Najdi forum

OBRAT OTROČKA

Pozdravljeni!

Morda bo to vprašanje malo čudno, a vseeno! Za mano sta dva čudovita poroda, hitra in brez komplikacij šivov in vse te zadeve. Še isti dan bi lahko šla domov. Sedaj sem v 36t nosečnosti in moja g. mi je povedala da se naša pupa ni obrnila navzdol, za zunanji preobrat pa nisem primerna, ker naša bebika dobesedno sedi kot kraljica na prestolu. In tudi brcanje je čutno spodaj, na vrhu pa obračanje in raztegovanje glavice in rok. Ležim ves čas na levem boku ker na desnem definitivno ne morem, in mi kot je rekla bo najverjetneje CR za kar se res ne veselim. Zanima me ali menite da je še kakšna možnost da se bo obrnila ali ne, trebuh ni tako hudo velik kot je bil pri hčeri medtem ko je naša bebika že precej velika.

Kako je s tem, ali ti ga že prej napiše ali čakajo čez rok… ? Čeprav bom tretjič mamica se mi zdi kot da sem prvič, kar se tiče CR.

Hvala za odgovor in lep pozdrav!

Mislim, da je še vedno čas, da se otrok sam obrne, zunanji obrat je smiselno narediti po 37.tednu. Tudi naše izkušnje s porodi v medenični vstavi so dobre, tako da za poskusit bi bilo!
lp

********************** Anita Prelec, nadzorna babica porodnega bloka v Porodnišnici Ljubljana

tvoj otrok se lahko obrne tudi tako,da se postaviš na glavo. več o tem je napisano v knjigi Ine May Modrost rojevanja.

Draga Vesnička,

v knjigi Ine May Gaskin z naslovom Modrost rojevanja, Sanje 2007, res najdete številne praktične napotke in rešitve za težave v nosečnosti in med porodom.

če bo katera izmed vas, ki nas berete, nosila otroka, ki bo vztrajal v medenični vstavi, imamo na Naravnih začetkih kar nekaj informacij, kaj je mogoče v takem primeru storiti.
V nosečnosti je mogoče uporabiti zunanji obrat (tega izvajajo zdravniki, tisti, ki imajo s tem izkušnje, po zunanjem obratu je slovela porodnišnica Kranj), nekatere imajo dobre izkušnje s posebnimi položaji, kot ste že omenili, nekatere prisegajo na kitajsko medicino.

V nekaterih državah se pri medenični vstavi pogosto kar odločijo za carski rez. V Sloveniji se prakse med posameznimi porodnišnicami in posamezniki nekaj razlikujejo, in ponekod se bolj nagibajo k hitri odločitvi za carski rez, drugod so bolj nagnjeni k poskusnemu vaginalnemu porodu in se za carski rez odločijo le ob določenih indikacijah. Pri vaginalnem porodu, kadar je otrok v medenični vstavi, vsekakor potrebuje ženska pomoč in podporo ter nasvete izkušene in zanesljive babice, ob tem pa je treba skrbno spremljati stanje otroka ter ženske. No, še marsikaj bi lahko napisali o takem porodu, in če ste prebrali prvi del zgoraj omenjene knjige, ste lahko veliko izvedeli o takih porodih.

Lahko noč,

dr. Zalka Drglin, ženske študije transakcijska analitičarka - svetovalka Združenje za informiranje,svobodno izbiro in podporo na področju nosečnosti, poroda in starševstva Naravni začetki www.mamazofa.org obporodne stiske individualno svetovanje, podpora in informiranje za ženske in svojce [email protected]

New Report

Close