obnovitvena doza KME
Pozdravljeni!
S partnerjem sva tretjo dozo cepiva proti KME prejela februarja 2000. Takrat sva razumela, da morava cepljenje obnoviti čez 5 let.
Tašči in tastu so rekli, da ga morata obnoviti čez tri leta.
Kdaj je torej pravi čas za ponovno cepljenje?
Jaz sem trenutno noseča, rok imam avgusta 2004. Upam, da bom lahko spet dolgo dojila. Do kdaj lahko odlagam ponovno cepljenje, ne da bi morala s cepljenjem začeti znova?
Če sem prav razumela prejšnje poste, bi se lahko kljub dojenju cepila pri starosti otrokovih 6mesecev?
Hvala za odgovor,
A.
Spoštovani,
obnovitveni, t.i.booster odmerek cepiva proti KME se za mlajše od 50 let priporoča na pet let, za starejše pa na tri leta. Zato so vam in tašči nekoliko drugače svetovali.
Glede dojenja in cepljenja: poizkusov na doječih materah s cepivom iz razumljivih razlogov ne delajo. Proizvajalec cepiva odgovornost za to prelaga na izbranega zdravnika. Načeloma bi lahko booster odmerek cepiva dobili tudi po 6 ali 7 letih, pa zato naslednji odmerek nato na tri leta.
Glede dojenja in cepljenja: proti koncu dojenja oz.ko bo otrok starejši od 6 mesecev , se lahko cepite, na ta način bo tudi otrok dobil nekaj protiteles.
Lep pozdrav,
Eva