Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva obisk pri ginekologu

obisk pri ginekologu

Pozdravljeni !

Imam eno vprašanje,ki je res malce neumno .
Stara sem 17 let in še nikoli nisem bila pri ginekologu in tudi vse tiste prijateljice katere bi lahko to vprašala tudi še niso bile oz. nimajo s tem izkušenj.
Zanima me ali si jo moraš pred obiskom pri ginekologu obriti ? Vem da moraš biti čist in vse to.Če imate punce še kaj pred čemer bi me lahko opozorile bi bila zelo hvaležna.Skrbi me,da bi tam izpadla mal neumna ali pa kaj takega.Ali je še kaj kar bi morala vedeti pred obiskom pri ginekologu ?

Draga…hm…smotka?

Neumnih vprašanj ni! So samo neumni odgovori! No ja včasih se pojavljajo vprašanja, na ktera sem že X-krat odgovoril ampak tvojega ni med njimi.

Najprej kdaj sploh do ginekologa?
Če imaš fanta pri 17ih letih in potrebuješ vsaj zaščito pred nezaželeno nosečnostjo ti ginekološki pregled toplo priporočam, če pa nisi še nikoli imela spolnih odnosov oziroma jih niti ne načrtuješ, imaš pa redne menstruacije in nobenih siceršnjih težav, kot so npr. hudo boleče menstruacije…, potem trenutno ginekološkega pregleda še ne potrebuješ.

Kako do ginekologa?
Izbereš si ga med ginekologi ki delajo kjerkoli v Sloveniji, čeprav je najbolj praktično iti k nekomu, ki je čim bližje. Naročiš se običajno po telefonu in v času, ko ni menstruacije, čeprav krvavitev ne pomeni, da takrat “ginekolog ne more narediti pregleda”!!! Odvisno od vrste težav in od tega, kaj pri pregledu želimo ugotoviti. Za PAP bris, s katerim iščemo zgodnje spremembe na materničnem vratu pri spolno aktivnih ženskah npr. ne sme biti krvavitve.

In še, kako se napraviti “za ginekologa”?
Predvsem bodite praktične! Pri ginekologu si je potrebno sleči spodnje perilo in ob morebitnem pregledu tudi dojk popolnoma. Če imate torej na sebi “milijon cunj”, bo slačenje in ponovno oblačenje zamudno in nepraktično. Seveda se pričakuje osnovna higijena. Nobeno britje spolovila ni potrebno, če to ni že v navadi posamezne ženske, da ima vedno (ne le pri ginekologu) pristrižene ali obrite sramne dlake. Prav tako se ni potrebno “posebej štimati” z raznimi dodatki, kot so erotično perilo, podvezice, pasovi, ipd. Včasih so praktične samodržne nogavice, ker ni potrebno slačiti “žab”!
In to bi bilo, kolikor se spomnim, vse. Ja še to. Zelo koristno je poznati svoj menstruacijski ciklus in po možnosti “voditi menstruacijski koledarček”. Prvo vprašanje vsakega ginekologa je namreč običajno:”Kdaj ste imeli zadnjo menstracijo?” Mišljen pa je s tem prvi dan zadnje menstruacije.

New Report

Close