OBMP -IVF 2022
Hej vsem,
tudi jaz sem padla v to “slavno” statistiko parov, ki ne morejo zanositi,… ? danes sem bila v ZC Dravlje, kjer sem opravila pregled prehodnosti jajcevodov (je vse ok), tako da glede na to da so moji hormoni in možev spermiogram ok, ovulacije tudi so, malce tavam v temi ? z naslednjim ciklusom začnem s femaro in upava na najboljše. Skratka, kar me trenutno žuli je info, da v Dravljah ne bo več “brezplačnih” umetnih oploditev? Da je minstrstvo ustavilo? Nekako me je tolažilo dejstvo, da gre to tukaj relativno hitro skozi. Sem jih prosila, če sprostijo napotnico in jutri kličem v Postojno (nek back up plan bi rada imela, da v kolikor bo umetna res potrebna, da se čimprej začne odvijat). Ne gori voda, nisem pa vec najmlajša (kmlau bom 34 in še nikoli nisem rodila/zanosila).
Se opravičujem, če je ta novica že lanski sneg, ampak mene priznam je kar malo iz tira vrglo. Se še katera srečuje s podobno težavo, torej da je upala da bo (v kolikor nič drugega ne funkcionira), kmalu na vrsti za umetno v Dravljah, zdaj pa odpade oz. je na voljo samo samoplacnisko?
Margolanca, bodi vesela, da Dravlje nimajo več koncsije. Tam se je delalo tako ‘šlampasto’ in na slepo, da so meni in nekaj mojim znankam, pa veliko puncam, ki jih poznam s foruma skurili ‘brezplačne’ postopke (meni 3, moji prijateljici vseh 6!). Kar na slepo se določa kaj je narobe (brez laparoskopije na primer), imajo transfer vedno 2. ali 3. dan, brez UZ…, pa se dobro ve, da imajo zarodki, ki pridejo do 5. dne več šans. Za malenkost hitreje je sicer šlo tam, ampak ko sešteješ čas in energijo porabljeno za stran vržene postopke… SE NE SPLAČA ;). Karkoli drugega bo bolje, tudi če boš na začetku dlje čakala da se začne. Če seštejem na podlagi mojih izkušenj in izkušenj tistih, ki jih poznam, se je zaradi Dravelj pot do dojenčka zavlekla. Ker je teh kritik kar veliko, upam, da jih berejo in bodo izboljšali kvaliteo svoje klinike. Če pa samoplačniško pa tujina. Hitro bo, pa še majčken več ti nudijo (seveda za konkretno ceno).
P.S. Tudi GK Lj ima samoplačniške postopke, verjetno MB tudi, če za samoplačnike tujina res ni možna.
@margolanca, js sm imela podoben problem, zacela sva v Dravljah (spermiogrami, 1. posvet), potem so pa lani ukinili koncesijo in sva se prestavila v Postojno (logisticno nama ja vseeno Postojna ali Lj, pa sva se odlocila za Postojno). Avgusta sem naju prijavila na posvet (kjer ti dolocijo terapijo, bila je pa itak Bokalova, ki je drugace v Lj, vzamejo kri za SPB, zdravnica je pregledala izvide lprs, hsc, hormone, meni naredila UZ) in papirji so sli na konzilij. Odobritev konzilija sva dobila sredi novembra, konec novembra sem dobila M in so me kar vzeli v postopek, tako da sem decembra zanosila. Hotela sm ti pokazati, da zadeva niti ne traja tako dolgo, najdlje sva se potem cakala na odobritev konzilija (1 mesec in pol, drugace naj bi dobili v roku 1 meseca), vse ostalo je zelo hitro steklo. Postopki itak potekajo v Lj, js sm potem samo se na UZ med spikanjem hodila v Postojno. Tako da, ce imata vse papirje/izvide (ti potrebujes se sliko hormonov in PAP izvid) gre kar hitro, tako da najboljse da se cimprej prijavis na posvet, da lahko posljejo papirje na konzilij. ?
@margolanca ko se je zgodilo to z Dravljami približno eno leto nazaj je bil res kar velik šok, zdaj pa večinoma pravijo, da je tako boljše. Načeloma za posvet si najhitreje na vrsti v Postojni, pa tudi v Lj ne čakaš dolgo (2-3 mesece), najdlje traja postopek do odobritve konzilija oz do sprejema v postopek, potem gre pa hitro. Jaz sem dobila napotnico februarja, imela posvet v Lj sredi maja, dobila odobritev konec maja, pa sem morala potem še eno preiskavo junija opraviti, zato sem zamudila rok pred letnim dopustom, pol me je pa še M hecala, tako da sem se prijavila septembra, imela sveži postopek oktobra, zdaj pa sem v postopku z zamrznjenčkom – torej v roku enega leta od izdaje napotnice opravila posvet, sveži postopek s punkcijo in prenos zamrznjenčka
jcm, 28.01.2022 ob 11:15
Zdravo,
Sem star 30 let, partnerka pa je stara 25 let. Že približno leto in pol neuspešno poskušava. Partnerka je bila na več gin. pregledih, kjer so ji odkrili policistične jajčnike, zaprte jajcevode in neke ciste. Ginekologija nas je napotila na kliniko za neplodnost v LJ.
Sedaj se pa začne ta naša pot za katero niti ne vem kako bo potekala.
Klinika za neplodnost je najprej mene napotila na spermiogram, ki sem ga opravil 29.12 in danes so prišli izvidi, morfologija zelo slaba( 0% normalnih semenčic, 100% z nepravilno glavo) tako da sem se s pomočjo googla (zakaj ne priložijo še neko mnenje zdravnika mi ni jasno, da moraš potem sam kot en bumbar brat forume) ugotovil da sem lahko tudi jaz problem za to neplodnost.
Dodelili so mi datum v androloški ambulanti 14.2 za nov spermiogram. Ali ni to prezgodaj? kolikor berem mora biti razmak vsaj 2-3 mesece za kakšne spremembe, zakaj so me naročili že po mesecu in pol? Sem pa zraven dobil še en datum in to je 28.3 na Gin. kliniki. Nič ne omenja spermiograma.
Partnerka še ni bila pregledana, ima tudi ona 14.2 prvi pregled (ampak ne ob isti uri kot jaz, praktično je pol dneva razlike med urami). Sedaj niti ne razumeva kaj pričakovati 14.2. Ali bom lahko jaz zraven pri njenem pregledu? Kako poteka njen prvi pregled? Ali imava kakšen skupni pogovor z nekom, ki nam bo kaj razložil ali kako to poteka?
Malce sem presenečen nad pomanjkanjem komunkacije s strani klinike, že prva komunikacija z njimi za naročanje je bila precej zmedena, polno nejasnih informacij in zavračanja oddaje semena pri njih na kliniki, kljub temu da sem jim razložil da v 1 uri NE morem priti s semenom k njim, ker sem daleč od LJ.
Zakaj ne dovolijo oddaje semena pri njih? Sedaj za spermiogram 14.2 spet piše naj prinesem seme od doma. Spet me čaka skrivanje v avtu v neki garažni hiši v LJ, obup.
Kaj sploh lahko pričakujeva? Pred mojim spremiogramom sva s punco mislila, da so problem njeni jajčniki in bodo v LJ opravili laparoskopijo ali kaj podobnega in bo to to, sedaj pa je ta moj slab spermiogram obema zmešal glavo..
Hvala za odgovore 🙂
No kako se je potem vceraj koncal pregled.
Najprej jaz zjutraj oddam spermiogram in v cakalnici cakam punco, ki gre na prvi pregled k Dr. Požlepovi.
Pri pregledu opazi pikico in vprasa punco ‘Ali ste prepricana, da niste noseca?’.
Seveda smo prepricanj, zato smo tudi tu..
Ampak so naredile test, ki je pokazal 2 sibke crtice. Nato so punco napotili na Poliklinko na odvzem krvi za potrditev nosecnosti.
Popoldne pa dobimo klic in novico da je noseca.
Totalen šok za oba. Res neverjetno kako je to mogoče ?
Zdravo punce,
@Anonimno1597 – hvala ti za napisano. Sicer sem do zdaj iz prve roke kolegic za Dravlje slišala samo pohvale, ampak sama imam malo mešane občutke. Bila sem samo 2x na posvetu/pregledu, tako da poglobljene analize ne morem dati,…Ne pričakujem čudežev in rdeče preproge, ko pridem, vendar tam kljub prijaznosti nisem dobila nekega super občutka. Tudi jaz bi bila najbrž na tvojem mestu precej jezna in razočarana. Upam, da si ok.
@Mandarina638 – veseli me, da vama je uspelo 🙂 Hvala za podroben opis tvoje izkušnje. Tudi jaz danes pokličem v Postojno in we shall see. Od izvidov imam pa več ali manj vse (spermiogram, hormoni, ščitnica, prehodnost jajcevodov…), tako da upam da bo šlo od tu malenkost hitreje.
V Dravljah so mi predpisali Femaro – malo sem skeptična ali jemati ali ne, glede na to da ovulacije imam.
Vseeno bom najbrž z naslednjim ciklusom poskusila. V sili hudič še muhe žre, ali kako. Rekli so mi sicer naj jemljem/čakam pol leta potem bomo pa videli za naprej. Vem, da tukaj ni bližnjic, ampak pol leta mi je res kar veliko.
Vse, ki še čakate na “čudež življenja”, držite se, jaz priznam, da sem trenutno v fazi, ko obsedeno razmišljam samo o tem (in ja, tudi jaz sem dokaj klasični primer, ko sem še 2 leti nazaj govorila, saj nama je čisto luštno v dvoje, sedaj pa kontra za 180 stopinj joj :)). Zadnjič mi je čisto iz tira vrgla slika na instagramu, ko je Rihanna razkrila da je noseča haha. Nisem obsedena fenica ipd. in seveda privoščim vsaki, ampak sem bila sama nad sabo presenečena da me je taka banalnost tako znervirala.)
@scorpionka vidim da bomo šle skupi v boj po februarski/marčevski M:) jaz sem jim ravnokar včeraj pisala, če je moja napotnica še veljavna, ker je poteklo 6 mesecev od obsevanj…??
želim ti vso srečo in da končno zagledamo ta + ❤
punce srečno vsem, to je naše leto 2022!???
juli83, 09.02.2022 ob 11:03
@Pikica783
Mene še niso klicali. Mogoče @gina123…
hej hej, kako kaj, si že mogoče prejela kak klic. Jaz še vedno ne, ampak res upam da bo ta teden ?
@Margolanca, ce imas te izvide potem imas prakticno vse in bo slo hitro (ceprav vcasih se cas res nikamor ne premakne, vsaj tako se zdi?). Je pa res da gre pri vama za nepojasnjeno neplodnost, verjetno so vama zato v Dravljah predpisali Femaro, da se vseeno proba naravno, ce bi slo, ampak s pomocjo stimulacije. Pri nama je (bil) problem spermiogram, zato so naju dali direktno v ICSI. Drugace sm se pa js v Postojni narocala kar preko spleta, preko njihovega obrazca. Moras imeti kar sreco, da jih dobis na telefon, mislim da sm jih klicala ene 20x, ko sem dobila M in sem se morala narociti na posvet za injekcije (ali pa sem samo js imela tako “sreco”). ? Vso sreco zelim. ?
@jcm – čestitke ??? naj gre vse lepo naprej
Glede Dravelj, jaz sem imela svoj prvi postopek pri njih. Bila sem zadovoljna in imam po njihovi zaslugi otročka doma. Moram pa priznati, da sem sedaj na GK bolj zadovoljna. Bolj resno jemljejo vse skupaj …v Dravljah je bilo vedno rečeno kot da pljunes čez ramo in si ok po punkciji ipd. Nikoli mi tam nihče ni rekel, da se naj kaj pazim ipd. Res je možu dan pred punkcijo še celo rekel, da naj imava še spolne odnose. Na GK pa jih prepovejo …
@nesrečnica. Močnooo stiskam pesti zateee! ??????
Jaz pa vsak dan bolj živčna …danes sem 8. dan po ET..bom še zdržala s testom …?? Uživam dokler sem P.U.P.O. (pregnant until prven otherwise) ?
@jcm, super zgodba in cestitke?
@nesrecnica, srečna, naj se prime in naj ti hitro mine teh 14 dni ?
@Nesrecnica naj se prime in pozitivno teh 14dni.drzim pesti?