Obrabljen hrustanec
Lep pozdrav!
Stara sem 22 let. Zadnje leto imam pogoste težave z levim kolenom. Pri vsaki večji aktivnosti se pojavljajo bolečine v kolenu, škripanje ob pregibanju, občutek kot da bi mi koleno ušlo iz sklepa, zato moram pogosto stegovati nogo ali na nek način malo sunkovito brcniti, da imam občutek, da je le ta spet v prvotnem položajo. To je zelo moteče pri vožnji avtomobila, saj med vožnjo ni možno stegovati noge.
Spoštovana,
priporočam pregled, saj je potrebno odkriti in odpraviti razlog. Le-ta lahko tiči v pogačično-stegneničnem delu kolena ali pa v meniskusih, ostali razlogi so manj verjetni.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Imam sorodnika, ki ga že dlje časa boli desno koleno,včasih tudi zelo močno. Je obilnejše postave (180cm,95kg),vendar samo v predelu trebuha (nepravilno prehranjevanje zaradi službe) in star 40 let. Predkratkim ga je zelo močno začelo boleti tudi levo koleno. Bolelo ga je tako močno, da ni mogel hoditi,ob tem pa ga je bolelo tudi desno koleno vendar ne tako močno. Zanima me, če obstaja kakšno “domače zdravilo”, ker vem, da k zdravniku pod nobenim pogojem ne bo šel. S športom se ukvarja ob priložnosti, vendar je ves čas v gibanju zaradi živali in popoldanskih obveznosti (drva). Tudi sicer se rad giblje. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
za nasvet bi moral vedeti, kaj je v kolenih narobe, zakar je nujen pregled pri zdravniku! Bolečina je namreč opozorilo, da se v delu telesa, ki boli, dela škoda.
Na splošno odsvetujem sunkovite in velike obremenitve (hojo navzdol, prenašanje bremen (tudi prekomerne telesne teže)) ter obremenitve kolena, ki povzročajo bolečine, priporočam pa redno izvajanje vaj za krepitev stegenskih mišic. Za nasvet o vajah priporočam zastaviti vprašanje na forumu ARTHRON – fizioterapija.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Imam diagnozo artrotične spremembe v obeh kolenih in bo potrebno artroplastično reševanje zaenkrat desnega kolena.
Zanima me ali je potrebno takoj po aplikaciji Chroma forte v koleno
počivati ali lahko grem takoj v službo.
Moj zdravnik ortoped mi je namreč priporočal 3 odmerke ampul.
Imam stoječe delo z mnogo prenašanja bremen.
Hvala za odgovor
Spoštovani,
po aplikaciji zdravila v koleno (tudi Synocroma) priporočam vsaj nekaj-urni počitek.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni!
Star sem 18 let, bil sem operiran na desnem kolenu. Operiran je bil meniskus in tudi hrustanec(obraba 2×2 cm). Operacija je bila prb. 5 mescov nazaj, in še vedno čutim bolečino v kolenu pri obrementivi. Profesionalno se ukvarjam z nogometom in me zanima kaj je v tem trenutku najboljše za moje koleno. Zanima me tudi ali se hrustanec mogoče obnavlja s kakšnimi dodatki.
Hvala za odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
od dodatkov k prehrani je najboj dokazano učinkovit glukozamin, mogoče pa so tudi injekcije hialuronske kisline in/ali plazme bogate s trombociti v koleno. Ni dokazov, da navedene snovi sklepni hrustanec obnavljajo, so pa dokazi, da hrustanec počasneje propada (glukozamin) ter da zmanjšujejo z okvaro ali poškodbo hrustanca povezane težave (hialuronska kislina, plazma bogata s trombociti).
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravjeni,
Dva meseca imam konstantne bolečine v levem kolenu na notranji (desni) strani. občutek je zelo neprijeten, saj si moram tudi ponoči med spanjem z drugo nogo podpirati spodnji del noge z bolečim kolenom, drugače je bolečina močnejša.
Opravil sem magnetno resonanco- vidna poškodba notranjega meniska ( tanjši, dishomogen, zadnji rog v več drobcih) ob že začetnih osteohondralnih spremembah – obraba hrustanca.
Zanima me ali priporočate artroskopijo in ali naj jo opravim čimprej? zadevo bi rad prenesel na jesen – september, oktober. Zanima me tudi čaš okrevanja po takem posegu.
zahvaljujem se vam za odgovor.
Spoštovani,
za nasvet o artroskopski operaciji bi moral videti Vaše koleno in slike opravljene magnetne resonance. Čas okrevanja po artroskopskih operacijah je lahko zelo različen glede na vrsto opravljene operacije – okvirno sega od nekaj tednov pa vse do enega leta od operacije.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
stara sem 33 let in imam obrabljeno desno koleno. Težave so se začele že pred ca 15 leti, ko sem padla na pogačico desnega kolena. Imela sem bolečine, oteklino… Opravili so mi tudi punkcijo kolena, ker je bilo tako močno zateklo. Od takrat ni bilo večjih težav. Razen tega, da ne morem delati počepov in manjših bolečin ob slabem vremenu. Lani maja pa sem zopet padla na desno pogačico vendar v gozdu, kjer so tla bolj mehka. Zelo me je bolelo in koleno je močno zateklo. Manjše bolečine in zateklina je še vedno, kljub opravljeni fizioterapiji (laser, magnet, telovadba…). Ortoped mi je svetoval, da si okrepim vezi oz. mišice. Tako že 14 dni hodim v fitness kar bom nadaljevala. Bolečine so še vedno in kolena ne morem v celoti pokrčiti, vendar si pomagam s hladilnim mazilom. Opravila sem magnetno resonanco in RTG slikanje obeh kolen. Izvidi sledijo.
Magnetna resonanca:
Preiskava je bila narejena v treh ravneh, v običajni pd/fatsat sekvenci. Zmerni sinovitiis. Srednji izliv. Hondropatija patele- vsaj ena plitva fisura v hrustancu lateralne fasete, možnostzačetne delaminacije na medijalni faseti. Edem, periferna subluksacija sprednjih dveh tretjin korpusa in sprednjega roga LM. V zadnjem rogu fisura. MM- strukturne spremembe. Lažja poškodba ACL. Sinovijalna cista ob PCL. Hondralne spremembe lateralnega kompartmenta v sprednjih delih sklepnih površin.
Mnenje: Sinovitiis. Spremembe hrustanca pogačice. Stanje po poškodbi lateralnega miniska ter spremembe v sklepnem hrustancu tega dela.
RTG:
Izvid: tibiofemoralna sklepna špranja levega kolena je nekoliko ožja v medialnem delu. Nekoliko bolj je zožena tibiofemoralna sklepna špranja desnega kolena v lateralnem delu. Osteofiti na interkondilarnih emicencah, bolj izraženo desno. Zožen je patelofemoralni sklep desno, levo je viden ohranjen. Spremembe radiološko odgovarjajo zmerno izraženi gonartrozi desno in začetni levo. Vidna je tudi zmerna valgus deformacija obojestransko.
Lepo prosim za razlago kakšne so moje težave, kako jih pozdraviti oz olajšati.
Najlepša hvala za vaš odgovor in lepo pozdravljeni.
Nina
Spoštovana,
v izvidu MR, ki je natančnejša preiskava od rentgenskega slikanja, navajajo zmerno razdraženo sklepno ovojnico, srednje velik izliv (prekomerno količino tekočine) v kolenu, okvare sklepnega hrustanca na pogačici in poškodbo zunanjega meniskusa.
Za postavitev pravilne diagnoze (ugotovitve, kaj je narobe) je najpomembnejši klinični pregled, zelo pomembna pa je tudi presoja samih slik MR in njihova primerjava z ugotovitvami kliničnega pregleda. Priporočam pregled s posnetki MR, na osnovi katerega lahko nato priporočim ustrezno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni,
hvala za vaš odgovor. Na pregledu pri ortopedu sem že bila. Nisem opazila, da bi CD s slikami magnetne resonance ali RTG-ja pogledal. Na vprašanje kako potega zdravljenje, mi je odgovoril, da ni kaj za narediti. S tem se sama ne strinjam. Nekaj sem slišala za vbrizganje neke tekočine v koleno pri pacientih, ki imajo obrabljen hrustanec. Kaj mi svetujete? Še kakšen dodaten posvet, mogoče pri vas?
Lepa hvala za odgovor in prijeten pozdrav.
Nina
Spoštovana,
za začetek priporočam pregled s posnetki MR in Rtg, saj je potrebno najprej ugotoviti, kaj je narobe in se šele nato odločiti za optimalno zdravljenje.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Spoštovana,
odvisno od tega, kaj je narobe.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Pozdravljeni star sem 16 let, pred letom in pol mi je v desnem kolenu počil meniskus, katerega so mi pred enim letom šivali in je pred mescem dni spet počil.Med tem časom, ko sem bil spet na berglah se mi je pojavila tudi bolečina v levem kolenu in sicer v skoro istem delu kjer sem imel počen meniskus, v kolenu mi občasno tudi poči.Res pa je da mi je v zadnjem mesecu zelo padla mišična masa na obeh nogah.Kaj bi lahko bilo to? Hvala za vaš odgovor v naprej
Spoštovani,
lahko, da se je prav tako poškodoval meniskus. Za začetek priporočam klinični pregled.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih
Lep pozdrav,
Moje ime je Ajda. Moj moz je zacel imeti majhne tezave z levim kolenom. Ker zivima v tujini morava za zdravstvene stroske trenutno placati polno ceno, ker imava trnutno samo evropsko zavarovanje. Zato me zanima ce je mozno da nama pomagate.
Moj moz je zivel 3 leta na Nizozemskem (kjer ima zavarovanje) in se je pred kratkim preselil z mano na Malto. Med tremi leti zivljenja na nizozemskem in intenzivinh nogometnih treningov ni nikoli imel tezave z koleni. Sedaj ko je 3 tedne ze na Malti in igra in trenira z profesionalnimi nogometasi je acel opazati v zadnjem tednu bolecine v kolenu. Odsel je v javno bolnico kjer je opravil rentgen ki ni pokazal nicesar. Rekli so da so kosti v popolnem stanju in da tezava ne lezi na tem podrocju. Naslovili so ga k ortopedu ali cakalna lista je ka nekaj mesecev, zato sva se obrnila in odsla v zasebno bolnico. Tri dni po rentgenu je imel pregled z zasebnim ortopedom, ki mu je iz kolena vzel 60 ml tekocine. Ortoped je rekel da predvideva da se nekaj dogaja v kolenu v smislu miniskusa ali nekaj z hrustancem. Seveda je povedal da bo vedel kaj tocno je po magnetni resonanci. Nazalost ne moreva si privosciti magentne resonance financno, prav tako opcija iti na Nizozemsko kjer ima zavarovanje ali v slovenijo ne obstaja, vsaj ne a nekaj mesecev. Ortoped mu je prav tako povedal da lahko igra nogomet ampak naj ne preobremeni kolena z ekstrwmno intenzivinimi treningi ali tekmovanji.
Zanima me ce je mozno da mi lahko svetujete kako reagirati in mogoce ce poznate kaksno resitev. Poterbujema odgovor saj ima klub ki zeli z njim podpisati profesionalno nogometno pogodbo in zeli da igra ze tekmo konec tega tedna.
Lp,
Ajda
Spoštovani,
pred sleherno obremenitvijo kolena priporočam opraviti slikanje kolena z magnetno resonanco. V nasprotnem si lahko mož naredi v kolenu še dodatno škodo. Tudi sam menim, da je najverjetnejši razlog za oteklino poškodovan meniskus in/ali sklepni hrustanec v kolenu.
Lep pozdrav,
Iztok Pilih