Najdi forum

obrabljen hrustanec

Pozdravljeni!

Prijatelj je star 35 let in ima probleme s kolenom. Zdravniki so rekli, da gre za obrabljen hrustanec. Zanima me, kaj bi se dalo narediti, če sploh kaj, da bi se stanje izboljšalo ali je kakšna možnost, da se bolečina zmanjša. Koleno ga začne boleti že po kakšni uri, ko stoji. Letos bi šli radi smučat in nas malo skrbi, ali bo koleno zdržalo takšne obremenitve.

Najleša hvala za kakršnokoli informacijo!

Spoštovani,

Obrabe hrustanca seveda ne moremo nadomestiti, lahko pa pogledamo, ali se da kaj narediti za zmanjšanje bolečin in povečano gibljivost. Imeli smo že podobne primere, ko smo lahko pomagali, pa tudi take, ko se ni dalo, saj je to odvisno od primera do primera.
Če ima bolečine že samo pri stanju, mu seveda smučanja ne priporočam, saj lahko pride do težje poškodbe.

Lep pozdrav,

Kolikor vem (podoben postopek je prestal prijatelj v zgodnjih tridesetih) je danes možno obrabljen hrustanec zamenjati z novim. Postopek uporabljajo na Ortopedski kliniki v Ljubljani, gre pa za zamenjavo z novim, vzgajanim tkivom hrustanca, kar je možno šele nekaj let. Mislim, da se z vzgajanim tkivom ukvarja Zavod za transfuziologijo in sodeluje pri postopku z Ortopedsko kliniko. Vsi bolniki niso primerni za to zamenjavo, zato vam priporočam, da prijatelja napotite k ortopedu, ki pozna postopek in bo znal oceniti, ali bi lahko pri prijatelju hrustanec zamenjali ali pa je poškodba že prešla na kost. Sama operacija ni sicer niti malo prijetna, zato mora biti motiviran in pripravljen tudi na sodelovanje pri okrevanju (razgibavanje po terapevtskem programu).

Navajam še nekaj spletnih povezav:

kirurško zdravljenje artroze – avtologna hondrocitna transplantacija (AHT)

New Report

Close