tetiv je neboleč, v abdukciji z rotacijami dosežemo grobe preskoke pod akromionom, kar je sumljivo za okvaro tetiv, SLAP ali nestabilno bicepsovo tetivo.
Izrazit tuberkel z blago sklerozo;
Ruptura m. tendinis supraspinati omae dex./Instabilitas tendinis m.bicipitis brachii dex.
Opraviti moram UV za oceno stanja tetiv.
Postavljen je sum na pretrganje kite mišice supraspinatus ter nestabilnost kite dolge glave dvoglave nadlahtne mišice. SLAP pomeni zgornjo vezivno ustnico na čašici lopatice, kjer se nanjo pripenja kita dolge glave dvoglave nadlahtne mišice.
UZ je dobra preiskava, če bodo ostali dvomi, priporočam opraviti še magnetno resonanco s kontrastnim sredstvom (MR artrografijo).
Levo zapestje: Levo zapestje boleče v SL sklepu in pri skrajni fleksiji oz. ekstenziji.
SL razmik, znaki degeneracije lunato kapitatnega stika;
arthralgia carpi sin.
Priporočam opraviti magnetno resonanco levega zapestja.
Desno koleno: Na desnem kolenu medialna bolečina, superolateralno zatrdlina v recesusu, ki ga moti, funkcionalno pa b.p.
Sklep razmeroma dobro ohranjen. morda blago zožena medialna sklepna špranja;
Raptura menisci medialis genus dex.
Poslan sem na MRI desnega kolena za oceno meniskov in sklepnega hrustanca, kasneje se bomo dogovorili glede krg. ukrepov.
Postavljen sum na raztrganino notranjega meniskusa. Magnetna resonanca je ustrezna preiskava.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovani,
iz opisanega statusa zapestja, je težko razbrati vaše težave.
Lep pozdrav
Mitja Kozic
izvid MR,
prosil bi vas da mi obrazložite, mogoče svetujete.
V desnem kolenu ni izliva.
Linearno zvišan signal v posteriornem rogu medialnega meniska-začetna degeneracija. Sicer sta medialni in lateralni menisk strukturno in morfološko v mejah normalnega. Obe križni vezi, oba kolateralna ligamenta, ligamenta patele in tetiva kvadricepsa so v mejah normalnega.
Fisura hrustanca medialne fasete patele, ki ne sega do kortikalisa, ni edema subhondralne kostnine. Sklepni hrustanec obeh kompartmentov tibifemoralnega sklepa je v mejah normalnega.
Edem sprednjega dela kostnine medialnega paltoja tibije, brez sprememb kontur kortikalisa-kontuzija.
Zaključek:
Kontuzija sprednjega dela medialnega platoja tibije
Fisura hrustanca medialne fasete patele
Ugotavljajo obrabne spremembe zadnjega dela notranjega meniskusa, poko sklepnega hrustanca na notranjem delu pogačice in udarnino sprednjega dela notranjega kondila golenice.
Dolgoročno odsvetujem predvsem sunkovite obremenitve kolena (hojo navzdol, tek, skoke), tudi velike obremenitve (prenašanje težkih bremen – tudi telesna teža?). Zelo pomembno je tudi vzdrževati primerno delovanje štiriglave stegenske mišice, ki ima zelo velik vpliv na dogajanje v pogačično-stegneničnem delu sklepa.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Menim, da z artroskopskim operativnim zdravljenjem sprememb ni moč odpraviti. Operacijo Vam svetujem, če bi začele bolečine naraščati ali pa če bi se Vam začela pojavljati oteklina kolena.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Kot ste dejali v predhodni objavi, malo bolj laično dodajam opis bolečin v desnem kolenu
– notranji menisk: pekoča bolečina pri sestopanju po stopnicah, počepu
– pogačica: ostra bolečina pod pogačico pri hoji po stopnicah navzgor, prisoten tudi boleč
preskok
– predel zatrdline (desno nad pogačico-zatrdlina kite) meni največji problem predstavlja ta
zatrdlina, ker ne morem sedeti ali voziti avto s pokrčenim kolenom več kot pol ure ker je
prisotna zelo boleča točkasta bolečina.
Meniskusa sta na posnetkih MR v mejah normale.
Opisana poka notranje sklepne površine pogačice je lahko vzrok za ostro bolečino pod pogačico in preskok.
Glede na to, da na MR ni opisana, je ostaja skrivnostna zatrdina nad pogačico.
Priporočam klinični pregled skupaj s pregledom slik magnetne resonance.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
prosila bi za razlago izvida MRI mojega l. kolena, ker se ne spoznam na te zadeve.
Nakazana lateralna subluksacija patele. Retropatelarno so vidne manjše subhondralne lezije ob medialnem robu facies articularis.
Subhondralno v medialnem femoralnem kondilu je vidna majša kostna cista.
Prosim, če mi lahko poveste, kakšno bi bilo zdravljenje,… se bom lahko normalno ukvarjala s športom?
Najlepša hvala že vnaprej!
Izvid MR levega kolena opisuje pomik pogačice navzven, okvare sklepenga hrustanca na notranjem delu sklepne površine pogačice ter manjši s tekočino napolnjen prostorček v podhrustančni kosti notranjega končnega dela stegnenice.
Priporočam, da opravite še rentgenski posnetek obeh kolen v AP in stranski smeri ter obeh pogačic tangencialno ter pridete skupaj s posnetki MR na pregled. Odločiti se je namreč potrebno o načinu zdravljenja.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
imam poškodovano koleno. leta 2008 sem bil na operaciji kolena sprednja križna vez.sedaj mi pri nepridljivih gibih večkrat mesečno pogačica zavrti-rotira. ortoped mi dal nasledno diagozo: desno koleno je mirno, brez izliva, v manjši flektorni kontrakturi, nadaljnja flexsija je dobra. predalčni in lacmanov test pozitiven. pri manipulacijah bolečina v medialni sklepni špranji. stranski ligamenti držijo,pogačica na podlago neboleča. naporil me je na MR.
prosim za razlago in mnenje kako naj si sam pomagam, da mi ne bo prepogosto ponavljalo
hvala za odgovor
Počakajte na slikanje z magnetno resonanco. Do takrat odsvetujem vse sunkovite in velike obremenitve kolena, kakor tudi dejavnosti, ki vam povzročajo bolečine ali preskoke.
Iz navedenega opisa pregleda je razvidno, da kolena ne morete popolnoma iztegniti, da sprednja križna vez svoje naloge ne opravlja dobro (ponovan raztrganina) in da imate zelo verjetno tudi raztrganino notranjega meniskusa (polmesečaste hrustančno-vezivne ploščice). Zelo verjetno bo potrebno operativno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Prosim.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni
Imel sem prometno nesrečo. Zaradi poškodb sem večkrat obiskal kirurgijo pri čemer sem vsakič dobil nove diagnoze. Ker več ne vem kakšne poškodbe sem sploh zadobil vas prosim za prevod spodaj navedenih diagnoz.
Prvi diagnozi:
– Contusio thoracis lat sin et coxae lat sin
– Distorsio art. interphalangealis proximalis dig. III manus sin
Druge diagnoze:
– St. post contusionem manus et carpi sin.
Tretje diagnoze:
– St. p. distorsio art. intercarpalis sin.
– Abruptio ossis trapecoidei sin.
– Laesio ligamenti collateralis radialis articuli MCP dig. III manus sin.
Hvala za pomoč
Prvi diagnozi:
(Udarnina leve strani prsnega koša in levega kolka)
(Zvin sklepa med začetnim in srednjim členkom 3. prsta leve roke)
Druge diagnoze:
(Udarnina leve strani prsnega koša in levega kolka)
(Zvin sklepa med začetnim in srednjim členkom 3. prsta leve roke)
– St. post contusionem manus et carpi sin.
(Stanje po udarnini leve roke in zapestja)
Tretje diagnoze:
– St. p. distorsio art. intercarpalis sin.
(Stanje po zvinu levega zapestja)
– Abruptio ossis trapecoidei sin.
(Odkrušek trapezoidne kosti (kost v zapestju) levo)
– Laesio ligamenti collateralis radialis articuli MCP dig. III manus sin.
(Poškodba zunanje stranske vezi sklepa med dlančnico in začetnim členkom
3. prsta leve roke)
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana(i),
Distorsio manus sin. = zvin leve roke
Lep pozdrav,
Iztok Pilih