Najdi forum

obnova 25 let stare hiše

Je že vse za porihtati, bi vi menjalo okna, podne, novo kopalnico…… če bi imeli dovolj sredstev?

Kupujete 25 let staro hišo ali ste v hiši že 25 let?

ČE … bula !!!

No, po 25 letih pa res ni še treba totalne prenove. Če bi imela dovolj sredstev, bi že v osnovi kupila hišo, ki bi mi bila všeč in je ne bi bilo treba sesuti do golih zidov.

In ja, najprej povej, ali to imate, ste kupili ali kupujete.

Sem v ravno 25 let stari hiši. Zaenkrat ni še nobene potrebe po menjavi vsega naštetega. Če bi kupila tako hišo, ne bi nič od tega menjala. Govorim za tako hišo kot sedaj živim v njej.
Samo domnevam pa, da verjetno ne bo več dolgo tako. Samo zaenkrat na lesu ni videt kaj sumljivega. Bom pa vesela, če bo še kdo kaj napisal. Ker tudi mene zanima po koliko letih se začnejo take konkretne obnove.

hišo smo podedovali in zato bi malo preuredili po svoje (že leto dni notri ni nihče z
živel), razmišljamo raje sedaj obnoviti preden smo notri ker je lažje, opremo bi itak zamenjali zato se pomojem splača zamenjati tudi podna, obnovo kopalnice, notranjih vrat…….

kolegica je kupila hišo letnik 98
prebarvali so fasado, pleskarska dela znotraj, na novo so brusili parkete in lakirali, eno steno so podrli, pa ogrevanje so menjali iz unp plina na toplotno črpalko.

to so bolj ali manj lepotni popravki. nič konkretnega.

je pa vse odvisno od tega, v kakem stanju je recimo keramika in koliko ti je všeč. ker moraš mislit tudi na to, da boš naslednjih 10-15 let živela s tako kopalnico….

To je od vsakega oz vsake hiše odvisno. Je velika razlika ali je bilo takrat vse kvalitetno narejeno ali bolj po domače. Nekateri že po 5-10 letih zamenjajo komplet vse. Vso opremo, okna, vrata, z fasado vred. Če ti recimo oprema ni (več) všeč jo boš pač zamenjal, če ti finance to dovolijo. Jaz osebno bi po 25 letih verjetno kar vse zamenjala, če bi imela dovolj denarja. Če ne drugega zato, ker ti po vseh teh letih oprema ni več všeč. Od kolega starša menjata komplet notranjo opremo na max 2 leti….pač preveč denarja pa te fore 🙂

vse to kar pišeš., pa še kaj polek. fasado, instalacije, kritina je vprašanje.

vse za nadajlnjih 30-40 let.

“Riti si že ne bi pral tam kot prejšnji lastnik”
preuredil bi tudi tloris in porušil bi del kakšne nosilne stene. danes so aktualni večji prostori.

“Riti si že ne bi pral tam kot prejšnji lastnik”
preuredil bi tudi tloris in porušil bi del kakšne nosilne stene. danes so aktualni večji prostori.[/quote]
Ja, nosilne stene je sploh fajn rušit …

Tisti,ki bi pol bajte porušili in take fore, a ni potem bolje kar novo zgraditi?

Sila slaba firma vam je delala hišo.Po 25 letih ni čas za obnovo.Sam imam recimo 10 ali 15 let staro hišo in je še vedno kot nova.Kakor znotraj tako tudi zunaj,kljub precejšnji uporabi.Sem malo računal.Streha bo za obnovit nekje čez 50 let,okna in vrata še malo pozneje,ajde podni čez 20 let pohištvo pa itak menjamo kakor se komu zazdi ne glede na iztrošenost.Edino kar nagaja je steklokeramična plošča,ki je ne moreš naštimat kot bi treba ,drugo vse funkcionira normalno.Aja pa avto smo v garaži zamenjali.Sedaj je bmw namesto fiata.To je tud vse.

Živim v hiši stari 30 let. Znotraj smo že kar precej prenovili, 1 kopalnico bomo še prihodnjo zimo,
inštalacije so bp.

Zunaj nismo delali nič:
– streha in okna – zaenkrat še ni potrebe
– zunanje rolete – potrebno menjave
– fasada – samo barvanje
– napušč – samo barvanje
– ograja balkon – bomo zamenjali drugo leto

Še vedno ti ne moremo konkretno svetovat, ker hiše ne vidimo. Če je po tleh kakšna vinilna obloga, potem se to menja. Če so v kopalnici res ogabne ploščice, najgrša možna keramika in če je za nameček tudi šlampasto narejeno, potem greš v obnovo kopalnice. Če ti je pa za silo všeč in so instalacije okej, zamenjaš mogoče pipe, umivalnik, školjko … Torej osvežiš.
Če je po tleh večinoma parket, je za pobrusit in prelakirat, tega se ne menja kar tako, ker je parket praktično večen (če je kvaliteten in dobro položen). Okna še ne bi smela biti na vrsti, streha tudi ne. Izolacija bi pri tako stari hiši že morala biti spodobna. Sten jaz ne bi šla podirat, ker to potem dejansko pomeni totalno obnovo in enormne stroške – v tem primeru moraš tla zamenjati, ker se ne da štukati, in tako dalje in tako dalje.
Ampak najpomembnejše vprašanje je, koliko lahko vložite.
Midva s partnerjem sva iskala hišo, v katero bi se samo vselila brez večjih posegov, razen beljenja, brušenja parketa in menjave pohištva. Sva pač taka, da znava izkoristiti tisto, kar je na voljo, in raje sklepava kompromise, kot da bi zdaj pet let časa in denarja vlagala v preurejanje nepremičnine. In se res dobro počutiva, čeprav tloris ni moderen, razporeditev bi lahko bila bolj posrečena, stopnišče ima grdo ograjo …

New Report

Close