Obloge pri enoletnem otroku
Pozdravljeni!
Sem mamica trinajstmesečne hčerke. Prvi zobek je dobila pri dopolnjenem petem mesecu. Sedaj ima že osem in dva sta na poti. Pred dvema mesecema sva obiskali zobozdravnika, ki nas je lepo pohvalil glede nege zobk. Sama skrbim, da si redno umivava zobke, kolikor je pri tako majhnem otroku sploh mogoče. Hčerka se vsak večer poigra z zobno ščetko, jaz pa ji z namočeno pleničko ovito okoli prsta podrgnem zobke. Razen gostega soka, ki ga popije sredi dneva (s skodelice ali na slamco) ne pije sladkanih stvari. Tudi sladarij ne je. Prav zato pa me čudi, ker sedaj opažam na njenih zobkah (samo zgoraj) črno sive obloge, ki jih s pleničko in niti s ščetko nikakor ne morem odstraniti. Zelo sem obupana saj ne najdem vzroka temu. Naj še povem, da je po obisku zobozdravnika hčerka začela jemati fluorove tabletke. Prej nam jih pediatrinja ni predpisala.
Kaj naj storim? Vsi mi pravijo, da naj si zaradi tega ne delam skrbi, saj bodo ti zobki prej ali slej odpadli. Meni pa ni vseeno. Ali naj ponovno obiščem zobozdravnika?
Hvala za odgovor.
Spoštovana,
najbolje bo, da z deklico ponovno obiščeta zobozdravnika, ki bo preveril, če gre res za obloge. Če ni karies, gre lahko za obloge, ki so posledica pigmentiranih izločkov bakterij, ki normalno živijo v ustni votlini.
Glede umivanja zob pa je sedaj že čas, da ji tudi vi očistite zobke s krtačko in ne le z gazico. Uporabljajte otroško zobno pasto. Do 4.leta naj deklica jemlje le 1 fluorjevo tabletko.
Lepo pozdravljeni!
Imam 14 mesecev stari hčerki,ki imata obe šele štiri zobke.Zanima me pa nekaj,ne vem kaj naj naredim zvečer.Pri prvem sinu nismo imeli teh problemov,ker je imel drugačno rutino za spat,tako,da smo mu brez problema umili zobke zvečer in dali fluorovo tableto.Oni dve,pa zaspita v postelji,včasih že z flaško v ustih(mleko),ali je to zelo narobe in ali ju je bolje zbuditi in umiti zobke in dati tabletko.Zelo imata radi mleko zvečer in zjutraj pa nisem hotela tega prekiniti.Pri zobozdravniku še nismo bili.
Spoštovana Tina,
žal bo moj odgovor drugačen, kot ste verjetno pričakovali. Če želite, da bosta imeli deklici zdrave zobke, potem bo potrebna sprememba večerne rutine.
Da preprečimo nastajanje zobnega kariesa, morajo biti zobje zvečer čisti, v usta pa ne smemo dajati nobene hrane ali pijače ( z izjemo vode ). Ponoči se še upočasni izločanje sline, ki ima do neke mere zaščitno funkcijo, neodstranjene obloge pa so izvrstna podlaga za razmnoževanje kariogenih bakterij. Čeprav je mleko izvrstno, pa vsebuje sladkorje, ki se “vgradijo” v neodstranjene obloge in bakterije imajo na voljo vse kar potrebujejo za svoje škodljivo delovanje.
Deklici naj še vedno uživata mleko, preden zaspita pa je potrebno zobke temeljito očistiti. Za nočno žejo je izvrstna voda.
Lepo pozdravljeni!