Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Obnohtnica

Obnohtnica

Pozdrabljeni!

Ker tukaj najhitreje odgovorite oz sploh odgovorite (drugje sploh ne dobim odgovora na tole moje vprašanje).

Že nekaj časa imam obnohtnico na obeh palcih na nogah. Je že kazalo, da bo bolje. Nakar sem se očitno včeraj še malo poškodovala pri brisanju in zdaj priteka ven malo krvi. Boli nič. Ne upam sama nič naredit.

Če se spomnite, jaz sem tista, ki vam je pisala pred meseci zaradi omotice in pomanjkanja železa. Takrat še nisem imela obnohtnice. Omotična sem še vedno malo zato mi je težko hodit okoli, sploh sama. Prevoza nimam.

Zanima me ali je obnohtnica nevarna? Traja že okoli 2 meseca. Kazalo je že na bolje. Ne vem kaj naj naredim.

Lep pozdrav in hvala.

Spoštovani, pri tako dolgo trajajoči obnohtici je običajno potrebno antibiotično zdravljenje, oz. kirurski poseg (odstranitev nohra ali dela nohta), saj je obnohtnica pogosto posledica nepravilnega izraščanja nohta 8oz. vraščanja). Težave blažimo tudi z alkoholnimi obkladki, a ne v nedogled.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni! Hvala za odgovor. Alkoholni obkladki je mišljen prav alkohol 70%, ki se ga kupi v lekarni ali kakšna posebna raztopina? Glede na to da sem očitno nekaj ranila pri brisanju in teče kri (malo) bi alkohol verjetno zelo pekel? Ali pa je kri začela teči sama od sebe, ne vem.

Antibiotično zdravljenje je mišljeno s tableti ali mazilom? Sem slišala da po kirurškem posegu lahko zelo krvavi in ne smeš hodit, je to res? Glede kirurškega posega res ne vem kako bi šlo to, ker nimam nobene pomoči. Mama je tudi bolna in bi mi težko pomagala.

Lep pozdrav

Z alkoholnimi obkladki je mišljen 70% alkohol. Vendar, bi opisujete krvavitev, kar očitno ne pomeni – vnetja/ obnohtnice, temveč najbrž poškodbo izpostavljenega dela. Rano sterilno z nečim prektrijte (gaza, ipd). Pri obnohtnici bi opazovali rdeče, oteklo, boleče mesto, iz katerega bi se ob pritisku pogosto pocedil gnoj. Pri obsežnejšem vnetju je kot rečeno, potrebna antibiotična terapija (jemanje zdravil) in krg toaleta. Po posegu lahko hodite, morate pa imeti širše obuvalo.

Pozdravljeni!

Je obnohtnica, je tudi patronažna rekla da je, ampak je videla, ko se je začelo, prej ni krvavelo, samo rdeče je bilo in rahlo otečeno. Potem je že kazalo na bolje, sem se pa očitno malo ranila pri brisanju in se je pojavila še kri. Moje zdravnice ni in sem govorila z nadomestno, je rekla naj dam čez flajšter, da se bo že zacelilo. Mene skrbi, da bi se kaj poslabšalo, zagnojilo, glede na to da sem očitno poškodovala kar je že bilo vneto. Kri pa priteče iz tiste kožice ob nohtu zgoraj, torej sem si poškodovala še dodatno tisto kožico – obnohtnico.

Je vse to kakorkoli nevarno?

Nadomestni zdravnici sem povedala, da sem obrisala z robčkom, ki vsebuje ognjič, nato pa povila z navadnim robčkom. Je rekla da sem prav naredila in, da se bo že zacelilo. Mene pa vseeno skrbi.

Poškodba kožice NI obnohtnica (obnohtnica pomeni vnetje na/ob mestu izraščanja nohta), ampak pač poškodba, ki se bo zarasla. Dajte čez sterilno gazo, nosite širše obuvalo, pa bo.

Ampak obnohtnica je bila pred tem, sigurno, na začetku me je tudi bolelo, bilo je rdeče in rahlo otečeno ob mestu izraščanja nohta. Potem je ostalo samo rdeče. Šele nato, predvčerajšnjim, pa sem se dodatno še poškodovala.

Trenutno nimam nobene gaze in povijem čez kar navaden robček.

Skrbi me, da trenutna poškodba ne bi poslabšala predhodne obnohtnice ali da ne bi prišlo do infekcije.

Objava čaka odobritev

New Report

Close