Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Obračanje, ročnost

Obračanje, ročnost

Spoštovani, prosila bi za nasvet.

8 mesečna hči veliko več in spretneje uporablja desnico kot levico – vse pa se je pomoje začelo z obračanjem. Iz trebuha na hrbet se je namreč naučila obračati pri 6 mesecih, vendar le preko levega boka. Obrat iz hrbta na trebuh je osvojila prej in gre v obe smeri, ravno tako pivotiranje. Kadar se igra, leži na levem boku, naslanja se na iztegnjeno levo roko tako, da že skoraj sedi, z desno pa posega po igračah. Na desnem boku tega ne počne/zmore. Da je spretnejša z desnico se vidi pri hranjenju, saj hoče koščke hrane vedno prijeti z desno, če pa že z levo, si hrano raje poda v drugo roko. Ko se igra na trebuhu, prijema igrače tudi z levico.
Njen razvoj je bil sicer do sedaj bp, pri 4.mesecih je bila tudi pregledana v razvojni ambulanti, ker je imela ob rojstvu nalomljeno desno ključnico, pa je bilo tudi tam vse normalno. Sedi še ne, se pa veliko plazi (po trebuhu, z obema roka hkrati se potegne naprej, pri tem se odriva tudi s prsti nog), se guga na kolenih ali pa dela strešico (se postavi na roke in prste nog, rit visoko v zrak). Bi me to moralo zelo skrbeti, ali bi zadostovalo, če jo doma spodbujam s kakimi vajami (in kakšnimi?) ? Naslednji pregled bo, zaradi trenutnih razmer, šele okoli 1.leta, ko ima cepljenje.
Že vnaprej hvala za odgovor.

Desno ali levoročnost otrok razvije šele okoli 3. leta starosti, že prej pa morda vidimo, da z eno stranjo bolj posega po predmetih oz. jo bolj uproablja. Vsekakor vzpodbujajte prijemanje z levo roko in lovljenje, opiranje, skratka delo z levo roko ter počakajte na prregled v posvetovalnici.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close