Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? Obdukcija

Obdukcija

Spoštovani

Zanima me na podlagi katerega zakona oz. pravilnika lahko v bolnišnici opravijo obdukcijo umrlega brez predhodnega dovoljenja svojcev. Je ta odločitev res prepuščena samo ˝strokovnjakom˝. In kako je z rezultatom obdkcije. Ostane res skrivnost ali smo svojci upravičeni do upogleda.
Ravno to se je zgodilo ob smrti moje none.
Moram povedati, da če ne bom dobil konkretnega odgovora, bom iskal naprej in bom prišel stvari do dna.

Lep dan Vam želim
Vili

Živjo,
točno, za kateri zakon gre, ne vem, vem pa, da v kolikor pokojni umre v roku 24 ur od sprejema v bolnišnico ali iz nerazjasnjenega vzroka, lahko zdravnik odredi obdukcijo. Za prvi primer lahko svojci “odstopijo” od obdukcije, seveda, če se zdravnik strinja.
Prav tako pa vam na vašo željo zdravnik, ki je pokojnega zdravil, lahko posreduje podatke obdukcije (če ste seveda njegov ožji sorodnik).
Lep pozdrav

Zakon o zdravstveni dejavnosti pravi v 61. členu:

“Za vsako umrlo osebo je treba ugotoviti čas in vzrok smrti, kar
lahko opravi le za to pooblaščeni zdravnik.

Bolnik, ki umre v zdravstvenem zavodu ali pri zasebnem
zdravstvenem delavcu, mora biti obduciran. Strokovni vodja
zdravstvenega zavoda ali oddelka lahko po svoji presoji ali na
željo svojcev odloči, da se obdukcija opusti, če je vzrok smrti
nesporen in če zdravnik, ki je umrlega zdravil, s tem soglaša.

Minister, pristojen za zdravstvo, predpiše natančnejše pogoje in
način opravljanja mrliškopregledne službe.”

Praviloma svojci vpogleda v obdukcijski zapisnik nimajo, razen v primeru ko sami zahtevajo in plačajo obdukcijo pokojnika, imajo pa pravico biti seznanjeni z vzrokom smrti in bolnikovo anamnezo (potekom zdravljenja). Zdravnike veže poklicna molčečnost ki je zapisana v Zakonu o zdravniški službi in Kodeksu medicinske etike in deontologije in ki tudi po smrti pacienta ne preneha. Pravico do vpogleda v dokumentacijo imajo svojci le, če jim je to še za časa življenja izrecno dovolil pacient ali če pri ustreznem organu (praviloma sodišču) izkažejo svoj pravni interes za tak vpogled.

Upam, da so stvari sedaj malo bolj jasne
lp

Ne zastopim se v takšne postopke. Po izkušnjah moje prijateljice, oz. njena mama je umrla, brez vzroka in so jo dali na obdukcijo in niso rekli nič konkretnega zakaj je umrla. Nato sta se postavila oba sinova zaradi obdukcije, povedali jima niso nič konkretnega, ZAKAJ je umrla? itd. Dala sta tožbo, in sodišče je razsodilo, da je kriva bolnišnica tako, da sta sinova velik znesek denarja iztržila zaradi neznane obdukcije.

To kar vem sem napisala. Vili, če bi želeli še kakšen konkreten odgovor, lahko vprašam od prijateljice brata in ti sporočim. Celo 1x so bili na TV. Tedniku, to se je zgodilo v Celju.

lp, Doroteja

Dobro se z dobrim vrača:-)))

Pozdravljen Vili !

Po zakonu lahko zdravnk odredi obdukcijo, če je v dvomih in ni jasnega vzroka smrti.
O izvidih obdukcije pa imajo svojci pravico do vpogleda, tako da je treba kar zahtevati izvid- kopijo.

lp

Iza, Doroteja,
pa kaj vidve trosita? Bi mi morda katera napisala kje piše, da lahko zahtevajo kopijo obdukcijskega zapisnika? Preberita še enkrat zgoraj moj post, pa prosim za kakšen konkreten odgovor!
Doroteja-ti si pa očitno malo pomešala vse skupaj in sedaj (kolikor razumem tvoj post) govoriš že o medicinskih in strokovnih napakah….

New Report

Close