obkruseni mlecni zobki
Lepo pozdravljeni…
Sicer sem kar nekaj na to temo ze prebrala, pa vseeno- ker sem zaskrbljena, se obracam na vas…
Torej, moja leto in pol stara hcerka ima ze 3 obkrusene mlecne zobke- 2 zgornja in 1 spodnji sekalec. Poskodba je na vseh nastala na robovih, pa se to ni prav prevec vidna. Glede na to, da se dostikrat poskoduje, pade..ali pa kdaj v usta nosi povsem zobem neprimerne stvari, bi vse skupaj pripisala predvsem nezgodam. Ceprav me po drugi strani skrbi, da morda pa le nima tezav s sklenino ipd.. Kaj se da v tem primeru sploh storiti?
Pri zobozdravniku se ni bila in si tudi ne predstavljam, kako bi tam zdrzala, ker imamo se pri zdravniku z njo veliko problemov…
Kariesa po mojem mnenju nima, pa tudi zobke ji redno cistimo. (Jih je pa ze kar zgodaj dobila- 2 pri 4 mesecih, zdaj pa jih ima 16.)
So mlecni zobki bolj “obcutljivi” od stalnih in se tudi zato hitreje poskodujejo?
Za odgovore se vam ze vnaprej najlepse zahvaljujem…
Spoštovana Sasa,
ker gre pri deklici verjetno le za poškodovane robove zob, je preplah popolnoma odveč. Kot sami opazujete, deklica pogosto pade ali pa nosi v usta trde in neprimerne predmete. Zob je na robu res najbolj občutljiv za poškodbo., predvsem iz razloga, ker je tu najtanjši.
Glede obiska pri zobozdravnika, pa menim, da je bolje začeti deklico privajati čim prej, da ne bodo težave s strahom kasneje še večje. Tudi če deklica nima kariesa, je pregled pri takem številu zobkov že popolnoma upravičen. Zato kar pogumno na pregled – če ne bo uspeha pri prvem obisku, bo pa pri naslednjem.
Lepo pozdravljeni!