Oblika glave
Pozdravljeni,
z vašimi odgovori sem si že ogromnokrat pomagala, tokrat pa me zanima vaše mnenje glede oblike lobanje pri dojenčku.
Imamo 3 mesečno dojenčico, ki lepo razvojno napreduje. Rojena je bila z vakumom in zaradi tega ima zadaj na zatilju hematom, ki počasi že izginja. Zaenkrat pregledi pri pediatru bp.
Skrbi pa me ena stvar, ki sem jo šele pred parimi tedni opazila. To je je njena oblika lobanje. Kot sem napisala, hematom ima na zatilju, omejen samo na occipitalno kost. Skrbi pa me prominentna parietalna kost na levi strani – kot da je tuberkel parietalne kosti na eni strani bolj prominenten kot na drugi strani. Težko je z besedami opisati. Lahko bi vam slike poslala tudi na vaš e-mail, da bi lazje podali vaše mnenje.
Zdi se mi, da zalezane glavice nima, skrbi pa me, kaj bi lahko ta asimetrija pomenila. Mogoce je povsem normalno, saj se zavedam, da nihce mi popolnoma simetricen, pa vseeno me malo skrbi in bi mi veliko pomenilo vaše mnenje.
Lepo nedeljo še naprej,
Nina
Človek res ni popolno simetričen – in to velja tudi za glavo dojenčka, tudi kadar ni “poležana”. Pri temenski kosti se včasih ob stiku z zatilno tiplje “trn” – izboklina, ki je začasna, lahko samo na eni strani in z rastjo izgine. Pogosto je tudi blago prekrivanje lusk (lobanjske kosti so namreč kot luske, ki so ob robovih “nažagane”). Zato sem skoraj prepričana, da gre le za prehodno estetsko spremembo, ki je moteča le za vas in je v posvetovalnici niti ne opazijo….
Lahko pa mi fotografije pošljete na mail: [email protected].
Lep pozdrav,
Ker sem vam že odgovorila osebno, po mailu – in ker ni dobro dajati izvidov, ki vsebujejo vse podatke o vas na medmrežje – na forumu ne bo odgovora. Ki v takšnih primerih itak nikoli ne sme biti “posplošen”, ampak vedno individualen, saj je tudi vsaka agenezija – hipoplazija CC lahko različna.
Srečno,
Pozdravljeni,
Dojenček rojen v juliju 2024. Ob porodu je imel razpotegnjeno glavico, ki se je v 2,3 dneh zmanjsala. Vendar že ves čas opažam, da je takšna oblika ostala. Zadnji del ima še vedno izbočen. Ker pediatrinja odhaja in sem v iskanju nove me zanima, če je kakšna možnost, da vam pokažem slike in se pomirim oz. Ne razmišljam ves čas o tem. Tukaj jih ne morem pripeti.
Za odgovor in pomoč se vam najlepše zahvaljujem.
Lp
Sodeč po vašem opisu ne vidim nič neobičajnega ali nevarnega. Oblika glave je lahko pogojena s položajem ploda v maternici (tisti, ki so dolgo z “ritko navzdol”, imajo lahko podolgovato glavico še mesece), lahko pa tudi familiarno.
Seveda pa mi lahko fotke pošljete po mailu: [email protected].
Ali se (če ste v ljubljanski regiji) celo pridete pokazat – po predhodnem dogovoru za termin z našo dipl. med. sestro Vesno Špacapan, tel. 01 5226015.
Spoštovani!
Tudi jaz bi zastavil vprašanje, ki se tiče glavice. Upam, da se ne bom preveč osmešil, pa vendar nam skrb ne da miru.
Imamo 6,5 mesečnega malčka, ki je zdrav, navihan, glasen, se normalno razvija in napreduje.
Opazili pa smo, da, ko otrok joka/spušča glasove, da se na zgornji/zadnji strani glavice (mogoče na mečavi?), če z roko objamemo glavico, čuti kot neka vibracija-kot membrana, ki kar močno in občutno zavibrira ob dojenčkovem glasu. Vibracija se čuti točkovno in ne po večji površini. Je to normalno?
Zavedamo se, da se glavica razvija, pa vendar želimo preveriti informacijo, da slučajno to ne bi bilo normalno, mi pa ne bi ukrepali.
Iskreno se vam zahvaljujem za odgovor!
Vse dobro in lep pozdrav.
Očitno dobro opazujete in pretipate… V glavi je poleg možganov še marsikaj, zlasti pa tekočina – cerebrospinalni likvor, ki se nahaja v notranjosti (kot sistem prekatov), kot tudi po površini možganov. In ki je odličen “resonančni” prostor. Ker so tudi vse ostale strukture na/v glavi še nezrele, mehke, elastične in vibrirajoče, se lahko zvok odlično prenaša – in najbolj čuti tam, kjer (še) ni kosti. Torej v področju mečave.
Uživajte torej, vse je normalno.