Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija obraba hrustanca

obraba hrustanca

na predhodnje vprašanje bi vas prosila še za mnenje glede športnih aktivnosti saj sem že približno 15 let strastna tekačica.

Teku se nameravam odpovedat, ker so mi pri artroskopiji odstanili tudi pol medialnega meniska- zadaj, in je bil tudi tak nasvet ortopeda.

Prešla bom na plavanje in kolo. Ne bo lahko pa vendar želim kvalitetno živet in se ne strošit prehitro (če ni že prepozno)

Kaj pa hribi oz. planinarjenje? Ali je bolje tudi to črtat s seznama?

Zelo bom vesela odgovora in vam želim lepe poletne dneve – MIA

Zaradi parcialne odstranitve meniskusa same ni potrebno, da bi opustila planinarjenje in hojo v hribe. Drugače velja za poškodbo hrustanca. Če gre za prizadetost večje površine hrustanca tudi to ni najbolj priporočljivo. Rekel pa bi še to, da se aktivnostim, ki so vam v veliko veselje in užitek – kot npr planinarjenje ni potrebno popolno odpovedati, saj v primeru, da gre za obsežno poškodbo hrustanca tudi to ne bo preprečilo kasnejših ponovnih težav s sklepom. Kolenski sklep je napreč izpostavljen velikim obremenitvam tudi pri vsakodnevnem obremenjevanji in temu se ne da izogniti. Morda je smiselno le nekoliko zmanjšati pogostosti obiskov hribov in izbirati lažje ture, zlasti pa ne takšne s strmimi sestopi, saj je hoja po hribu navzdol najbolj obremenjujoča za sklepe.

mag. Martin Mikek, dr.med. Specialist ortopedije Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe Tehnološki park 21, stavba D, 3. nadstr. 1000 Ljubljana Tel: 01 518 7063 / 01 518 7064

New Report

Close