Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija obdukcijsko poročilo

obdukcijsko poročilo

pozdravljeni,

ne vem, ali se obračam na pravo stran, ampak rabila bi pomoč. Teden dni nazaj sem v 37. tednu rodila punčko, ki ji srček ni bi več. to sem zvedela v petek zvečer v nedeljo pa so mi nato sprožili porod.
dobila sem tudi poročilo o vzroku smrti, ki pa jo je najprej dobil fant, ki dela na pogrebnem zavodu, saj jo je on prišel iskati v bolnico in jo tudi odpeljal do njenega grobka. to mi nikakor ni jasno, kako lahko nekdo totalno ne vezan na umrlo bitje dobi poročilo. no kakorkoli mojega gin. ta teden ni in me zanimajo nekateri strokovni izrazi, ki so napisani na tem poročilu.
Izvid obdukcije:
1- Intrauteirna smrt ploda ženskega spola (to razumem)
2. Madceracija gradus I
3. Cianoza visceralnih organov
4. Primarne pljučne atelektaze

Zanime me ali so to že kakšna pojasnila, da je bilo kar koli narobe ali samo, kaj so delali.

srčno hvala za vaš odgovor

Spoštovana,

iskreno sožalje ob izgubi vašega otroka. Žal izvid obdukcije, ki ste ga zapisali, ne daje odgovora, zakaj je vaša punčka umrla.

Maceracija gradus I je opis sprememb (predvsem kože), ki kaže na čas smrti – v vašem primeru od smrti do rojstva deklice ni minilo dolgo, zato posmrtne spremembe niso bile izrazite.

Cianoza visceralnih organov opisuje, da so bili notranji (visceralni) organi (kot npr. pljuča, jetra, vranica, ledvica) dobro prekrvljeni, a je bila kri slabo nasičena s kisikom (cianoza – kar je po smrti logično).

Primarne pljučne atelektaze pa pomenijo, da so bila pljuča nerazpeta (atelektatična, torej v njih ni bilo zraka) in da še niso bila nikoli razpeta (primarna – sicer se pljuča razpno po rojstvu, ko otrok prvič vdahne zrak; prej je v njih tekočina).

Kako je vaš partner prišel do tega izvida, težko sodim. Ni mi pa jasna vaša pripomba glede fanta – če sem prav razumela, je bil dekličin oče, torej je še kako vezan na umrlo bitje. Tako kot vi je tudi on izgubil hčerkico. In njegova žalost je morda drugačna na zunaj, a zato nič manjša.

Čim več sprašujte vašega ginekologa, pa čeprav morda nikoli ne bo jasno, kar je privedlo do tragedije.

S spoštovanjem,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Pozdravljena ga. Lilijana,

najprej naj se zahvalim za izčrpen odgovor.
kar se pa tiče obukcijskega poročila, ga ni dobil v roke moj fant ampak predstavnik pogrebnega zavoda, ki ga nisem nikoli v življenju videla. Mogoče sem se res malo napačno izrazila.

Za odogovor še enkrat najlepša hvala

New Report

Close