Oblika glavice
Spoštovani,
sem mamica trimesečne punčke. Rodila se je 7 dni po roku, porod zaključen z vakumom zaradi zastoja glavice. Rodila se je s poležanim ušeskom in glavico nad tem ušeskom, na nasprotni strani je bila “buška”. Zdravniki takrat tega niso komentirali, le patronažna je rekla, da se bo to še vse popravilo. Ležati sem jo dajala na obe strani, sedaj jo dajem bolj na stran buške. Moje vprašanje pa je, do kdaj bi se morala glavica “popraviti”? Oz. bi se že morala? Zdi se mi, da je sicer boljše, vendar tudi približno glavica ni simetrična. Podobna je glavicam, ki nastanejo zaradi enostranskega ležanja, vendar je bolj na strani, ne zadaj, nima izbočenega čela, tudi ušeski se mi zdijo simetrični…Pediatrinja je na zadnjem pregledu rekla, da se komaj opazi, vendar jo je gledala v ležečem položaju, pri njej pa se to pozna predvsem ko jo nosiš v položaju lunice ali dvigjeno. Ali pa od zadaj, ko pase kravice. Zelo je vidno npr. če se z njo postavim pred ogledalo. Skrbita me dve zadevi…1.da bi šlo za stenozo in 2. da ne gre za stenozo, vendar bi bila potrebna čeladica, ki jim nisem naklonjena. Torej, je še ok da glavica ni simetrična in do kdaj naj bi se popravilo samo od sebe?
In pa še dodatni vprašanji. Prejšnji teden smo imeli cepljenje, tudi rotavirus. Sedaj ima slab teden drisko, je tudi bolj zaspana, kravice npr. ne pase, ampak se kar uleže (sicer jih zelo dobro in dolgo pase, se tudi ze obraca v obe smeri). Sicer lula na 3h, vendar manj obilno. Do kdaj lahko to traja? Poleg tega sem sama dobila prehlad in me je strah, da ga bo dobila od mene, ker je že tako boga od cepljenja…je sicer 3/4 dojena…kakšna je verjetnost, da se naleze?
Se opravičujem za dolg tekst in zahvaljujem za morebitne odgovore.
Lp
Kadar gre za “buško”, ki je posledica kefalhematoma (izlitja krvi pod pokostnico), ta zelo počasi izginja – še ob 6 mesecih je glavica vidno asimetrična, ob letu pa še tipljete zadebeljen rob. Torej je še dovolj časa za geometrično popolnost glavice vaše punčke :-).
Sinostoze (ste z izrazom stenoza mislili na to?) nastanejo praviloma zaradi prirojene, pogosto genetsko pogojene motnje s prezgodnjim zakostenevanjem v področju stika med kostmi (torej ne kjerkoli na glavici), zaradi katere začne glavica prekomerno rasti v smeri, ki je pravokotna na sinostozo. Pri pravih sinostozah so “čeladice” tudi bolj estetska pomoč, saj ne ozdravijo osnovne motnje.
Seveda je možno, da je odvajanje tekočega blata, nerazpoloženost, zaspanost povezano s cepljenjem (zlasti proti rotavirozam). Lahko pa ste poleg cepiva v posvetovalnici nevede dobili še dodatno darilce in so znaki povezani z drugo virozo. Tudi z vašim prehladom.
Glede na zamujanje pri odgovoru na vaše vprašanje pa so težave verjetno že mimo…
Lepo se imejte,