Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Obnovitveno cepljenje

Obnovitveno cepljenje

Pozdravljeni,

ker razmišljam o zanositvi, so mi zdravniki priporočali nekatera obnovitvena cepljenja, in sicer proti ošpicam (v primeru, da se izkaže da po 2 cepljenjih, ki smo jih dobili kot otroci/mladostniki ni dovolj protiteles) ter proti davici/tetanusu/oslovskemu kašlju. Oboje sem bila cepljena po slovenskem programu, kar pomeni, da sem cepivo za davico/tetanus/oslovski kašelj prejela kot dojenček in v 3. razredu osnovne šole. Zaradi potovanja pa sem se pred letom in pol ponovno cepila proti tetanusu, toda tokrat z ločenim cepivom izključno za tetanus, ki je na voljo v ambulantah NIJZ.

Zanima me, ali se lahko zdaj kljub temu cepim s kombiniranim cepivom proti davici/tetanusu/oslovskemu kašlju (skrbi me, ker je od cepljenja proti tetanusu minilo le leto in pol). Ali je na voljo ločeno cepivo – samo za davico in osl. kašelj? Kaj priporočate?

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani, če ste bili proti OMR cepljeni 2x, ponovno cepljenje ni potrebno. Vsekakor pa se izjemno priporoča cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju. Cepljenje s kombiniranim cepivom se izvede po 24. tednu nosečnosti (v nekaterih primerih po 16.), zato da izdelana protitetesa prehajajo v plod in ga zaščitijo. V vašem primeru in nedavnega cepljenja proti tetanusu bi vi sicer lahko imeli nekoliko močnejšo lokalno reakcijo. Ker še niste noseči, če prav razumem, cepljenje sedaj še ni potrebno, v poštev pride po 24. tednu nosečnosti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close