Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Urgenca Obisk– NUJNO

Obisk– NUJNO

Mene pa zanima, ali je možno iti na urgenco brez napotnice.?? V mojem primeru je nujno iti tja, vendat mi moj zdravnik napotnice ne da.:S

Odvisno, kaj razumete pod “urgenco”. Če govoriva o ambulanti splošne nujne medicinske pomoči, v nobenem primeru ne potrebujete napotnice.

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Najprej najlepša vam hvala za odgovor. Nebi vam rada preveč težila, vendar ste edini, od katerega dobim nazaj tudi odgovor, pa naj bo to negativen ali pozitiven.
Naj vam opišem situacijo ( če vam seveda ni odveč), pa se bova lažje pogovarjala.

Ker na žalost nimam osebnega zdravnika kateri bi mi dal napotnico, sem se odločila da poizkusim tu.
Stara pa sem 16 let. Jaz imam že 5 let problemov s hrbtenico. Pri 7 letih sem padla na hrbtenico. Do 11 leta, ni bilo nič videti da bi sploh kaj bilo, potem pa so se začele pojavljati bolečine v hrbtenici. Pri taki mladosti, nisem morala sama nič kaj ukreniti. Tako da sem šla do zdravnika pri 13 letih, in to povsem sama. POvedala sem mu za vse, kar je bilo in mu vse opisala. Samo površno me je pregledal in me odslovil domov. Čez nekaj dni smo imeli pregled pri športnem zdravniku, ker smo rabili potrdila za nastop na državnem prvenstvu (ukvarjam se s TWIRLINGOM). Tam je zdravnica sama ugotovila da nekaj ni v najlepšem redu, tako da me je napotila k osebnem zdravniku, kateri je naredil isto kot prej. Od takrat naprej, pa do konca srednje šole, sem šla na vsak sistematski pregled, kjer sem ponovno rekla da nekaj ni v redu.
Bolečine so ble tako močne, da se včasih nisem mogla nekaj minut premaknit, pa tudi težko sem hodila. POvedala sem mu vse in tudi to, da bi rada šla na slikanje. Pa ni želel slišati nič o napotnicah in podobnem.
Jaz pa v strahu in nasvetu nekega znanca, kateri ima v sorodstvu zdravnika, slišim da je po vsej verjetnosti SPONDILOLIZA. Ko sem to povedala zdravniku, sem ga povprašala o operaciji, kako in kaj, ker me pač zanima. Pa spet ni želel govoriti o tem. O tem sem se želela pozanimati, ker sem slišala od onega zdravnika o operaciji.

Zdaj pa me zanima naslednje. Vse o operaciji, ali lahko odidem na urgenco tudi brez napotnice, ali kako drugače??
Zanima pa me tudi glede zakona. Slišala sem, da če ima pacient željo dobiti napotnico naprimer za slikanje, pa da je stanje tako kot pri meni, da jo mora zdravnik dati.

Ker mojemu osebnemu zdravniku ne morem zaupati nič več. Sicer bom zdravnika zamenjala, samo šele čez pol leta.

Upam da vam nisem naložila preveč dela, vendar sem resnično zaskrbljena, ker pri 16 je pa malo prezgodaj iti na operacijo zaradi hrbtenice.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!
Mislim, da za vaše težave urgenca ne bo pravi naslov za pregled. Potrebujete pregled in poglobljen pogovor pri osebnem zdravniku in morda pri ortopedu v redni ambulanti, kjer je časa več in možnosti za diagnostiko boljše kot v urgentnih ambulantah. Ne bi kar takoj začel razmišljati o operaciji. Razumem, da se pri 16 letih izogibajo slikanja hrbtenice, ki je povezano z dobršno mero sevanja, prav tako napotnice ne morete dobiti zgolj zaradi “zahteve”. Poskušajte se res pogovoriti z zdravnikom kje je vzrok vaših težav, kakšne so možnosti terapije oz. kaj lahko naredite sami ter seveda kaj lahko (oz česa ne morete) pričakovati pri specialistu.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Tudi jaz vem, da potrebujem pregled in pogovor.
Jaz si zelo želim da bi se moj zdravnik pogovarjal z menoj, pa si ne vzame časa za to, oziroma se ne želi pogovarjati z menoj.
Zato sem menila, da bi bilo dobro iti na urgenco, pa bi tam potem kaj naredili.

Jaz vas zelo cenim. Da ste si vzeli čas zame, saj vem da zaradi zahtevne službe nimate veliko prostega časa. Tudi večino svojega prostega časa porabite za odgovarjanje na tem forumu.

Zdaj pa mi povejte še nekaj.
Najprej kako naj zdravnika pripravim na pogovor, ker bi želela da bi se pogovorila.

In pa če mi vseeno lahko poveste o operaciji. Sedaj vam tega nebi napisala, če bi mi že prej opisali vse o operaciji.

Tudi če prejšnjega ne napišete, samo o operaciji pa bi želela vedeti
da se znam potem tudi pravilno pogovarjat z zdravnikom, da se z vsem malo seznanim, čeprav trenutno o tem ne razmišljam.

Lažje bo tekel pogovor, če bom tudi jaz nekaj vedela o tem.

Hvala za odgovor.

Operacije vam ne morem opisati, ker nimava niti točnih podatkov, kaj vam povzroča težave. Mislim, da je zelo zelo malo možnosti, da gre pri vas za stanje, ki bi sploh terjalo operacijo. Prepričati zdravnika v pogovor ne bi smel biti problem. Lahko si doma zabeležite stvari, ki jih želite vedeti (kot na primer kaj meni, da vam povzroča bolečine, kako si lahko pomagate… oziroma kar vas pač zanima) in ga prosite za odgovore.
Srečno!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni ponovno.
Bila sem pri zdravniku in sem mu rekla da bi želela imeti pogovor z njim in podobno, vendar me je odslovil, češ da nima časa. V kar ne verjamem…časa bi imoral za vse dovolj.

Drugo pa je da sem včeraj bila v Ljubljani v trgovini. Stala sem samo okoli 15 minut, pa me je hrbet tako začel bolet, da sem se hotela nekam usesti. A vse je bilo zasedeno.
Malo po tem, pa sem kar padla po tleh, ker me noge niso več mogle držat.

In če to ni resno, potem pa ne vem kaj je.

Poskusila sem pogovr zdravnikom, vendar zopet neuspešno. Ali imate še kak drug predlog.

Hvala za vse

Ker na naše zdravje in počutje poleg zdravil in drugih medicinskih postopkov močno vpliva tudi zaupanje v zdravnika in zdravljenje, predlagam, da si izberete zdravnika, ki mu zaupate in ki komunicira na način, ki je vam sprejemljiv. Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

Pozdravljeni. Zopet jaz.

Sporočam vam naslednje.

Včeraj 26.avgusta sem bila pri vseh zdravnikih kar jih premore naš zdravstveni dom, pa nihče ni želel govoriti o mojem problemu, ali pa dati kakršno koli napotnico ali kaj drugega.

Šla sem tudi k direktorju in mu povedala za kaj se gre, ta pa se je samo nasmehnil in mi povedal da nisem edina katera rabim pomoč in da zdravniki v našem ZD ne morejo imeti samo mene, in da mi pač napotnice ne bodo dali, ker menijo da to ni potrebno.

Jaz pa sem mu odvrnila, da je to vsekakor potrebno pregleda in časa, da ne bo kasneje ugotovljeno kaj, kar bi lahko bilo že sedaj.

Kot vidite ponoči tudi ne morem spat.

Zdaj pa mi povejte, kaj ni vseeno najbolje da obiščem urgenco, če mi že tukaj v ZD ne pomagajo. Ali kaj naj naredim.

Stanje se iz dneva v dan slabša. Včeraj je bilo spet zelo hudo (tudi 5 minut ni bilo mogoče stati). Vsak dan je stanje hujše in čedaje bolj moteče.

Zdaj pa mi resno nekaj povejte kaj narediti.
Če je potrebno iti grem tudi na drug konec Slovenije, samo da dobim napotnico oziroma da se zadeva premakne naprej, ker taka kot je ni normalna. Vsaj ne pri teh letih. Zaradi tega zelo trpi moje šolenje.
Pred sabo pa imam še celo življenje.

Resno bo potrebno nekaj narediti. Zato prosim pomagajte. Druge izbire nimam, kot da grem na urgenco ali nekam v Ljubljano, pa če je to z rešilcem ali brez.

S tem ko ste to dali gor mi niste nič pomagali. Sem mislila da boste vsaj kaj napisali.

Spoštovani!
Žal vam res ne morem svetovati drugega, kot da zaradi očitnih nesoglasij zamenjate osebnega zdravnika.
Lep pozdrav!

Lep pozdrav - - - - - - - - Sašo Rebolj, dr. med.

New Report

Close