obrabljena vratna vretenca
Lepo pozdravljeni.
Moja mama, stara 55 let, je dobila diagnozo obrabljena vratna vretenca, zaradi tega ima občasno hude vrtoglavice in bolečine v rami, lopatici. Ker je te dni spet na bolniški zaradi bolečin (ki morajo biti kar hude, čeprav ne prizna), saj narava njenega dela še pripomore k tem bolečinam (dela v knjižnici, dviguje knjige…). Ko sem jo vprašala, če je šla k zdravniku, pravi, da ne, ampak ji itak ne morejo pomagati, da pri tej vrsti poškodbe ni pomoči. Ker ji želim pomagati, sem se obrnila še na vas z vprašanjem, če se res ničesar ne da storiti, da bi se stanje izboljšalo (ne samo blažiti bolečine in vzdrževati stanje, ampak doseči ozdravitev).
Mama je sicer aktivna, veliko hodi, tudi po hribih. Ko pa jo “napade” ta bolečina, je čisto hendikepirana za nekaj dni.
Hvala za kakršen koli odgovor
in lepo pozdravljeni!
Čeprav je velika verjetnost, ni obvezno, da so navedeni simptomi povezani z obrabo vretenc. Lahko gre za spremenjen tonus mišic, problemi z vezmi oz tkivom, ki vratni del hrbtenice obkroža, kar bi lahko ugotovil na pregledu. Vsekakor se mati moti, ko misli, da ji tu ne moremo pomagati, zato jo vabim na pregled.
Lep pozdrav,
Verjetno sta pravilni obe diagnozi, saj je lahko obrab vretenc kriva za pritisk na živec.
Nagnjenost medenice je lahko povezana z vratnim delom, kot odgovor na probleme v tem delu, lahko pa je nastopila popolnoma samostojno zaradi napačne ali prisiljene drže.
Lep pozdrav,