Najdi forum

Pa še nekaj:

Zakaj ko kdaj začutim kak strah, zakaj občutim kot nek “oblak” v glavi, kot da se mi neka zavesa spusti na možgane?

Kako si pomagat in kaj bi lahko bilo to?

Lp

Kdaj, v kaksnih situacijah cutis strah????

….velikokrat je custvo, ki se ga zavedas le vrh ledene gore…potrebno je odkriti kaj se skriva v temeljih-na dnu….

Izkušnja, ki jo opisujete, lepo govori o tem, da gre pri čustvih tudi za njihovo energijsko plat, ki vpliva na naše telo. Ko vas je strah, vaše telo preplavi čustvena energija strahu – tudi vašo glavo in to doživljate kot oblak v glavi oz. kot spust zavese na možgane. Dejansko gre za to, da takrat strah preplavi vaš razum in verjetno tudi težko jasno razmišljate.

Predlagam vam, da si pomagate z zavedanjem in dihanjem. Ob pojavu strahu se s svojo pozornostjo zberite v področju med obrvi oz. v čelu, kjer je energijski center (čakra) povezan z našim razumom. Energijski center, ki je povezan z našimi čustvi, pa je v področju trebuha (trebušna čakra). Zato pozornost s področja trebuha dvignite v področje čela in poizkusite z opazovanjem strahu v sebi. Vzpostavite distanco do strahu – zavedajte se sebe in zavedajte se strahu in samo opazujte, kaj se z njim dogaja (ne pustite, da “ugrabi” vašo pozornost in vodi vaše ravnanje).

Pomagajte pa si tudi z dihanjem: predstavljajte si, da ob vsakem izdihu strah izdihnete iz sebe navzen, torej da z vsakih izdihom strah zapušča vaše telo. Ob vsakem vdihu pa si predstavljajte, da vdihnete vase notranji mir in sproščenost. Lahko tudi zaprete oči in si predstavljate, kot da dihate skozi glavo. Izdih razblinja in sprošča oblak v glavi, vdih pa vam prinaša zbranost in mir v področje glave.

Upam, da vam bo šlo. Lep pozdrav!

Boštjan Trtnik Šola čustvene inteligence http://www.cdk.si/sci

New Report

Close