obiski
Pri nas rojstni dan vsakega otroka praznujemo po trikrat, saj imamo veliko prijateljev. Ponavadi pripravim najrazličnejše vrste narezkov in solat, ki jih jedo stari in mladi. Ne sme manjkati sveže paprike, paradižnika, zeljnih listov, francoske, ameriške in fižolove solate. Za otroke nikoli ne pripravljam posebnih prigrizkov, razen če gostim samo otroke (sošolce iz razreda). V primeru, da je med gosti več majhnih otrok, v narezku ponudim več poli (oziroma druge posebne) salame, saj jo imajo preverjeno najraje. Če je na obisku več otrok starosti 5-8 let, ne smejo manjkati čips, krekerji in bobi palčke. Opazila sem tudi, da mnogi otroci strašansko radi jedo polnjena jajca. Šolski otroci pa imajo najraje pizzo in obložene sendviče, tako da se takrat usmerim v to smer.
Že od rojstva otrok pa se strogo držimo pravila, da nikoli ne dovolimo odnašanja hrane iz kuhinje. Torej otroci morajo jesti v jedilnici (vsi, tudi od prijateljev) in ne smejo s hrano hoditi v sobo. Hrane in pijače seveda nikoli ne postrežem v otroški sobi.
Kar se tiče razdejanja, je pa tako. V času najintenzivnejših priprav otrokom ponudim kako zanimivo igro ali pa igračo, ki je že dolgo niso imelil v rokah. Če ne gre drugače, prosim mamo ali pa moža, da jih odpelje. Manjša opravila: pogrinjanje mize, zlaganje prtičkov, nožev, vilic, pa opravimo skupaj. Večjima deklicama že dalj časa dovoli, da mažeta hruhke. Res pa je, da prav policajsko pazim na natančno umivanje rok pred rokovanjem s hrano.
Pozdrav!
Nina
Prebrala sem , da rojstne dni praznujete po trikrat. Nas praznovanje čaka ta teden. Sin bo prvič povabil tudi prijateljčke. Sedaj pa sem pred dilemo: ali naj pripravim praznovanje za prijateljčke posebej, za sorodnike posebej? Imamo malo prostora, otrok pa bo približno 10 ( Možna bi bila varianta starši v spodnjem nadstropju, otroci zgoraj – potem bi bilo prostora dovolj).
Kako “opraviti ” s starši, ki pripeljejo otroke? Jih povabiti notri? V večini primerov gre za znance.
Prosim za kakšne nasvete glede praznovanja, po malem se me loteva panika.
Lep pozdrav, Vesna.
Jaz sem še čisto sveža, pred enim tednom je sin praznoval svoj 5 rojstni dan. Letos smo prvič povabili samo prijateljčke brez staršev.Moram povedat, da je bilo enkratno, otroci so se imenitno zabavali, seveda z mojo pomočjo in pomočjo moža. Najprej so se malo igrali, potem so si sami obložili pizzo (testo sem jim že prej pripravila) in tudi vse lepo pojedli, potem smo malo peli in plesali, pa še mali ognjemet smo imeli, pa torta in tri ure so minile kot bi mignil. Ko so starši prišli po otroke sem vsakega povabila na košček torte. Z babicami in dediji smo opravili pa posebej, kar eno družinsko kosilo.
Bo pa drugače pri hčerki, ki bo praznovala svoj drugi rojstni dan – tam me čakajo zopet starši in otroci, a bom zmanjšala število na minimum in nič komplicirala s hrano.
Drugače pa imamo tudi pri nas pravilo, da se je izključno v kuhinji oz. jedilnici.Problem nastane le takrat, ko domači ne dovolimo, straši otroka, ki so na obisku pa porine otroku v roko šop bob i palčk in ga pošlje v otroško sobo. Dvakrat mu jih še vzameš iz rok, potem pa ….
No ja, jaz sem tudi še kar sveža, saj je Mariša decemberska. Skupaj povabim po 3 do 4 družine prijateljev z otroki; kar v eni rundi skupaj z nami pomeni 15 do 20 ljudi. Moje starše in taščo povabim vedno k drugemu krogu prijateljev. Posebej pa povabim šolske otroke. Tu zna priti do problemov; Marišini so bili čisto kulturni (pizza, pa torta, pa sprehod v telovadnico), septembra pa me je Zalin krog Indijancev skoraj dotolkel. 12 osemletnikov je hkrati skakalo po zakonski postelji; trije so imeli krožni promet s krokodilom, avtom in blazino, 2 sta sistematično praznila omare,…. , skratka neobvladljivo. Sem poskušala z vsem mogočim, pa mi ni uspelo. A ja, vročekrvna dekleta so se on mehiških nadaljevankah dodobra umirila.
Starše ob zaključku vedno povabim na košček torte in moram reči, da se tudi radi odzovejo. Pravzaprav sedaj že velja tihi dogovor, da pridejo po slabih 3 urah in potem še mi kako urico klepetamo. Pri Zali so se šele po prihodu staršev strasti malo umirile in ko je ena izmed mamic videla svojega totalno premočenega sina in razdejanje, ji je ušlo: “Pa sej se doma nikoli tako ne obnaša, hi,hi.)
Nina
Naš Andraž pa je prišel pred kakšnimi tremi tedni iz enega praznovanja roj.dne pri eni prijateljici, pa mi je mama in babica te punčke rekla, da kako je to priden in miren in olikan fant.No ja, doma je malce drugačna pesmica.Če hoče zna biti tudi tak, praviloma pa je navihan kot vragec, mamin mišek…