Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Obrat ploda pri medenični vstavi

Obrat ploda pri medenični vstavi

Spostovani g. Pušenjak.
Z zanimanjem sem prebrala vašo internetno stran, kjer opisujete zunanji obrat ploda v glavično vstavo. Sem v 26. tednu moje tretje nosečnosti, plod je sedaj obrnjen z glavico navzgor. Vem, da ima “še čas” da se obrne, toda ginekologinja pravi, da je otrok že sedaj zelo velik. Oba moja že rojena otroka sta bila težka preko 4200 g in velika 55 cm, rojena vaginalno z normalno glavično vstavo. Zanima me, kdaj se opravlja zunanji obrat ploda, če je le ta večji? Kaj menite o vaji, ki sem jo zasledila v knjigah Janet Balaskas in Yehudi Gordon-a – The Encyclopedia of Pregnancy and Birth, kjer je opisan položaj, ko ženska dnevno leži v posebnem položaju, podložena z blazinami in z dvignjenimi nogami, primernem za obrat ploda? Ali je taka vaja lahko učinkovita? Znano mi je, da se lahko plod obrne sam tudi še tik pred porodom, toda ali je to mogoče tudi pri velikem plodu? Kako lahko zunanji obrat ploda vpliva na le-tega, ali ni to nasilno oz. ali se pri tem otrok lahko poškoduje? Kakšno statistiko na to temo ima LJ porodnišnica in koliko porodov, kjer je plod v medenični stavi zaključite vaginalno in koliko s carskim rezom?

Najlepša hvala za vaš trud pri oblikovanju teh strani in vodenju foruma, ter najlepša hvala za vaš prijazen odgovor.

S spoštovanjem, Karmen.

Draga Karmen,

pri medenični vstavi je verejtnost potrebe po carskem rezu med porodom 5x večja kot pri glavični vstavi, to je 40%, 60% pa jih uspemo roditi normalno. Za zdaj še!
Glede raznih manevrov in vaj za “samoobrat” ploda dopuščam vse varijante, saj menim, da je zdrav plod v maternici zelo dobro zavarovan in mu takorekoč nič ne more do živega. Nekaj drugega je v rasti zaostal plod ali resno bolan. Tega žal vedno ne moremo prepoznati.
Kar zadeva vašo možnost za carski rez v primeru, da boste rodili ponovno velik plod v moreda medenični vstavi pa je tako, da je merodajen potek prejšnjega poroda pri primerljivo velikem plodu. Če je ta bil normalen in brez večjih težav tudi pri tem ne bo pričakovati težav, saj je velikost le relativen pojem. Za nekoga je 2800g plod prevelik, druga rodi z lahkoto 4500g-skega, ne glede na vstavo.
Na uspešnost obrata po mojih skromnih izkušnjah ne vpliva niti velikost ploda niti kaj drugega znanega. Vedno je vredno vsaj poskusiti čimprej po zaključenem 37. tednu nosečnosti, če ni kontraindikacij (razlogov za prepoved).
Kot sem napisal na spletni strani, če ste jo pozorno prebrali, lahko plod med obratom tudi umre (seveda izjemno redko) vendar se to lahko zgodi tudi med carskim rezom, da ne bo lažnega prepričanja, da je carski rez “otročja igra” in 100% varen poseg. Žal je tako, da porodničar, ki ima malo izkušenj pri reševanju naginalnih komplikacij slej ko prej zaide tudi pri carskem rezu v nerešljivo situacijo, ki ji ne bo kos. To dejstvo preko stalnega pritiska na povečevanje dostopnosti carskega reza pelje v zano smer: manj izkušenj pri normalnem vodenju poroda in hkrati manj suverenosti pri reševanju težav med carskim rezom.

New Report

Close